DEA istražuje šta se krije iza zaplene 1,4 tone kokaina u Baru: Lepa Marina i Budo Banana pod lupom američkih snaga

20.12.2021

22:12

0

U njihov magacin u zetsko selo Mojnovići dovezen je tovar banana među kojima je bilo sakriveno 1.400 kilograma kokaina

DEA istražuje šta se krije iza zaplene 1,4 tone kokaina u Baru: Lepa Marina i Budo Banana pod lupom američkih snaga
kokain-u-bananama - Copyright Foto: Uprava policije Crne Gore

U najveću akciju zaplene kokaina od 1,4 tone u 2021. godini u Crnoj Gori koja je sprovedena na osnovu britanskih obaveštajnih podataka, o čemu svedoči do nedavno tajni dokument koji je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pre nekoliko dana javno pokazala, zainstresovala se i američka DEA. Za ovaj šverc se terete Budimir Krstović, poznat kao Buda Banana i njegova ćerka Marina Krstović, koju zovu lepa Marina.

Njih dvoje su u pritvoru skoro četiri meseca.

Međutim, naručioci ovog skupocenog praha i dalje nisu poznati, a za istragu se, upravo zato, zaintresovala i američka DEA. Kokain se prvo dovodio u vezu sa škaljarskim klanom, ali, prema rečima crnogorskih istražitelja, za to ne postoji nijedan materijalan dokaz.

Američka agencija za suzbijanje narkotika će, kako se navodi, ući u ovaj slučaj jer istraga nije utvrdila nešto novo u odnosu na ono što se znalo na početku.

Inače, ova zaplena je bila deo desetogodišnjeg plana za sprečavanje šverca droge koji je predstavila Vlada UK, a u kome se navodi da je akcija, u kojoj je u avgustu ove godine u Crnoj Gori otkriveno 1,4 tone kokaina, sprovedena na osnovu britanskih obaveštajnih podataka.

Podsetimo, zaplena se dogodila krajem avgusta, a dvadesetsedmogodišnja Marina Krstović, je tada uhapšena u Crnoj Gori sa svojim ocem Budimirom Krstovićem (66). U njihov magacin u zetsko selo Mojnovići dovezen je tovar banana među kojima je bilo sakriveno 1.400 kilograma kokaina. Marina je tada prošla poligrafsko testiranje.

Droga je bila spakovana u 1.400 paketa od po kilogram, a na njima je bila napisana samo jedna reč - COVID.

Kokain je u Crnu Goru stigla iz Južne Amerike u kontejneru koji je do luke Bar prevezen brodom "Sharllote".

Marina Krstović/Foto: Instagram.com/Printscreen
 

Policajci glumili da ne vide drogu na skeneru, pa organizovali akciju

MSC "Charlotte" je mali - fider brod, koji iz italijanske luke Đoja Tauro preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem. Kada je pod zastavom Liberije uplovio u Bar, crnogorski policajci i carinici već su imali operativnu informaciju da u paketima banana nije samo voće, ali su ovog puta odlučili da teret prate do kraja. Teretnjak u kojem su smeštene banane odveo ih je do zetskog sela Mojanovići gde su 26. avgusta uveče uhapšeni otac i ćerka Krstović - Budimir (66) i Marina (27), u čijem magacinu su istovarene banane i kokain.

Inspektori SBPK s kolegama iz Uprave prihoda i carina podelili su operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora - da će u Luku Bar stići kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina i da su nakon toga zajedno napravili strategiju.

Nakon što je kontejner istovaren u Baru, carinici su po nalogu pretpostavljenih “zažmurili”, iako je skener pokazao da u nekoliko redova paketa nisu banane, a sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu.

Foto: Uprava policije Crne Gore
 

Pošiljka je “propuštena” i prilikom skeniranja u Podgorici, a carinici u dogovoru s policijom nisu detaljno pregledali i istovarili robu smeštenu u hladnjači registarskih oznaka PG-353GA.

Šverceri su upali u zamku - vozač kamiona drogu je odvezao u magacin Krstovića, u zetskom selu Mojanovići, gde je i oduzeta.

Marina bila navijačica Partizana

Marina Krstović (27) pre nekoliko godina bila je vatrena navijačica i redovna na Partizanovoj tribini.

Lepa Marina, kako je nazivaju u medijima, vatreno je pratila utakmice Košarkaškog kluba Partizan i često je "zapadala za oko" medijima koji su pratili utakmice te se njen lik često pojaviljivao na malim ekranima.

Marina je utakmice najviše posećivala nakon što je njen otac Budimir Krstović 2015. godine izabran u petočlanu radnu komisiju koja je vodila KK "Partizan" do izbora novog predsednika.

Da će nekoliko godina kasnije Marinin lik biti glavna tema na stranicama hronike svih medija u regionu niko nije slutio. Izgledalo je da ćerka imućnog biznismena uživa u životu, studira u inostranstvu, druži se sa poznatima, putuje, izlazi... Niko nije mogao ni da pomisli da će biti povezana sa istorijskom zaplenom droge u Crnoj Gori.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike