Kako Tanjug javlja, objavljen je roman „Tajna agencija nove Jugoslavije“

16.03.2022

15:15

0

Autor: Dejan Ćirić

„U širem kontekstu, novinska agencija koja u ovom romanu veoma liči na onu pravu svojevrsna je retorta našeg mentaliteta, ali i onaj univerzalni lonac za taljenje činjenica, relativizovanje istine i prekrajanja istorije“, ističe autor

Kako Tanjug javlja, objavljen je roman „Tajna agencija nove Jugoslavije“
Tajna-agencija-nove-Jugoslavije - Copyright Promo/Laguna

Branko Anđić, ugledni književni prevodilac i književnik, neostvareni klavirista, osrednji teniser, džez meloman i vlasnik mnogih nekorisnih stvari, dorćolski Beograđanin i nekadašnji novinar Tanjuga predstavlja čitaocima novu knjigu „Tajna agencija nove Jugoslavije“.

Ovo je roman o nama i našim naravima ispričan kroz prizmu mladog novinara, Beograđanina punog ideala i književnih ambicija koji direktno s fakulteta dolazi u jugoslovensku državnu novinsku agenciju Tanjug. Već prvog radnog dana shvata da je stvarnost u samoj agenciji, ali i van nje mnogo čudesnija i fantastičnija od najrazuzdanijih plodova književne mašte.

Promo/Laguna
 

Prepušta se vrtlogu nadrealnog života u zemlji utemeljenoj na specifičnim mitomanijama, zemlji koja se nezaustavljivo menja i iz grandiozne socijalističke tvorevine prelazi u drugačije ustrojstvo. Glavni junak postaje svedok brze metamorfoze novinara, koji od boema postaju lovci na ljudske duše. Iako ga sve to zbunjuje, pokušava da se nekako prilagodi i snađe, a u tome mu pomaže zagonetni lik Šaptača.

- Roman „Tajna agencija nove Jugoslavije“ čita se „varljivo lako i na više različitih nivoa“, kaže Branko Anđić i dodaje:

- Kao mikrokosmičko oličenje jedne frankenštajnske zemlje sa svim njenim dobrim i lošim stranama; kao dokaz često poricane istine da postoji samo dobro i loše novinarstvo, ali ne i nezavisno; i kao anegdotama krcata, na trenutke urnebesno duhovita mozaička priča o vremenu pre sunovrata, gotovo pustolovni tour de forcé koji je teško ispustiti iz ruku.

Anđić nam pokazuje koliko stvarnost može da bude maštovitija od najkreativnijih umetničkih izmišljotina, naročito u sredini gde je mitomanija oduvek pobeđivala pravi život.

- U širem kontekstu, novinska agencija koja u ovom romanu veoma liči na onu pravu svojevrsna je retorta našeg mentaliteta, ali i onaj univerzalni lonac za taljenje činjenica, relativizovanje istine i prekrajanja istorije - kamen temeljac i dobra predigra za današnje doba „posle istine“, u najširem konceptualnom i geografskom smislu reči.“

Branko Anđić Promo/Laguna
 

Uzbudljiv i duhovito napisan roman „Tajna agencija nove Jugoslavije“, koji tera čitaoca da razmisli o razlozima koji su doveli do propasti jedne velike socijalističke zemlje, možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Na promociji romana održanoj sinoć u beogradskoj knjižari "Delfi SKC" Anđić  je rekao da je u knjizi koristeći kao neku vrstu oruđa Tanjug i novinarski svet osamdesetih u prvom redu želeo da ispriča "kako se od jedne zemlje pravi Beogradski pašaluk i da je drugi nivo romana "balkanski Diznilend", pošto se "godinama hvalimo da je Beograd dobro čuvana tajna, najbolji grad za provod u Evropi".

Promocija romana "Tajna agencija nove Jugoslavije" Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Anđić je dodao da je treća dimenzija njegovog romana "jedna vrsta identifikcije Tanjuga kao mikrokosmosa naših naravi i sredine, van vremena".

Autor je istakao da "Tajna agencija nove Jugoslavije" nije roman o novinarstvu, niti je on pozvan da sudi "da li je lepo bilo novinastvo u dobra stara vremena ili danas uz pomoć uticajne tehnološke parafernalije."

Prema njegovim rečima, naziv romana je došao pošto je u rasponu od 30 godina često nailazio na ljude koji su pogrešno tumačili skraćenicu za Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije.

Promocija romana "Tajna agencija nove Jugoslavije" Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- To je u prilog našoj mitomaniji. Izem ti stvar koja bar malo ne miriše na neku zaveru. Mislim da ću dobiti bar tri, četiri čitaoca koji će da vide šta je bilo tajno - našalio se pisac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike