Izložba doajena srpskog i jugoslovenskog dizajna: Oslikana ljubav prema prirodi, životinjama i podvodnom svetu

26.02.2022

14:00

0

Postavku čine dela nastala u poslednjih 15 godina

Izložba doajena srpskog i jugoslovenskog dizajna: Oslikana ljubav prema prirodi, životinjama i podvodnom svetu
VUK01149 - Copyright Promo/Glaerija 73

Izložba slika profesora Gojka Varde, doajena srpskog i jugoslovenskog dizajna, jednog od osnivača beogradske Škole za dizajn i dugogodišnjeg profesora na Beogradskoj politehnici, svečano je otvorena u četvrtak u Galeriji `73.

Postavku čine slike nastale u poslednjih 15 godina, na kojima dominiraju floralni i animalni motivi koji su izrađeni uglavnom od postojećih, pretežno industrijski napravljenih predmeta i materijala, koji u ovim kompozicijama dobijaju potpuno drugo i sasvim novo značenje.

Promo/Glaerija 73
 

Drvo, plastika, kanapi, metali, staklo, perle, vinjete i tkanine, pored boja, redovan su sastav njegovih slika.

Ljubav prema prirodi, životinjama, podvodnom svetu, on vešto prenosi na svoje slike.

U uvodnom delu prisutnima se obratila dramska umetnica Vjera Mujović, a izložbu je svečano otvorila Mirela Pudar, direktorka Galerije 73.

Gojko Varda rođen je 1936. godine u Beogradu.

Promo/Glaerija 73
 

Godine 1955. završio je gimnaziju, a 1960 je diplomirao na Odseku za unutrašnju arhitekturu na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu. Od studentskih dana sve do danas, Varda ne prestaje da se usavršava. Posvećenost poslu činila ga je vrsnim industrijskim dizajnerom, o čemu svedoče brojna priznanja i nagrade koje je dobio, kao i članci u kojima se pisalo o njegovom radu.

Jedan od osnivača Škole za industrijski dizajn, danas Škole za dizajn na Dedinju, prve takve srednje škole za primenjenu umetnost u svetu. Gojko Varda je od 1964. bio profesor i šef Odseka industrijskih proizvoda, a od 1972. preuzeo je funkciju direktora Škole, gde je svojim radom doprinosio sve do odlaska u penziju.

Promo/Glaerija 73
 

Posle toga, predavao je i na Akademiji za dizajn, a zatim i na Beogradskoj politehnici, sada Akademiji tehničkih strukovnih studija. Ova ustanova uvela je i nagradu za dizajn „Gojko Varda“ – koja se dodeljuje najboljem studentu generacije.

Izložba će trajati do 8. marta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike