Uzbudljiv dokumentarac „Mali Sačmo“: Paralelni život džez legende Luja Armstronga

12.02.2022

14:30

0

Festival ДОК #4 će se održati od 17. do 20. februara u salama 5 i 6 Kombank dvorane, a na programu je 19 filmova raspoređenih u dve selekcije

Uzbudljiv dokumentarac „Mali Sačmo“: Paralelni život džez legende Luja Armstronga
profimedia-0645097861 - Copyright Luj Amstrong Profimedia

U glavnom programu naći će se i film „Mali Sačmo“ u kom vanbračna ćerka Luja Armstronga svedoči o njegovom paralelnom životu. Iako je dugo prisutna u medijima, ona je tek nedavno odlučila da progovori na ovu temu, a ovaj dokumentarac sa njom je snimio reditelj Džon Aleksander.

U Kombank dvorani juče je održana prva konferencija za medije povodom četvrtog ДОК #4 festivala na kojoj je predstavljen program predstojećeg izdanja. Festival će se održati od 17. do 20. februara u salama 5 i 6 Kombank dvorane, a na programu je 19 filmova raspoređenih u dve selekcije.

Promo/Dokfest
 

Otvaranje festivala je u četvrtak, 17. februara od 19:30 u sali 6 Kombank dvorane, a film zatvaranja je „Loran Garnijer: Poverljivo“ koji će biti prikazan u istoj sali u nedelju, 20. februara od 21:30. Nagrade festivala će biti dodeljene u nedelju, 20. februara nakon projekcije filma „Zaštitnik srpske baštine u ratnom periodu“ koja počinje u 19:30.

Milena Debeljković, operativna direktorka festivala, predstavila je dve selekcije – Enter DOK i glavni program, kao i ovogodišnji žiri. Kao i prethodnih godina, publika će glasati za svaki film ocenama od 1 do 5 i jedna od nagrada biće dodeljena na osnovu glasova publike. Drugu nagradu dodeljuje žiri publike sastavljen od pet ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film prikazan u okviru Enter DOK selekcije.

Promo/Dokfest
 

Igor Toholj, umetnički direktor festivala, za početak je naglasio da je ДОК #4 festival dokumentarnog filma najviše okrenut ka bioskopskoj publici, sa idejom da se „omasovi poseta bioskopu kad je u pitanju dugometražni dokumentarni film“.

On je zatim predstavio program ovogodišnjeg festivala, počevši od Enter DOK takmičarske selekcije koja se u okviru festivala održava po treći put. Selekcija sastoji od osam debitantskih dugometražnih dokumentarnih filmova koji su svaki na svoj način socijalno angažovani i predstavljaju poseban autorski pogled na današnjicu, kako je rekao Toholj.

„Kuda smo krenuli?, film Ruslana Fedotova koji otvara festival i dobitnik je nagrade za najbolji debitantski film na IDFA festivalu vrhunsko je dokumentarno ostvarenje koje vraća nadu u sposobnost autora da na jedan superioran način artikuliše filmski jezik bez suvišne verbalizacije.“

Promo/Dokfest
 

Pored debitantskih filmova, na festivalu će biti prikazana i dva ostvarenja doajena jugoslovenske i srpske dokumentarne produkcije. U pitanju su „Zaostavština majstora“ Milana Belegišanina, o jugoslovenskom snimatelju Branku Ivatoviću, i „Zaštitnik srpske baštine u ratnim uslovima“ nedavno preminulog Andrije Dimitrijevića, dugogodišnjeg profesora montaže i prodekana FDU, i Miroslava Bate Petrovića.

Teme filmova su raznolike, a među njima su i dva ostvarenja okrenuta životnoj sredini – „Veće od nas“ i „Životinja“ , koji je bio prikazan na Kanskom festivalu. Osim toga, u programu su i dva muzička dokumentarca od kojih je jedan „Naš zvuk“, antropološki film koji istražuje našu sposobnost kao Homo sapiensa da artikulišemo zvuk kroz izvođačku muziku.

Milena Debeljković predstavila je i ovogodišnje goste festivala – Nuraj Kajadžan Sinbil, rediteljku filma „Napušteni“, i Orhana Tekeoglua, autora filma „Vreme za odlazak“. Tekeogluu će se pridružiti i supruga Nurdan, doktorka i profesorka na fakultetu sa velikim iskustvom u nezavisnoj produkciji. Sa njom će u subotu, 19. februara od 12h u press centru Kombank dvorane biti organizovan otvoreni masterklas na temu crowdfundinga. Od domaćih gostiju, na festivalu će biti prisutni Miroslav Bata Petrović i Milan Belegišanin.

Milena Debeljković i Igor Toholj su za kraj naglasili dva filma interesantna za mlađu publiku. „Loran Garnijer: Poverljivo“ biće prikazan na zatvaranju festivala, a govori o karijeri čuvenog di-džeja. Film „Nulta gravitacija“ takođe je posvećen mladima, prati grupu mladih programera koji prave projekat za Međunarodnu svemirsku stanicu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike