Prekodrinske ubice: Bili razneo Mitu sa Bežanije, Milenko iz JSO ubijao za Turkovića, Keljmendi odbio da ubije srpskog političara...

23.11.2021

19:45

0

Elez otkrio gde je zakopan Bili koji se teretio da je ubio Gorana Mijatovića Mitu

Prekodrinske ubice: Bili razneo Mitu sa Bežanije, Milenko iz JSO ubijao za Turkovića, Keljmendi odbio da ubije srpskog političara...
elez keljmendi turkovic - Copyright Printscreen/YouTube/FTV

Sarajevsko podzemlje stvorilo je neke od najopasnijih kriminalaca iz regiona, a većina je dobro poznata srpskoj javnosti, pa i ako nije delovala na teritoriji naše zemlje. U domaćoj javnosti je poslednjih meseci akcenat stavljen na mafijaša sa Pala, Darka Eleza, koga povezuju sa kriminalnim organizacijama koje deluju u Srbiji - sa klanom Veljka Belivuka, ali i "kavčanima", pa tako i bivšom sekretarkom MUPa Srbije, Dijanom Hrkalović.

Darko Elez osuđen je na 15 godina zatvora za krivična dela za koja ga tereti optužnica u predmetu "Lutka" koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela, među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Elez je sklopio "dil" sa tužilaštvima BiH i Srbije za manju kaznu zatvora, a počeo je tako što je otkrio gde je zakopano telo plaćenog ubice Slaviše Bilinca Bilija, koji je osumnjičen za likvidaciju predsednika Fudbalskog kluba Bežanija Gorana Mijatovića Mite 2006. godine.

Foto: Youtube/Printscreen
 

Tužilaštva obe države polažu nade u Elezovo svedočenje, pa pored toga što se u Srbiji nadaju da bi mogao da progovori od klanu Velje Nevolje, ali i Dijani Hrkalović i ubistvu advokata Luke Bojovića, Miše Ognjanovića, Bosanci veruju da bi on mogao da progovori o mnogim nerasvetljenim ubistvima. Nikada nisu rešeni slučajevi Leutar, Jugović, Delalić, Torlaković, Vukelić i drugi.

Elez je u srpskim medijima uglavnom spominjan po tome što je više puta pokušao ubistvo svog nekadašnjeg kuma, a sadašnjeg neprijatelja, Đorđa Ždrala i to sve zbog misice Slobodanke Bobe Tošić. O ovim događajima svedočio je nekadašnji Elezov nabliži saradnik i kum, a sada svedok-saradnik, Anđelko Veljančić.

Ipak, presuda Elezu u predmetu "Lutka" ne može zadovoljti istražne organe, te se od njega očekuje da progovori i pomogne da se na put stane velikim kriminalnim organizacijama.

Zijad Turković nije poštedeo ni trudnicu

Zijad Turković Zika označen je kao vođa jedne od najvećih mafijaških narko grupa na Balkanu, a osuđen je 2015. godine na 40 godina robije zbog najtežih krivičnih dela. Njemu i njegovoj organizaciji se na teret stavljaju likvidacije Mithata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas-Kortez, ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, kao i pljačka Sarajevskog aerodroma, odakle je ukradeno 2,5 miliona KM, a osuđeni su i zbog više pokušaja likvidacija, otimanje deonica Fabrike čarapa Ključ, kao i za međunarodnu trgovinu kokainom i heroinom.

Ždrale nokautirao Zijada u zatvoru

Incident se dogodio nakon koškanja između Ždrale i Turkovića, kad je Ždrale uspeo da ga savlada i nokautira. Iz zatvora su tada potvrdili da nije bilo ništa ozbiljno, već da su se zatvorenici posvađali i da su nakon toga nasrnuli jedan na drugog.

Turković je na suđenjima na sve načine pokušao da dokaže svoju nevinost, a jedino što je priznao je da je uzeo novac koji mu je nuđen za pokušaj ubistva narko-bosa Nasera Keljmendija. Keljemndi je inače svedočio u postupku protiv Turkovića i tada je ispričao da je Turković planirao eksplozivom da digne u vazduh 300 svatova koje je Keljmendi ugostio kad je ženio najstarijeg sina, na kojoj su pevali i naši estradni umetnici, Dado Polumenta i Aca Lukas.

On je naveo da mu je tu informaciju, preko prijatelja Muhameda Gašija, potvrdio Isljam Kalender koji je bio prestravljen zbog Turkovića sa kojim je, navodno, morao da sarađuje, a u medijima je predstavljen kao Zijadov kum i verni prijatelj.

Keljmendi je na tom svedočenju rekao i da je za krađu kase iz njegovog stana na Grbavici u Sarajevu sumnjao na Turkovića, ali i zbog eksplozije koja je odjeknula u neposrednoj blizini tog njegovog stana.

Tada je ispričao i da je Turković hteo da likvidira njega i njegovu porodicu, da je na njega pucao u hotelu Holidej in, ali da u toj pucnjavi niko nije ranjen. Prema njegovim izjavama Zijadu to nije bio jedini pokušaj da se reši Keljmendija, te je navodno pripremao njegovu likvidaciju i u kafiću "Akademija".

Foto: Youtube / Printscreen
 

Takođe, u postupku protiv Turkovića, svedočio je i Darko Elez koji je tada izdržavao kaznu zatvora za trgovinu drogom u Sremskoj Mitrovici. Elez je izjavio nije sarađivao sa Turkovićem, iako mu je nuđeno da zajedno opljačkaju sarajevski aerodrom, ali da ima saznanja da je Turković naredio njegovo ubistvo u Beogradu.

Kao jedan od glavnih izvršilaca ubistava u organizaciji Zijada Turkovića, navodi se Milenko Lakić, koji je, prema nezvaničnim saznanjima, trebalo da obavi završni čin u eksploziji Keljmendijevih svatova, ali je omanuo.

Zbog izvršenja ubistava te brojnih drugih kriminalnih dela,  Lakiću je kao jednom od najbližih saradnika Zijada, takođe 2015. godine, potvrđena konačna presuda u trajanju od 35 godina zatvora.

Lakić je, inače, bio i pripadnik JSO i učestvovao u ratu na Kosovu.

Zijada i Nasera upoznao Muhamed Gaši

U pomenutim svedočenjima u postupku protiv Turkovića, Keljmendi je naveo da je Turkovića upoznao tako što je Muhamed Gaši, još 1992. godine, smatrao da Zijad može da pomogne Keljmendiju u poslovima koje je obavljao. Međutim, Keljmendi je naveo da mu se Zijad nije ni tada dopao, jer se lažno predstavio, kao biznismen, i da se čak sa svojim prijateljem Gašijem odaljio jer ga je upoznao sa njim.

Naser Keljmendi - od švercera tekstila do narkotika

Keljmendi je javnosti najviše postao poznat kad ga je američka DEA okaraktelisala kao najvećeg regionalnog narko-bosa. Keljmendi je označen kao vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu, a u junu prošle godine je, prema pisanju medija, stavljen na crnu listu SAD i označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za Sjedinjene Države.

Iako je rođen u Peći i označen kao vođa albanskih narko-kartela, Keljmendi je najviše delovao na teritoriji Bosne i Hercegovine, a kao njegovi saradnici navode se mnoge osobe na funkcijama.

Printscreen/Youtube
 

Na dugačkoj listi Keljmendijevih kontroverznih prijatelja i najbližih saradnika su, prema tvrdnjama agencije SIPA, bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, bivši komandant snaga BiH u Srebrenici Naser Orić, kosovski biznismen Ekrem, odbegli Safet Kalić Sajo iz Crne Gore, ali i vlasnik "Avaza" iz Sarajeva Fahrudin Radončić.

U pomenutim svedočenjima Keljmendija protiv Zijada Turkovića, provkao se i napad na Turkovića, koji je prema prvim tvrdnjama, izazvao Keljmendi. Naime, on je bio osumnjičen da je pucao u vozilo u kom su se nalazili Denis Stojanić i Turković, ali je Keljmendi imao alibi i oslobođen je optužbi.

Inače, bezbednosne službe Srbije, kao i jedna strana, pre više godina saznale su za tajni sastanak u Beču Keljmendija i jednog srpskog biznismena koji je od ovog belosvetskog gangstera tražio pomoć da se likvidira jedan visokopozicionirani srpski političar, ali ga je Naser glatko odbio.

Ramiza Delalića Ćelu likvidirao Elezov egzekutor po Keljmendijevom nalogu

Delalić je javnosti postao poznat nakon ubistva srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji, u martu 1992. godine, za šta mu je nakon rata i suđeno, ali taj proces nikada nije okončan.

On je ubijen 27. juna 2007. u centru Sarajeva, a kao egzekutor se spominje Strahinja Rašeta, koji je uglavnom radio po nalogu Darka Eleza, a prema operativnim saznanjima, ovaj put po nalogu Nasera Keljmendija.

Ključni dokaz protiv Keljmendija je svedočenje Milana Rašete, dato u Srbiji. Milanov sin Strahinja navodno je svom ocu detaljno ispričao koga je, po čijoj narudžbini i za koliko novca likvidirao. 

Milan Rašeta ga je označio kao naručioca nekoliko likvidacija, a upravo po Keljmendijevom nalogu Strahinja je ubio Ramiza Delalića Ćelu za 100.000 evra. Zbog saradnje sa tužilaštvima u Srbiji i Hrvatskoj, Milan Rašeta je dobio policijsku zaštitu. On je odlučio da progovori tek pošto je ostao bez sina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike