"Nick Cave - Idiot Prayer" otvorio Slobodnu zonu

06.11.2020

08:49 >> 14:42

0

Direktor Rajko Petrović je pre projekcije napomenuo da se u kontekstu takozvane nove realnosti solo koncert u praznoj sali u Londonu savršeno uklapa u osećan

"Nick Cave - Idiot Prayer" otvorio Slobodnu zonu
Copyright Nik Kejv / Printscreen

Svetskom bioskopskom premijerom koncertnog dokumentarca “Nick Cave – Idiot Prayer” o nesvakidašnjem nastupu Nika Kejva u praznoj Aleksandra palati u Londonu, sinoć je u Kombank dvorani počeo Filmski festival Slobodna zona.

Do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i onlajn, biće prikazano 70 igranih i dokumentarnih filmova u dva takmičarska i prateća programa. Film “Nick Cave – Idiot Prayer” jedan je od šest naslova koji će biti prikazani samo u bioskopima, dok će ostali biti dostupni i na platformi kinokauč.com.

Tanjug / Tara Radovanović

Na velikom platnu biće prikazani i “Ovo je moja zemlja”, “Ponoćni putnik”, “Nikad, retko, ponekad, uvek”, “Kopač” i “O jednoj mladosti”.

Direktor Slobodne zone Rajko Petrović je pre projekcije napomenuo da se u kontekstu takozvane “nove realnosti” solo koncert u praznoj sali u Londonu savršeno uklapa u osećanja koja su zavladala svetom usled ove pandemije.

– Uprkos svemu ove godine smo pripremili nikada bogatiji takmičarski i prateći program i još jednom dali ne mali doprinos tezi iracionalnosti balkanskih naroda. Drago nam je što će poštovaoci festivala širom Srbije biti u mogućnosti da se priključe projekcijama preko platforme – kazao je Petrović.

Tanjug / Tara Radovanović

Uz međunarodni takmičarski program, čija je selektorka i ove godine Branka Pavlović, te regionalni takmičarski program Horizonti Balkana, čiji je selektor Igor Bakrač, program 16. Slobodne zone obuhvata i programe Ženska linija, 14 plus (namenjen srednjoškolcima) i EU – zona promena, a od ove godine i novi program Green Zone, posvećen ekologiji i odnosu prema životnoj sredini.

Jedna selekcija se 40 godina posle smrti Josipa Broza Tita iz različitih perspektiva bavi njegovom zaostavštinom. Festival su otvorili aktivisti pokreta “Odbranimo reke Stare planine”.

Tanjug / Tara Radovanović

Kratki dokumentarni filmovi nastali na radionicama Dokufesta u Prizrenu biće prikazani u programu Future is Here, a program U fokusu predstaviće u Jugoslovenskoj kinoteci stvaralaštvo reditelja Pjetra Marčela, sa kojim će biti održan onlajn razgovor nakon projekcije njegovog filma “Martin Eden”.

U skladu sa epidemiološkim merama, smanjen je broj posetilaca u bioskopskim dvoranama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike