Dodela BAFTA nagrada večeras u Londonu: Glamur se vraća na crveni tepih

13.03.2022

12:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Svečana ceremonija koja se ove godine održava 75. put biće upriličena u Rojal Albert holu

Dodela BAFTA nagrada večeras u Londonu: Glamur se vraća na crveni tepih
profimedia-0496123953 - Copyright Dodela BAFTA nagarada 2020./Profimedia

Nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost BAFTA biće dodeljene večeras u Londonu, a najviše nominacija imaju filmovi "Dina", "Moć psa" i "Belfast".

Svečana ceremonija koja se ove godine održava 75. put biće upriličena u londonskom Rojal Albert holu, a dodelu će voditi australijska glumica Rebel Vilson. Za razliku od prošle godine, kada je zbog pandemije ceremonija bila veoma skromna, a dobitnici su se uglavnom uključivali onlajn, glamur se večeras, zajedno sa svetskim filmskim zvezdana, vraća na crveni tepih, prenosi BBC.

Dodela BAFTA nagarada 2020./Profimedia
 

Najviše nominacija, čak 11, ima naučnofantastični spektakl „Dina“, između ostalih i za najbolji film. Tri nominacije manje ima mračni vestern rediteljke Džejn Kempion „Moć psa“, a ostvarenje zasnovano na odrastanju britanskog reditelja i glumca Keneta Brane „Belfast“ ima šest nominacija. Pet nominacija imaju „Pica od sladića“ Pola Tomasa Andersona, „Nije vreme za umiranje“ i Spilbergova „Priča sa zapadne strane“.

Profimedia
 

"Moć psa" se na večerašnjoj ceremoniji takmiči, između ostalog, u kategorijama za najbolji film, najboljeg reditelja (Džejn Kempion) i najboljeg glumca (Benedikt Kamberbač). Pored "Dine" i "Moći psa", u trci za najbolji film su i "Belfast", "Don' t Look Up" i "Pica od sladića".

Kamberbaču su u kategoriji za najboljeg glumca rivali Leonardo Dikaprio za "Don' t Look Up", Stiven Grejem za ulogu u filmu "Boiling Point" i Vil Smit koji u biografskom ostvarenju "Kralj Ričard" igra oca teniserki Venus i Serene Vilijams.

U kategoriji za najbolju glumicu takmiče se dve pevačice - Lejdi Gaga ("Kuća Gučijevih") i Alana Haim ("Pica od sladića"), kao i Tesa Tompson ("Passing"), Emilija Džons ("Koda") i Džoana Skanlan ("After Love").

Profimedia
 

Za najbolju epizodnu mušku rolu nominovani su jedanaestogodišnji Vudi Norman („Hajde, hajde“), Siaran Hinds ("Belfast"), kao i dvojica glumaca iz "Moći psa" Džesi Plemons i Kodi Smit- Mekfi, dok za žensku sporednu ulogu šanse da dobiju ovu prestižnu nagradu imaju Džesi Bakli ("Mračna kći"), Anžanu Elis ("Kralj Ričard"), Kartiona Balfe ("Belfast"), Rut Nega ("Passing") i Ariana Debozi ("Priča sa zapadne strane").

Ovog puta neće biti dodeljena priznanja za životno delo, jer je prošlogodišnjeg laureata Noela Klarka, nakon što je dobio nagradu, nekoliko žena optužilo za seksualno uznemiravanje.

Pored ceremonije dodela Bafta nagrada u Londonu, večeras u Los Anđelesu kritičari biraju najbolje na svečanom uručivanju nagrada The Critics' Choice.

Profimedia
 

Obe nagrade, uz Zlatni globus, već tradicionalno predstavljaju dobar parametar za moguće dobitnike Oskara. Ovogodišnja ceremonija dodele čuvene zlatne statuete biće održana 27. marta u Los Anđelesu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike