Obistinile se crne slutnje zbog nemara "Puteva Srbije": Deonica smrti u selu Bovan na kojoj je poginuo kovid pacijent (VIDEO)

27.11.2021

12:47 >> 13:44

0

Advokat Zoran Ilić iz Aleksinca podneo krivičnu prijavu protiv Javnog preduzeća "Putevi Srbije", jer nisu preduzeli mere za bezbedan saobraćaj

Obistinile se crne slutnje zbog nemara "Puteva Srbije": Deonica smrti u selu Bovan na kojoj je poginuo kovid pacijent (VIDEO)
zoran nikolic kuca nesreca foto ms (4) - Copyright 24sedam/M.S.

Uzrok saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo pacijent oboleo od korone, a povređene još tri osobe iz vozila Hitne pomoći, koja se dogodila u selu Bovan nadomak istoimenog jezera između Aleksinca i Sokobanje, jeste rupa na putu koja nezatrpana zjapi više od godinu dana. Meštani, oni koji ovim putem svakodnevno voze, bezuspešno su se žalili Javnom preduzeću "Putevi Srbije", a advokat Zoran Ilić podneo je juče krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu protiv odogovornih iz ove firme.

Vozilo Hitne pomoći, da podsetimo, sletelo je sa puta 22. novembra ove godine, oko 19.20 sati, a tom prilikom poginula je jedna, a povređene tri osobe kojima  je ukazana lekarska pomoć u aleksinačkoj bolnici.

24sedam/M. Stojanović
 

Policija je saopštila da je sanitetsko vozilo prevozilo dva pacijenta iz Specijalne bolnice Ozren iz Sokobanje ka niškom Univerzitetskom kliničkom centru, jer su imali težu kliničku sliku zbog infekcije korona virusom. Drugi pacijent sa korona infekcijom iz ovog vozila je povređen, kao i jedan zdravstveni radnik i vozač saniteta.

Poznati aleksinački advokat Zoran Ilić podneo je juče Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu krivičnu prijavu protiv nepoznate odgovorne osobe JP "Putevi Srbije", čije je sedište u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu. 

Odgovorna osoba, čije ime nije navedeno u ovoj krivičnoj prijavi, osumnjičena je za nesavesno postupanje u dužem vremenskom periodu kao i tokom ove godine, na delu regionalne saobraćajnice Sokobanja - Aleksinac, u naseljenom mestu Bovan, na delu nizbrdice, neposredno iz pravca Bovanskog jezera, koje vodi prema centru ove MZ. 

Pogodno za nesreće

Prema navodima krivične prijave, na tom delu puta nisu preduzimane adekvatne mere na otklanjanju posledica odrona zemljišta i sanacije iako je znatan deo ovog puta bio neprohodan sa neadekvatnim merama, suprotno odredbama članova 22 i 23 ZOOBS na putevima. Ove mere podrazumevaju obezbeđenje bezbednosti javnog saobraćaja, odnosno otklanjanje smetnji i uspostavljanje bezbednosti saobraćaja na ovom delu puta.

24sedam/M.S.
 

Ovaj deo puta, kako se navodi u prijavi, sam po sebi usled znatnog nagiba, same lokacije i nanosa izazvanim vremenskim nepogodama, kao i zamrzavanja površine kolovoza u uslovima niskih temperatura, vodenih nanosa i same frekvencije saobraćaja, pogodan je za izazivanje saobraćajnih nezgoda. Sve ovo, kao odgovornoj i stručnoj osobi "Puteva Srbije", moralo je da bude poznato.

Odgovorna osoba, kako se navodi u prijavi, u uračunljivom stanju, svesna da može doći do ugrožavanja javnog saobraćaja, olako je držala da do toga neće doći i da teža posledica neće nastupiti.Do toga je, međutim, došlo 22. novembra kad je vozač Hitne pomoći u "nemogućnosti da u uslovima nepreglednosti i napred opisanog stanja na ovom delu puta, bezbedno zaustavi vozilo i izbegne suženje puta izgubio kontrolu nad vozilom, pa je došlo do zanošenja i okretanja van kolovoza usled čega se vozilo prevrnulo". 

24sedam/M.S.
 

U krivičnoj prijavi advokat Zoran Ilić predlaže da Tužilaštvo sprovede istražni postupak tokom koga će biti rasvetljene sve relevantne okolnosti vezane za ovu tešku saobraćajnu nesreću. Trebao bi ispitati i one koje se odnose na propuste vozača Hitne pomoći kao uobičajeni način postupanja, tako i propuste odgovornih iz JP "Putevi Srbije" koji nisu preduzeli mere na obezbeđenju uslova nesmetanog i bezbednog odvijanja saobraćaja na tom delu puta kojim to JP upravlja.

"Imenujte odgovornog"

Predlaže se i da se posebno utvrde činjenice vezane za period nastalog odrona, da se obave sva potrebna saobraćajno-tehnička veštačenja, pribavi foto i druga dokumentacija i slično. Pored ostalog predloženo je da se od JP "Putevi Srbije" zatraži ko je imenom i prezimenom neposredno odgovoran za ovaj deo puta, ali i učinjene propuste.

24sedam/M.S.
 

- Povodom ovakvih dešavanja uobičajeno je da se podnosi krivična prijava nadležnom tužilaštvu protiv neposrednog učinioca krivičnog dela. Uzroci se, međutim, mogu nalaziti i na drugoj strani i to u nepreduzimanju odgovornih mera da do saobraćajne nesreće ne dođe. ZOOBS na putevima sadrži odredbe u kojima su zaduženi za bezbednost puteva u obavezi da preduzmu mere u cilju  otklanjanja eventualnih uzroka koji bi mogli izazvati saobraćajne nezgode. Time je regulisana i odgovornost odgovornih iz "Puteva Srbije" - zaključuje za 24sedam advokat Zoran Ilić.

Nekoliko meseci pre ove nesreće, kako kaže naš sagovornik, uputio je dopis JP "Putevi Srbije" u kome je uhazao na propuste i tražio da se taj deo puta sanira kako ne bi došlo do saobraćajne nesreće sa mrtvima. Mnogi od meštana Bovana i okolnih mesta tvrde takođe da su mesecima pisali "Putevima Srbije" i slali fotografije, ali niko nije reagovao. 

24sedam/M.S.
 

Zoran Nikolić ispred čije kuće se nesreća dogodila objašnjava za 24sedam da je pre tri godine tu kuljala voda i da je put isto bio oštećen, ali da je to tada sanirano. Jednu rupu napravilo je prošle godine klizište, a drugu su raskopali ljudi iz "Telekoma Srbija" i tako ostavili. 

Dugogodišnje muke

- Vlasnik sam parcele na kojoj se dogodila nesreća. Već četiri ili pet godina imam problem sa "Putevima Srbije". Oni su tu dolazili, rovarili, kopali na jednom mestu. Pošto su obećali da će to sve da vrate u prvobitni položaj, zakrpili su kablove, otišli i ostavili prvu rupu kao što i jeste - priča Nikolić za 24 sedam

24sedam/M.S.
 

Posle toga, kako kaže, desio se ponovo kvar malo niže, kod druge rupe. On im je branio da uđu, ali su oni njega tužili i dobili su privremenu meru prvostepenog suda iz Aleksinca. Naloženo im je da mogu da uđu u privatnu parcelu, u privatan posed i da otklone kvar.

- Oni su došli ponovo, dolazio je sudski izvršitelj i rekao mi je da ako im dozvolim da rade neće biti ništa, a ako im ne dozvolim pisaćemo ti krivičnu prijavu. Da bih izbegao prijavu dozvolio sam im da uđu u posed. Oni su radili. Kad je prvi put pala kiša, voda mi je zbog toga upropastila osam košnica. Posle toga niko ništa više ne preduzima, niko ništa, sve ovo stoji u vazduhu  - tvrdi Zoran Nikolić.

Posle tragične saobraćajne nesreće ništa se nije promenilo, a naloženo im je, kako kaže Nikolić, sudskom odlukom da stave potporni zid. To se nije dogodilo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike