Film „Teslin narod“ premijerno u Americi: Nepoznate priče o čuvenim Srbima u svetu

11.02.2022

07:45

0

Ovo ostvarenje predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana

Film „Teslin narod“ premijerno u Americi: Nepoznate priče o čuvenim Srbima u svetu
Copyright Profimedia

Dugometražni dokumentarni film “Teslin narod” reditelja Željka Mirkovića biće prikazan premijerno 16. februara, u 19 časova, na američkom javnom servisu PBS u čast Dana državnosti Srbije, na kanalu "WVIZ World" iz Klivlenda, saopštili su producenti.

Narator u ovom ostvarenju koji i tumači lik Nikole Tesle u igranom segmentu filma je Željko Dimić, srpski glumac koji već dve decenije živi u Americi. Scenario potpisuju Miloš Rastović, Marko Lopušina, kao i režiser i producent - Željko Mirković.

Željko Dimić Tanjug/Rade Prelić
 

Dokumentarni film "Teslin narod" do sada je uvršten u prestižne arhive SAD i sveta kao što su: Academy of Motion Picture Arts & Sciences, Library of Congress Washington, D.C Harvard University Library, Boston Public Library, Columbia University Library, Yale University Library, New York Public Library i mnoge druge.

Zapaženi filmski projekat je osvojio mnoge nagrade u svetu i imao kvalifikacije za nominaciju za Oskara.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Nikola Tesla; Profimedia
 

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, publika u filmu upoznaje i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana njujorške Akademije nauka, srpske inženjere - tvorce Apolo programa, oskarovce sa naših prostora - Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i druge čije je ime upisano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Ðorđu Šagiću), koga su spasli ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi "100 znamenitih Amerikanaca" .

Takođe, scenario pripoveda i mnoge zanimljivosti kao što je činjenica da je čuvena „Dži Aj Džo“ igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Vikipedia
 

"Teslin narod" je snimljen i kao dokumentarni serijal i celovečernji bioskopski film, a rađen je u produkciji "Optimistic filma" i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić kao i Srpski Narodni Savez (SNF) iz Pitsburga.

Izvršni producenti su Nikola Lončar, Ðorđe Jovičić, Mikan Velinović, Borislav Jovičin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike