Direktno pucao u Zvicera, pa hteo da podmiti visoke funkcionere Vlade da ga oslobode: Novi krimi-skandal u Crnoj Gori

11.12.2021

16:50

0

Na meti tužioci, sudija i policija

Direktno pucao u Zvicera, pa hteo da podmiti visoke funkcionere Vlade da ga oslobode: Novi krimi-skandal u Crnoj Gori
Radoje Zvicer - Copyright Foto: Youtube/Ukrajinska policija

Stefan (Mandić) Đukić, prema navodima SDT-a i spisima predmeta iz istrage, iz ukrajinskog zatvora planirao je da podmiti visoke funkcionere nove Vlade kako bi bio oslobođen za teška krivična dela. On je, prema navodima iz spisa predmeta istrage, planirao i da preko nekih funkconera nove Vlade izvrši uticaj i da dođe do smene Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i Specijalnog tužioca Saše Čađenovića. Međutim, za sada kako je poznato, Đukić nije uspio u toj nameri.

Podsećamo, Đukić je jedan od optuženih za teško ubistvo Baranina Jovana Klisića, ranjavanje Velizara Gradaševića koje se dogodilo u Crnoj Gori i pokušaj ubistva Radoja Zvicera koje se dogodilo u Ukrajini. 

Na meti tužioci, sudija i policija

Pored ove velike istrage protiv Đukićeve grupe, crnogorska policija uhapsila je šestočlanu kriminalnu grupu sa kojom se takođe povezuje on, 13. avgusta, ogranak škaljarskog klana, za koji se sumnja da je pripremao likvidacije visokih policijskih funkcionera i specijalnog državnog tužioca. Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su pripadnici škaljarskog klana a policija proverava da li su oni pripremali više likvidacija među kojima i navodno likvidaciju Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i Saše Čađenovića. Navodno su mete bili i bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović njegovog sina Petar Lazivić službenika Agencije za nacionalnu bezbednost. Oni su navodno mesecima pratili kretanje sutkinje specijalnog odeljenja Biljane Uskoković zbog predmeta u kojem je upravo Stefan Đukić provoptužen za ubistvo Jovana Klisića.

- Osumnjičeni Stefan Đukić kao organizator kriminalne organizacije od osumnjičenog Zorana Perovića tražio, a što je isti prihvatio, da stupi u kontakt sa tadašnjim generalnim sekretarom Vlade Crne Gore Milonjić Božom te da koristi svoja poznanstva i stvarni ili pretpostavljeni uticaj prema Milonjić Božu, a imajući u vidu njihovo ranije poznanstvo, od istog zatraži da kao jedan od najviših službenika izvršne vlasti, utiče da se ubrza postupak pred zakonodavnim organima države Crne Gore i pred drugim organima države Crne Gore, kako bi se Specijalno državno tužilaštvo rasformiralo i da se Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i Specijalni tužilac Saša Čađenović razreše tužilačkih funkcija, jer su isti postupali u predmetu protiv organizovane kriminalne grupe Stefana Đukića i podneli optužnice za krivično delo teško ubistvo izvršeno na organizovan način i druga krivična dela... - navodi se u dokumentu istrage.

Kako se dalje precizira u pomenutom dokumentu iz istrage u kojem su navodi SDT-a a sa kojim je upoznat Viši sud, Đukić je uputio poruku preko kriptovane aplikacije "Skaj ECC" za sada neidentifikovanom pripadniku kriminalne organizacije sadržine: "pa nema veze uglavnom neće do kraja suđenja ostati Čađenović je li tako", a zatim i poruku: "vele da je sposobna ta budala, da se dobro snalazi u sudnici".

- Te nakon toga dana 30.9.2020. istom licu upućuje poruku: "a Čađenovića će maći sto posto jel te". U istom periodu dostavlja i poruku sadržine "dal da ga stisnemo malo ako će ga maći, nije ni on lud da se zamera kad zna da ostaje bez zaštite države". Zatim šalje i poruku: "A zna dobro da smo mu kivni" - precizirano je u spisima istrage koju vodi SDT.

Đukić je zatim, kako se sumnja i navodi u dokumentu, tokom decembra 2020. godine u dogovoru sa drugim organizatorom kriminalne organizacije okrivljenim Tuzović Emilom dogovarao bekstvo iz zatvora u Ukrajini jer kako sam kaže "bio Mandić sa Čađenovićem" a zatim "rekao Čađenović posle presude ođe idem dolje".

- Da bi nakon toga naveo "moramo polako bekstvo, napravimo li grešku odosmo u ITT ne izvadi nas bog od tamo", zatim "pa da jer jedna greška bićemo u ITT" - navodi se u spisima iz istrage u kojima je prezentovana komunikacija koja se odvijala navodno preko aplikacije "SKAJ".

SDT je zaključilo da je Đukić "kao glavnu prepreku za svoje oslobađanje za krivična dela koja je izvršio u Crnoj Gori, označio Glavnog specijalnog tužioca Milvoja Katnića, specijalnog tužioca Sašu Čađenovića i Specijalno tužilaštvo". Đukić je, prema navodima SDT-a, u cilju ostvarenja kriminalnog plana oslobađanja u krivičnim postupcima koji se vode pred pravosudnim organima u Crnoj Gori okrivljenom Boljević Dušanu saopštavao da će "u pregovaranje oko davanja mita i nezakonitog uticaja na političke strukture u Crnoj Gori angažovati okrivljenog Perović Zorana".

- ...tako što je istom u decembru 2020. poslao poruku sadržine: "evo ga Božo sekretar Vlade", "pisao mu odma Zoki"... Nakon toga u sledećoj poruci pojašnjava "evo milion mi daju Barani da me oslobode dolje", te navodi "ima sada nade, Božo je na poziciju dobru", a zatim "a đe moće se to završit jer Božo je upoznat sa predmetom" - navodi se u dokumentu.

Atentat na Radoja Zvicera

Prema navodima istražnih organa Ukrajine, Đukić i Tuzović su označeni kao osobe koje su direktno pucale u Zvicera, ispalivši više od dedset hitaca. Osumnjičeni su u pritvoru od kraja proleća 2020. godine nakon što su ih specijalne službe pritvorile u Odesi dok su bežale sa mesta zločina. Podsećamo, Zvicer je teško ranjen 26. maja prošle godine u sačekuši u kvartu u Kijevu u kojem je živeo. Zbog napada na njega, uhapšeni su Baranin Stefan Đukić, prvoosumnjičeni za ubistvo sugrađanina Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića, Podgoričanin Emil Tuzović i državljani Srbije Petar Jovanović i Milan Branković. U sklopu istrage o ovom slučaju, priveden je i službenik ukrajinske policije Rostislav Černobrivi.

Radoje Zvicer Printscreen
 

Prema podacima istrage, Đukić je 7.12.2020. komunicirao sa okrivljenim Perović Zoranom navodeći u tekstualnoj poruci da treba "uprijet dok je nova vlada da se spasim dolje, pitaj ga sjutra oće li mać Čađenovića i Katnića".

- Te je od okrivljenog Perović Zorana tražio da Milonjić Božu preda kriptovani telefon kako bi mogao da komunicira i izvrši uticaj na druge državne organe radi smjene Katnića i Čađenovića. Đukić je planirao da se Milonjiću da više kriptovanih telefona kako bi komunciirao sa drugim predstavnicima Vlade - precizira se u navodima istrage.

U jednoj od poruka se navodi: "Sad kad ih maknu treba ih pobit sve".

U spisima predmeta nalazi se još presretnute komunikacije za koju SDT tvrdi da je deo delovanja Stefana Đukića i drugih osumnjičenih...

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike