Spojio Srbe sa obe strane Drine, planirao da donese milione u rodni kraj: Ovo je Slobodan Pavlović "iza zavese" (FOTO/VIDEO)

17.12.2021

20:00

2

Filantrop, ktitor, zaljubljenik u rodni kraj, ambiciozni biznismen koji je iz daleke Amerike uvek pomagao sunarodnike, ulagao u budućnost mladih i borio se za prosperitet Republike Srpske. Slobodan Pavlović iza sebe je ostavio velike stvari i neverovatnu životnu priču na koju ovog puta pravimo osvrt

Spojio Srbe sa obe strane Drine, planirao da donese milione u rodni kraj: Ovo je Slobodan Pavlović "iza zavese" (FOTO/VIDEO)
slobodan pavlovic slobomir (5) - Copyright Printscreen/YouTube

Srpski biznismen Slobodan Pavlović tragično je nastradao u noći između srede i četvrtka u Čikagu, u sudaru njegovog vozila s kamionom.

Koban udes potresao je mnoge u Republici Srpskoj, posebno njegovu familiju u selu Popovi, ali i stanovnike okolnih mesta, uključujući Bijeljinu, pa i čitav region.

Njegov advokat i prijatelj Dušan Tomić, u potresnoj izjavi za 24sedam, izjavio je da je Pavlović bio vitalan i u svojoj 84. godini, te da je tek planirao da pravi velike stvari, poput Slobomira, grada koji je, prema planu, trebalo da bude jedan od većih u posleratnoj Bosni i Hercegovini.

Planirano je bilo da se grad nalazi u dve zemlje, Bosni i Hercegovini i Srbiji, s tim što bi se veći deo nalazio u BiH. Ime grada je kombinacija imena osnivača i njegove supruge Mire.

Grad se gradio sa obe strane Drine, pored magistralnog puta od Bijeljine do Bogatića, u blizini Pavlovićevog mosta koji povezuje Republiku Srpsku i Srbiju.

- Želja mu je bila da vodeni grad na leto iduće godine pusti u funkciju, a planirao je i da donese dva i po miliona dolara posle Božića u čekovima, da otkupi sve to, kako bi uklopio i Univerzitet i sam grad, da bi mladi imali gde da provode slobodno vreme. Imao je velike planove, da Univerzitet pretvori u školu svetskog mira  - naveo je Tomić, prisećajući se prijateljstva sa ujediniteljem Srba sa obe strane Drine.

Malo je poznato da je bio veoma zabrinut za pojedine puteve na kojima su se često događale saobraćajne nesreće, a jedan od njih se nalazi u selu Patkovača kraj Bjeljine.

- Spremao se da na tom delu puta napravi nadvožnjak kako bi ljudi bezbedno mogli tuda da prelaze. Nikad ga nije doticalo što je tretiran kao kriminalac u sopstvenoj zemlji, već je nakon svih nepravdi nastavio sa projektima. 

Printscreen/YouTube
 

Za Popove, mesto iz kog je otišao u svet da stvara svoju imperiju, Pavlović je imao nesvakidašnju ideju do čije realizacije, nažalost, nije došlo.

- Želeo je da napravi multikulturalni verski objekat, gde bi bili zastupljeni i Jevreji, i pravoslavci, i katolici i muslimani. Napravio je iskorak, nikad nije bio nacionalista, živeo je za svoj kraj i čak mi je rekao pre petnaestak dana u kancelariji: "Vidi, imam da radim još 20 godina do penzije, ali ako se desi nešto, održi mi fin govor. Uzmi jednu motku i ne daj političarima da dođu na sahranu, ni lokalnim, ni centralnim." 

Tomić je naveo da je Pavlović bio čovek koji je "lišavan slobode na pravdi Boga", te da sve što je stvarao u Republici Srpskoj mnogima nije bilo po meri, pa su mu uništavali imovinu, ali on nikad nije odustao.

Printscreen/YouTube
 

- Mogao bih knjigu da napišem o njemu. Sećam se kad mi je dao knjižicu koju je pisao pod naslovom "Kako sam uspeo", a ja sam mu predložio drugu - "Kako su me uništili". Uvek sam voleo da budem na strani odbačenih, a on je bio odbačen - rekao je Tomić.

- Čovek nikad nije pio ni pušio. Bio je dobar je vozač, a u trenutku nesreće ispred njega je bio kamion koji je naglo zakočio. Otišao je pre 10 dana s namerom da se do Božića vrati, da otkupi taj vodeni grad kod Bijeljine. Imao je velike planove da svoj univerzitet pretvori u školu svetskog mira, da školuje mlade kadrove koji će se zalagati za svetski mir. 

Izdvajamo samo neka od dostignuća Slobodana Pavlovića, koji je celim bićem verovao u stvaranje boljeg sveta:

Slobomir P univerzitet

Slobomir P univerzitet je prvi privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini, koji je počeo s radom 2003. godine, i do danas je odškolovao četiri generacije diplomiranih studenata. 

Univerzitet se sastoji od četiri fakulteta i dve akademije koji ravnopravno rade u dva kampusa - Slobomiru i Doboju (u Republici Srpskoj).

Pavlovića most

Pavlovića most ili Pavlovića ćuprija je most na Drini koji spaja Semberiju sa Mačvom. Most se nalazi u blizini Slobomira, u Republici Srpskoj, u BiH, i u selu Badovinci, u Republici Srbiji.

Temelji za izgradnju su postavljeni 1991, a most je završen 28. avgusta 1996. godine.

Zbog spajanja Srba sa dve strane Drine, pevač patriotskih pesama Roki Vulović napravio je pesmu posvećenu mostu i u znak zahvalnosti Pavloviću.

Spomenik miru u Srebrenici

Odluku o izgradnji spomenika jednoglasno je donela Skupština opštine Srebrenica 2019. godine, na inicijativu Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Svečano je otkriven 21. septembra 2020. godine, povodom Međunarodnog dana mira. Njegov autor je Milan Torbica, a realizaciju te ideje finansirao je upravo Pavlović. 

Predstavnici SDA su tada povukli prvobitnu podršku ovoj ideji i pozvali sve Bošnjake iz Srebrenice da bokotuju ovaj spomenik.

Printscreen/YouTube
 

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike