Jednom izbegla smrt u požaru: Suprug Svetlane koja je živa izgorela u kineskom tržnom centru zahteva istinu! Ko je kriv za njenu smrt?

22.12.2021

19:45

0

Osim Svetlane, tragično je stradala i Valentina, koja je radila u kineskom tržnom centru

Jednom izbegla smrt u požaru: Suprug Svetlane koja je živa izgorela u kineskom tržnom centru zahteva istinu! Ko je kriv za njenu smrt?
Kineski tržni centar Obrenovac - Copyright 24sedam

Želim da saznam, šta je uzrok požara i kako je došlo do njega. Zašto nije bilo evakuacije i ko će snositi odgovornost, za dva izgubljena života - počinje priču Miroslav, suprug Svetlane Petrović (58), koja je stradala u kineskom tržnom centru u Obrenovcu, nakon što je objekat veličine oko 600 metara kvadratnih zahvatila vatrena stihija!

Osim Svetlane, žrtva požara je i Valentina Limić (53), koja je pre tri meseca dobila posao u ovom tržnom centru. Njeno telo, koje se nalazilo ispod lima, prepoznao je suprug koji je sa ostalim članovima porodice, danima bio ispred izgorelog objekta, kao i članovi Svetlanine porodice, pošto su se njih dve u tim trenucima vodile kao nestale.

Naime, tog kobnog dana, Svetlana je otišla do Doma zdravlja, kako bi se testirala na koronavirus. Čekajući rezultate iz kovid ambulante, uputila se u kineski tržni centar, kako bi pazarila i odatle se više nije vratila. Sumnja se, da je vatrena stihija krenula iz jedne radnje, u kojoj su se, navodno, zapalile novogodišnje lampice, ali ta informacija nije zvanično potvrđena. 

24sedam
Požar u kineskom tržnom centru u Obrenovcu

Svetlanin suprug navodi, da u trenutku izbijanja požara, navodno, nije bilo plana za evakuaciju. Kako kaže, uspeli su da prežive samo oni koji su istrčali na ulicu.

- Spasli su se samo oni koji su bili u prizemlju, zato što su mogli da izjure napolje. Nažalost, moja supruga nije uspela. Požar su mogle da izazovu brojne stvari, a možda i ljudski faktor. Opasna su i pirotehnička sredstva, novogodišnje lampice, svetleći ukrasi, zato što mogu da izazovu vatru...  Kada razmišljam o tome, pitam se, da li je ovaj tržni centar imao sve potrebne dozvole za rad, a ako nije kako je, onda mogao da posluje - zaključuje Miroslav.

Jednom preživela požar

Meštani Rojkovca, navode da je Svetlana jednom uspela da preživi vatrenu stihiju i izbegne smrt u firmi, u kojoj je bila zaposlena, a da ovog puta, nije imala sreće, budući da je buktinja "progutala" kineski tržni centar.

- Bila je divna žena, prava domaćica i dobra komšinica. Dan uoči tragedije smo je videli. To je strašna smrt i ne daj Bože nikome. U novinama smo pročitali, kako je navodno, otišla da kupi ćerci jelku, baš u tu kinesku robnu kuću. Međutim, Svetlana ima odraslu ćerku, kojoj nije potrebna jelka. To što je pisano, nije tačno. I to je neko ovde iz komšiluka lupio. Njena ćerka se zbog svega toga, veoma potresla. Svetlana je najverovatnije otišla do tog tržnog centra, kako bi joj vreme što pre prošlo, dok čega rezultate testa na kovid, a ne da se smrzava na hladnoći. Nažalost, život joj se završio tragično i prerano nas je napustila - navode njene komšije iz Rojkovca.

Komšije porodice Petrović, za Svetlanu i njenu porodicu, imaju samo reči hvale.

- Nesreća uvek dođe očas posla, uništi nam živote i nakon nje, ne možemo da se saberemo. Dok se sreća uvek čeka i nikada nam je nije dosta. Nažalost, u poslednje vreme, naslušali smo se loših vesti, a od toga se lako ne oporavlja. Tužni smo zbog Svetlane, poznavali smo je. Čoveku bude teško kada mu pas ugine, a zamislite kako je tek njenoj porodici. Bila je dobra supruga, majka... - zaključuju komšije.

Takođe, izjavu smo pokušali da dobijemo i od Svetlanine ćerke, međutim, ona je imala kratak komentar.

- Ova tema je previše bolna za mene i zaista ne bih želela da pričam o tome - kratko je prokomentarisala ona.

24sedam
Požar u kineskom tržnom centru, Obrenovac

Niz detonacija

Podsetimo, dogašivanje požara u kineskom tržnom centru u Obrenovcu i potraga za Svetlanom i Valentinom, trajala je danima. Tokom gašenja vatre došlo je i do niza detonacija u zapaljenom tržnom centru. Vatrom su bili zahvaćeni i automobili parkirani u blizini i deo krova obližnje stambene zgrade. Stanari okolnih zgrada su bili evakuisani jer je vatra zahvatila i deo krova obližnje stambene zgrade. U gašenju požara, angažovano je bilo 55 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vozila.

Kako je tada saopšteno iz MUP-a, požar je izbio 2. decembra u 10.40 u Ulici Miloša Obrenovića, a na gašenju su bili angažovani pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Obrenovca, Surčina, Batajnice, Železnika, Košutnjaka, Zvezdare i Zemuna.

Nakon dve sedmice od požara, obišli smo ulicu u kojoj se nalazio trži centar i zatekli policiju, koja je čuvala mesto na kom se dogodila tragedija. Okupilo se i nekoliko sugrađana ovog naselja, koji su pričali o požaru i prepričavali, kako je to izgledalo, kada je vatrena stihija zahvatila ceo objekat. Napominju da im je tada nestala struja, da su bili veoma zabrinuti i da od dima nije moglo normalno da se diše.

Takođe, u avgustu je izbio požar i u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu. Vatrogasci su se satima borili da suzbiju vatrenu stihiju u novobeogradskom Bloku 70.  Iako se činilo da će vatrogasci uspeti da savladaju vatrenu stihiju, požar na Novom Beogradu se tada razgoreo i zahvatio veći deo krova ovog objekta u Bloku 70.  U jednom trenutku su se iz kineskog tržnog centru čule eksplozije, a nakon deset sati borbe, vatrogasci su uspeli da savladaju vatru.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike