Nakon saslušanja Trivunu određen pritvor od 30 dana: Bivši upravnik zatvora uhapšen zbog sređivanja diploma lažnim studentima

22.11.2021

11:50

0

Osumnjičenima je određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke u postupku, a ostali uhapšeni se brane sa slobode

Nakon saslušanja Trivunu određen pritvor od 30 dana: Bivši upravnik zatvora uhapšen zbog sređivanja diploma lažnim studentima
Trivun Ivković (1) - Copyright YouTube/BalkanInfo/Printscreen

Trivun Ivković (72), nekadašnji upravnik KPZ Sremska Mitrovica, saslušan je danas u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, a kako saznaje ’’Blic’’, sudija za prethodni postupak novosadskog Višeg suda usvojio je predlog tužilaštva te je osumnjičenom odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

Pritvor je određen i Ivkovićevim saradnicima G. K. (48), odgovornom licu univerziteta "Union - Nikola Tesla", N. S. (47) i A. L. (44), koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

Naime, osumnjičenima je određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke u postupku, a ostali uhapšeni se brane sa slobode, saznaje "Blic".

Podsetimo, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, uhapšeni su G. K. (1973), odgovorno lice Univerziteta "Union - Nikola Tesla", kao i A. K. (1993) i M. A. (1986), zaposlene na univerzitetu. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici Lj. N. (1979), D. S. (1992) i D. M. (1972) .

Uhapšeni su i A. M. (1990), M. J. (1983), M. R. (1996), M. M. (1997), D. T. (1960), T. S. (1986), I. S. (1986), B. M. (1989), T. I. (1949), A. L. (1977) i N. S. (1974) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

Među njima je i Trivun Ivković, nekadašnji upravnik KPZ Sremska Mitrovica.

Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. K. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od 960.000 dinara.

Osumnjičene A.K. i M. A. su po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi sve bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

Uhapšeni i kupci lažnih diploma

T. I., N. S. i A. K. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G. K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganja ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

Lj. N., D. T., T. S., I. S. i B. M. se terete da su davali poklone i novac A. L., N. S. i T. I. koji su posredovali u izvršenju ovih krivičnih dela.

Lj. N. i D. S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su protiv još dve osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike