Institut za dečju književnost osnovan u Beogradu

09.11.2020

11:58 >> 12:08

0

Autor: Dejan Ćirić

Institucija se nalazi na adresi Kralja Milana 4, a pokrenut je i časopis za dečju književnost, umetnost i kulturu Jedrenjak”

Institut za dečju književnost osnovan u Beogradu
Copyright Profimedia

Kako navode iz direkcije, osnovni ciljevi Instituta su propagiranje, razvoj i unapređenje književnosti za decu i mlade, organizovanje stručnih i naučnih skupova, okruglih stolova, tribina i književnih susreta, formiranje i periodično ažuriranje baze podataka o piscima, knjigama, izdavačkim kućama, ilustratorima, prevodiocima, nagradama, konkursima, festivalima i naučnim skupovima.

Takođe, težnja je i promovisanje knjiga i značajnih izdanja (beletristika, slikovnice, studije, monografije, antologije, zbornici), pokretanje izdavačke delatnosti (knjige, samostalna i zajednička izdanja, prevodi), organizovanje međunarodnog književnog festivala stvaralaštva za decu, unapređenje uslova za bavljenje dečjom literaturom i medijsko promovisanje njenih vrhunskih umetničkih vrednosti.

Institut ima redovne i počasne članove, kao i prijatelje, dok rukovodstvo čine članovi Upravnog odbora – predsednik dr Milutin Ðuričković i zamenica predsednika Gordana Maletić.

Svoju delatnost Institut će obavljati u okviru tri sektora kojima će rukovoditi: Zoran Penevski (Umetnički savet), prof. dr Zorana Opačić (Naučni savet) i dr Predrag Jašović (Izdavački savet).

Institut je pokrenuo časopis za dečju književnost, umetnost i kulturu “Jedrenjak”, a za glavnog urednika izabran je Zoran Penevski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike