Korona menja program Pančevačkog džez festivala

05.11.2020

11:23 >> 13:14

0

Autor: Dejan Ćirić

Zbog složenih uslova u organizaciji usled pandemije i ograničenja putovanja u pojedinim evropskim zemljama, došlo je do nekoliko izmena u programu 23. Panče

Korona menja program Pančevačkog džez festivala
Copyright Promo/KCP

Koncert italijanskog bandoneoniste, pijaniste i kompozitora Danielea Di Bonaventure, koji je trebalo da nastupi večeras, na otvaranju festivala, odložen je do daljeg, a novi termin biće naknadno objavljen. Umesto njega, prve festivalske večeri, u četvrtak, 5. novembra od 20.30 nastupiće izraelski pijanista Guy Mintus, čiji je koncert bio predviđen za treće festivalsko veče. O specifičnoj liričnosti i senzibilitetu koji su globalnoj džez sceni doneli izraelski muzičari – a naročito pijanisti – već je mnogo toga napisano iz pera kritičara, a Guy Mintus nije izuzetak. Tragom Avishaija Cohena ili Shaia Maestra, pa čak i jermenskog superstara Tigrana Hamasyana, ovaj muzičar donosi specifičan koktel melodija s različitih svetskih meridijana u modernim, poletnim i rasviranim aranžmanima. Guy Mintus će u Pančevu nastupiti solo, s konceptom koji karakteriše i  pevanje i elektronski loop efekti. Koristeći aplauze, pucketanja prstima, bitboksovanje, uz prepoznatljiv svirački stil na klaviru, Mintus na koncertima zvuči poput kompletnog benda i nagoveštava maštovit i jedinstven scenski performans.

Guy Mintus Promo/KCP

U ranije predviđenom terminu (5. novembra, u 19 časova) nastupiće vokalistkinja i kompozitorka Irina Karamarković sa muzičarima iz Beograda – gitaristom Bratislavom Radovanovićem, saksofonistom Dušanom Petrovićem, basistom Branislavom Radojkovićem i bubnjarom Feđom Franklinom.

U petak, 6. novembra od 20.30, umesto internacionalnog sastava austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschniga „Fulsome X“, biće prikazan dokumentarni film o Irini Karamarković u produkciji RTS-a.

Irina Karamarković Promo/KCP

Druge festivalske večeri, u planiranom terminu (6. novembra od 19h) nastupiće duo renomiranih džez pijanista sa ovih prostora – Vasil Hadžimanov iz Srbije i Matija Dedić iz Hrvatske.

Promo / PFJ

Na zatvaranju 23. Pančevačkog džez festivala,  7. novembra u 19 časova nastupiće duo austrijskih muzičara – pijanista David Helbock i trubač Lorenz Raab. Dvojica istaknutih muzičara sa tamošnje scene, u naponu snage, svoja zajednička muzička interesovanja ovekovečili su na albumu „What’s next“ iz 2014. godine, da bi saradnju nastavili nizom uzbudljivih živih nastupa. Kroz vrcavu igru virtuoza istančanog senzibiliteta, publika će moći da uživa kako u pitkim melodijama, tako i uzbudljivim, neočekivanim improvizacijama.

HelbockRaab Promo/KCP

Iste večeri od 20.30 nastupiće niški sastav Eyot, koji već punih 12 godina gradi uspešnu internacionalnu karijeru. Dejan Ilijić na klaviru, Slađan Milenović na gitari, basista Marko Stojiljković i bubnjar Miloš Vojvodić, zajedno su od prvih dana benda i dosledno se drže muzičkih ideja zbog kojih su postali prepoznatljivi, do te mere da se tačno zna šta je Eyot zvuk kao slušalačka asocijacija, a to je skandinavska pijanistička škola na tragu Esbjörna Svenssona, ali i melosa balkanskih zemalja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike