Nišlija za nedelju dana hladnokrvno izbo četvoro ljudi: Optuženi za serijske napade nije pokazao ni trunku kajanja!

13.12.2021

18:19

0

Veštak istakao da kod okrivljenog „nije uočeno postojanje bilo kakvog oblika psihotičnog poremećaja, akutne psihoze slične shizofreniji“

Nišlija za nedelju dana hladnokrvno izbo četvoro ljudi: Optuženi za serijske napade nije pokazao ni trunku kajanja!
policija noz - Copyright Profimedia/24sedam

Vasilije Jovanović (20) optužen za serijske napada nožem na prolaznike, ni u poslednjem obraćanju Osnovnom sudu, nije izrazio ni trunku kajanja zbog događaja koji su izazvali nezapamćeno uznemirenje Nišlija. Nakon što mu je sudija Valentina Miladinović Pešić danas dala priliku da nakon tužilaštva i odbrane i on iznese završnu reč, Jovanović je potpuno nezainteresovano kazao:

- Nemam šta da izjavim!

U istom maniru reagovao je i kada ga je sudija upitala da li želi da bude doveden 15. decembra, kada će mu biti izrečena kazna za četvorostruki napad na nevine mladiće. Najpre je kazao da mu je svejedno, da bi pre nego što je napustio sudnicu ipak odlučio da prisustvuje objavi presude.

Dvadesetogodišnjak je uhapšen jer je 18. juna ove godine oko 22.10 sati na Bulevaru Nemanjića u Nišu prišao s leđa S.I. koji je gledao u svoj mobilni telefon i bez ikakvog povoda i upozorenja, naneo mu dva uboda u donji deo zadnje strane leve polovine grudnog koša što je okarakterisano kao laka telesna povreda.

Samo pet dana kasnije u ulici Branka Krsmanovića, nakon što je pratio Đ.V., koji je takođe telefonirao, zadao mu je udarac nožem u desni slabinski predeo i takođe ga lakše povredio. Serijske napade nastavlja 24. juna kada u ulici Ljube Didića napada A.K. i S.M. i obojicu ubada u butine, nakon čega beži. Tokom istrage ustanovljeno je da pati od psihijatrijskog poremećaja, ali da je krivično odgovoran pa je Osnovno javno tužilaštvo zatražilo da mu se izrekne kazna zatvora od osam godina i pet meseci.

Tokom suđenja lomila su se koplja između veštaka oko njegove krivične odgovornosti i jer je komisija Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu smatrala da je Vasilije delo počinio u neuračunljivom stanju. S obzirom na to da je ovaj nalaz bio u suprotnosti sa onim koji je u istrazi iznela veštak Anđelka Ilić, zatraženo je da se o njegovoj sposobnosti da shvati značaj svojih dela i upravlja postupcima izjasni Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Veštak Suzana Tošić Golubović stala je danas na stranu Anđelke Ilić i istakla da tokom veštačenja okrivljenog „nije uočeno postojanje bilo kakvog oblika psihotičnog poremećaja, akutne psihoze slične shizofreniji“, što je našla Specijalna zatvorska bolnica iz Beograda.

- Na direktna pitanja tokom pregleda da li ima sumanute ideje ili halucinacije, koje ukazuju na psihozu, okrivljeni je odgovorio odrečno. Međutim, predlažemo i izricanje mere bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi s obzirom na to da se kod okrivljenog radi o teškom poremećaju ličnosti koji zahteva medicinsko praćenje i terapiju, kao i prisilnu apstinenciju od alkohola i psihoaktivnih supstanici – objasnila je sudski veštak.

Pixabay
 

Zamenik Osnovnog javnog tužioca Vladimir Stanojević u završnoj reci je istakao da je nesumnjivo dokazano da je Vasilije izvršio delo za koje se tereti, između ostalog i njegovim priznanjem, te da je veštačenje pokazalo da mu ni uračunljivost nije bila isključena.

- Tražimo da se optuženi oglasi krivim za četiri dela lake telesne povrede. Prilikom odmeravanja kazne, uzeli smo u obzir olakšavajuće okolnosti, da je mlada osoba te da je bio bitno smanjeno uračunljiv. Međutim, od otežavajuće je to što je u vrlo kratkom vremenu izvršio četiri dela sa elementima nasilja, upotrebom noža, te da nije postojao nijedan razlog da povredi ljude na javnim mestima. Prilazio im je s leđa, postupao na drzak način a njegovo postupanje dovelo je do velikog uznemiranja javnosti.

Ljudi su bili uplašeni da bi i obavljanjem svakodnevnih aktivnosti, mogli postati žrtve nepoznatog lica. Imamo u vidu da se radi o osobi koja od detinjstva pokazuje težak poremećaj ponašanja u vidu impulsivnosti, agresivnosti i asocijalnih i antisocijalnih odluka. Karakteriše je nedostatak empatije sa izraženom razdražljivošću i netolerancijom. Radi se o takvom tipu ličnosti koja se prazni kroz izvršenje krivičnog dela za koje je optužen. Iz tog razloga, tražimo kaznu zatvora u trajanju od osam godina i pet meseci i meru obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi – kazao je Stanojević.

Jovanovićev branilac advokat Momčilo Kovačević ostao je pri stavu da je Vasilije neuračunljiv.

- Moj branjenik ni u intelektualnom ali ni u voluntativnom (voljnom) smislu ne shvata posledice svog stanja pa samim tim nema krivične odgovornosti. Iz tog razloga tražimo oslobađajuću presudu, a u celini sam saglasan da mu se izrekne mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i smeštanja u adekvatnu ustanovu. On je mlad čovek i treba mu pružiti priliku da se izleči, popravi i ne bude više asocijalan već primeran član našeg društva – rekao je Kovačević.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike