Film o kome se priča! „Jazavac pred sudom“: Od Jutjuba do bioskopskih dvorana (VIDEO)

04.02.2022

07:45

0

Autor: Dejan Ćirić

„Uradili smo jednu fantastičnu stvar, a to je da smo se toliko dugo pripremali, da smo praktično imali gotov film pre snimanja i onda smo ga snimili za dva dana“, ističe glumac Daniel Kovačević

Film o kome se priča! „Jazavac pred sudom“: Od Jutjuba do bioskopskih dvorana (VIDEO)
A002_C013_0101R5.0000145-2 crop - Copyright Film "Jazavac pred sudom" Promo/MCF

Nakon svečane premijere održane 2. februara u Kombank dvorani, ostvarenje „Jazavac pred sudom“ australijskog reditelja Marka Vindona, sa domaćom glumačkom postavom na čelu sa Danielom Kovačevićem nalazi se na redovnom bioskopskom repertoaru u Srbiji.

Petar Kočić je napisao čuvenu pripovetku “Jazavac pred sudom” davne 1903. godine dok je boravio u Beču kao student, i od tada, skoro 120 godina kasnije, izgleda da se ništa nije promenilo u pogledu odnosa okupatora - jačih sila i slabijih predstavnika naroda.

Promo/Fest
 

Delo je smešteno samo u sudnicu, gde se glavni junak David Štrbac u jeku vladavine Austrougarske nad Bosnom žali sudiji da mu je izvesni jazavac uništio njivu, te ga tuži zakonu, što je presedan u pravnom sistemu.

- Početna ideja je bila da mi to snimamo, pa makar ga objavili na Jutjubu. Međutim, sve kockice su se složile. Uradili smo jednu fantastičnu stvar, a to je da smo se toliko dugo pripremali, da smo praktično imali gotov film pre snimanja i onda smo ga snimili za dva dana. Priča je prilagođena filmskom jeziku, a promena u odnosu na originalnu priču Petra Kočića je to što umesto jednog sudije, ovde imamo tri sudije i to žene -objašnjava glumac Daniel Kovačević koji igra glavnu ulogu.

Daniel Kovačević Promo/MCF
 

O Marku Vindonu i njegovom boravku i radu u Srbiji,  Daniel je rekao:

- On je priču Davida Štrpca povezao sa Asanžom, pronašao joj je primenu svuda.

Glumica Vanja Nenadić navela je da joj se dopala ideja reditelja da muškog sudiju iz originalnog dela u filmu ožive čak tri žene sudije, jer je prema njenom mišljenju to ilustracija ženske moći danas.

Pored nje, u ulogama sudija gledamo Tamaru Radovanović i Emu Gojković.

Film "Jazavac pred sudom" Promo/MCF
 

U pitanju je nezavisni, mali film, dragulj koji je danas neophodno negovati i podržati, i koji svakako ne juri veliku gledanost u bioskopima, ali je idealan za putovanje po festivalima u Srbiji i van zemlje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike