Dečji kutak kulture: „Baš čarobna frula“ za decu i (ne)odrasle

09.11.2020

14:48 >> 15:27

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijera interaktivnog mini mjuzikla biće održana 15. novembra u Akademiji 28

Dečji kutak kulture: „Baš čarobna frula“ za decu i (ne)odrasle
Copyright Promo/Sale Jančević

Edukativna predstava „Baš čarobna frula“, po tekstu Nikole Ugrinovića i Monike Romić nastala je kao fuzija preplitanja različitosti u umetnosti. Ovaj komad poručuje da je decu potrebno učiti pravim vrednostima i naučiti ih da uživaju u pravom odabiru muzike. U predstavi se nižu songovi na temu Mocarta, kako iz njegove „Čarobne frule“ (čuvene arije „Kraljice noći“, duet Papageno i Papagena), tako i popularne kompozicije „Mala noćna muzika“, „Turski marš“ i mnoge druge.

– Želimo da deci, na njima prihvatljiv način, približimo istinski vrednu muziku.  Cilj nam je bio da kroz predstavu istaknemo važnost obrazovanja i učenja, kao glavnog pokretača svih naših ideja. Živimo u vremenu u kome nam brzina života i veliki broj nagomilanih obaveza retko daju mogućnost da na miru pročitamo neku lepu knjigu ili poslušamo dobru muziku. Ova predstava ističe vrednost toga, kao suštine života – izjavila je reditelj Monika Romić i pozvala roditelje dece uzrasta od 3 do 10 godina da dovedu decu i da uživaju u predstavi. Premijera je zakazana za 15.novembar u 16 sati, u Akademiji 28.

Promo/Sale Jančević

Radnja ovog komada publiku vodi u 1791. godinu, na jedan od bečkih dvorova, gde Mocart neuspešno pokušava da dovrši svoju novu operu. Usred stvaralačkog rada, dok deci, koja su greškom šašavog batlera Šambelona, dovedena na čas muzike, prepričava radnju opere, niotkuda se pojavljuje Izgubljena, koja ne zna ništa o sebi –  ni ko je, ni šta je, gde je pošla i zašto je došl. Jedino što zna da je vrlo potrebna ljudima. Zajedno sa decom, pokušavaju da odgonetnu šta bi ona mogla biti, pa mališani pogađaju pitalice, zajedno sa glumcima prave zvuk kiše i oluje, pevaju, želeći da reše tu misteriju. Pokušavajući da dobije odgovore na sva pitanja, kompozitor uviđa da će oni biti ključni za nastanak njegove opere.

Promo/Sale Jančević

U predstavi učestvuju Nađa Đoković kao Mocartova muza – deci vrlo prepoznatljivo lice, pesnikinja, glumica, kompozitorka, koja je obradila Mocarta u karantinu i pokazala da je moguće biti zapažen i kroz prave vrednosti. Nikola Ugrinović kao Mocart – već dokazano lice dečije scene, glumac, plesač, pevač i asistent na Fakultetu savremenih umetnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike