Vojnik obučavao Velju Nevolju, pa učestvovao u likvidacijama njegovog klana: Vrhunski snajperista napustio vojsku i pobegao u inostranstvo

03.12.2021

19:45

0

Janković i pre Belivuka učestvovao u ratu "kavčana" i "škaljaraca"

Vojnik obučavao Velju Nevolju, pa učestvovao u likvidacijama njegovog klana: Vrhunski snajperista napustio vojsku i pobegao u inostranstvo
Velja snajper - Copyright Foto: 24sedam/Youtube/ Printscreen

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja i njegovi saradnici Marko Miljković i Nebojša Janković saslušani su u sredu u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, a u vezi sa ubistvom Damira Hodžića i Adisa Spahića, kao i kidnapovanjem Mila Radulovića Kapetana. Ovom prilikom doputovali su i tužioci iz crnogorskog Specijalnog tužilaštva, Milivoje Katnić i Saša Čađenović.

Imena Belivuka i Miljkovića svima su već poznata, ali je ime Nebojše Jankovića mnogima privuklo pažnju i zainteresovalo javnost  da dobije odgovore na to kakve veze ima pripadnik 63. padobranske brigade sa klanom Veljka Belivuka i surovim likvidacijama koje su činili on i njegovi saradnici.

Nebojša Janković bio je profesionalni snajperista i pripadnik 63. padobranske brigade, a prema tvrdnjama onih koji su ga poznavali bio je besprekoran u svom poslu i rekorde je obarao u regionu i inostranstvu. Ipak, odustao je od karijere snajperiste u vojnim krugovima, ali je kako se veruje, ostao veran ovom oružju i nastavio da podučava početnike.

Janković je Veljku Belivuku i njegovoj grupi bio poznat pod nadimkom "Hell", a prvi put se spominje u presretnutoj komunikaciji ovog klana, ali i svedočenju svedoka-saradnika Bojana Hrvatina. Kako je Hrvatin objasnio, Janković je u oktobru 2020. godine zajedno sa Belivukom i Miljkovićem otišao u Crnu Goru kako bi obavili dve likvidacije i jednu otmicu, za koje se veruje da su obavljene više nego "uspešno", a upravo povodom ovih zločina je ovaj trojac i saslušan u sredu.

Profesionalni snajperista se, kad je odustao od vojske, zaposlio u MUP-u, ali je i taj posao napustio i otišao, da bi otvorio menjačnicu. Ipak, i posle ovoga Jankoviću se izgubio svaki trag, te se sumnja da je otišao u inostranstvo i tamo se krio. Zbog čega se i postavlja pitanje od čega je Janković bežao. Međutim, informacije koje se vezuju za njega nikada nisu zvanično potvrđene, a sumnja se da je umešan u zločine ne samo na nivou rata klanova, već i na višem - političkom.

63. padobranska brigada

Ova brigada je elitna brigada Vojske Srbije koja je do 1992. bila deo Jugoslovenske narodne armije, od 1992. do 2003. Vojske Jugoslavije i od 2003. do 2006. Vojske Srbije i Crne Gore. Jedinica je bila ranga brigade da bi nakon reorganizacije Vojske Srbije postala bataljon. Ponovo je postala brigada krajem 2019. Namenjena je za specijalne, izviđačke i diverzantske operacije duboko iza neprijateljskih linija, a primarno oružje pripadnika ove brigade jeste snajper.

Zanimljivo je i da je kontroverzni crnogorski biznismen Brano Mićunović, takođe bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade, ali nekadašnje JNA.

Sopot - Beograd - Spuž

Janković je, navodno, snajper koristio za jednu likvidaciju i jedan pokušaj ubistva u Srbiji, ali i za ubistvo u Crnoj Gori. On je jednom prilikom i rekao da je indirektno učestvovao u ubistvima snajperom na groblju u Sopotu, u zatvoru u Spužu, ali i pucnjavi na vladiku Joanikija i crnogorskog biznismena Miodraga Daku Davidovića u beogradskom hotelu "Kraun plaza".

U Sopotu je 2017. godine ubijen Milomir Jovanović iz Vranića i to hicem iz snajpera na sahrani Novaka Todorovića. Likvidacija na ovaj način nije zapamćena u Srbiji još od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, a i ovo ubistvo dovodi se u vezu sa Jankovićem. Ipak, ono nikada nije reseno.

Ubijeni Jovanović inače je bio jedan od viđenijih pripadnika srpskog podzemlja, koji je veliki novac zaradio još devedesetih godina, kada je u Srbiju dovodio Ruskinje koje su se ovde bavile prostitucijom, a smatra se i bliskim prijateljem Dejana Stojanovića Keke.

Takođe, Miodrag Daka Davidović ranjen je u decembru 2019. godine iz snajpera dok je sedeo u baru hotela "Kraun plaza", međutim nije utvrđeno da li je meta napada bio Davidović, ili kako se sumnja, vladika Joanikije u čijem je društvu Davidović bio to veče.

Sumnje da je vladika bio meta postoje jer je troslojno staklo na prozoru pomenutog hotela preusmerilo metak, što je ujedno i sprečilo da on bude koban po Davidovića. Napadač je odmah nakon pucnjave pobegao automobilom iz kruga hotela, a vozilo i snajper korišćeni u napadu, zapaljeni su nekoliko ulica dalje na Novom Beogradu.

TV printscreen
 

Janković je, kako se sumnja, i pre Belivukovog dolaska na scenu, učestvovao u ratu "kavčana" i "škaljaraca". Naime, učestvovao je u ubistvu Dalibora Đurića koji je likvidiran u Istražnom zatvoru Spuž. Đurić se inače dovodio u vezu sa škaljarskim klanom, a ubijen je snajperom dok je trenirao u teretani u poluotvorenom odeljenju zatvora.

"Skaj" telefoni razotkrili i snajperistu

Nakon odlaska Belivuka, Miljkovića i Jankovića u Crnu Goru, likvidacije dvojice njihovih državljana i otmice trećeg, počela je komunikacija između pripadnika Belivukovog klana. U porukama su ubijenog Damira Hodžića označili kao "Kasapa", Adisa Spahića kao "zeta", a otetog Mila Radulovića Kapetana slovom "M.".

Foto: Pink / Printscreen
 

- Brate, Zemo i Hell i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao 'Kasap', 'Kratos' je hvato 'zeta', 'Hell' je hvato M., to što je 'Kasap' imao utoku i potegnuo, brate to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi, ako se vidi i potegne odmah se puca. Brate to nema šta tu da se pravdamo- glasila je presretnuta poruka koju je Balivuk poslao ostalim članovima, a naveli su iz SDT-a Crne Gore.

Zašto je Belivuk želeo da nauči da rukuje snajperom?

Belgijska policija navodno je presrela razgovor i ušla u trag šifrovanim mobilnim telefonima koje su, kako se sumnja, koristili pripadnici klana Veljka Belivuka i tako došli do informacija da su pripremali ubistvo jednog poznatog sudije.

Kako se tvrdi u medijama, tamošnja policija je odmah upozorila srpske vlasti, koje su preduzele sve neophodne mere da očuvaju bezbednost mete.

Ipak, identitet ubica nije otkriven, a srpska policija sumnja da su kriminalci koje su njihove kolege pratile članovi grupe Veljka Belivuka, jer je u pitanju identičan način komunikacije među pripadnicima grupe. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike