Srpski filmovi na festivalu u Nemačkoj: "Živ čovek" i "Oaza" u Kotbusu

12.11.2020

13:05 >> 15:37

0

U kategoriji Hitovi” biće prikazana melodrama Realna priča, rediteljski debi glumca Gordana Kičića, kao i ruska komedija Sluga, gde srpski glumac Miloš B

Srpski filmovi na festivalu u Nemačkoj: "Živ čovek" i "Oaza" u Kotbusu
Copyright Promo /Jovan Ilić

Filmski festival u nemačkom gradu Kotbusu, poznat kao smotra istočnoevropske kinematografije, ove jeseni će biti održan jubilarni 30. put, u nešto drugačijem terminu od 8. do 13. decembra, gde je savremeni srpski film zastupljen u više programskih celina i kategorija.

Premijerno u glavnom takmičarskom programu celovečernjih igranih ostvarenja, kako je ranije najavljeno, biće prikazan novi domaći film „Živ čovek“ po scenariju Milene Marković u režiji Olega Novkovića, kao i već nagrađivana „Oaza“ Ivana Ikića.

Na programu će biti i manjinska srpska koprodukcija, hrvatsko ostvarenje „Mater“ (promovisan na FEST-u i Paliću), debitantsko delo Jure Pavlovića u pogledu dugometražnog igranog filma.

„Živ čovek“ je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočaranja u svoje najbliže pokuša da vrati slobodu, a šta je sloboda i kada je čovek živ o tome govori novi film Olega Novkovića, reditelja i krimi serije “Močvara”, koja je imala zapažen život na malim ekranima.

Promo / Jovan Ilić

Pored Nikole Ðurička, ostale uloge u filmu tumače Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković.

Režiser Novković je već dva puta osvojio Glavnu nagradu upravo na festivalu u Kotbusu – sa dokumentarcem „Rudarska opera“ (2006) i „Beli beli sve“t (2010), oba po scenariju Milene Marković.

U takmičarskom programu kratkih igranih ostvarenja u konkurenciji će biti naslov „Šerbet“ mladog reditelja Nikole Stojanovića, dok će programska celina “Spectrum” pred gledaoce dovesti već poznati i nagrađivani dugometražni dokumentarni film „Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali“Gorana Radovanovića.

U toj selekciji nalazi se još jedna manjinska srpska koprodukcija, slovenački film „Ja sam Frenk“ Metoda Peveca, prikazan na domaćim festivalima, kao što je ovog leta na Paliću.

Takođe, Srbija će imati predstavnike i u kategoriji “Hitovi” (Hits), gde će biti promovisana melodrama „Realna priča“, rediteljski debi glumca Gordana Kičića, kao i ruska komedija „Sluga“, gde srpski glumac Miloš Biković tumači glavnu ulogu.

Promo/Realna priča

U industrijskom delu programa 30. izdanja Filmskog festivala u Kotbusu, na koprodukcionom marketu “CoCoWIP” (Connecting Cottbus: Works in Progreš – Radovi u toku), a biće predstavljen i projekat crnogorsko-srpskog dugometražnog igranog filma „Supermarket“.To je delo reditelja Nemanje Bečanovića, u kome jednu od dve glavne uloge igra srpski glumac Bojan Žirović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike