Od neumoljivog čuvara zatvora do trgovca diplomama: Otkrivamo ko je uhapšeni Trivun Ivković?!

20.11.2021

19:45

0

Uhapšeno je 17 osoba u današnjoj policijskoj akciji

Od neumoljivog čuvara zatvora do trgovca diplomama: Otkrivamo ko je uhapšeni Trivun Ivković?!
58808_img-4894_orig (2) (1) - Copyright Pixabay 24sedam/Goran Sivački Printscreen Balkan info

Nekadašnji upravnik Kazneno popravnog zavoda Sremska Mitrovica, Trivun Ivković priveden je danas u svom porodičnom domu u Sremskoj Mitrovici zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, pripadnici Sektora unutrašnje kontrole i Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su 17 osoba, a među njima je i Trivun Ivković.

Na početku karijere, Trivun Ivković je bio policajac, a u politici je postao aktivan 1980. godine. Bio je jedan od prvoboraca u smenjivanju vojvođanske vlasti i konačnom smanjenju de facto republičkih ovlašćenja koje su pokrajine imale u SFRJ.

Nakon toga, došao je na mesto upravnika zatvora u Sremskoj Mitrovici, koji inače ima status međunarodnog zatvora.

YouTube/BalkanInfo/Printscreen
 

Važio je za nekog ko je zagovarao strogu disciplinu, bez obzira na to o kom zatvoreniku se radi, a sa ove funkcije smenjen je oktobra 2000 godine.

"Apsoluta disciplina"

O "gvozdenoj disciplini" u KPZ Sremska Mitrovica i ko su bili zatvorenici, često je govorio u medijima.

- Osuđenik Raka Sivanović se samopovredio. Isekao je ruku i grkljan. Zovu me usred noći da dođem, a Sivanović leži u krvi. Šta si to radio? Što da te spašavam? Ti hoćeš nas da zajebavaš? Mene ne možeš da naplašiš. Ja sam bio na ratištu, ja sam se krvi nagledao. Sada ćemo te spasiti, ali više ne. Ako oćeš da se ubiješ, ne seci grkljan nego ovde sa strane na vratu - ispričao je tada Ivković.

Prisetio se i da su, samo mesec dana od kada je, kako kaže oteran iz KP doma, zatvorenici zapalili KP dom.

-Oni su pravili i spiskove ko može da bude stražar u krugu. Dođe onda advokat, koji je ranije bio tužilac i koji je te iste zatvarao, da bi im sad dao mikrofon, da oni pričaju kako ja ne valjam. Daje mikrofon ubicama, siledžijama, da pričaju o meni, a ja mesec dana pre toga otišao iz KP doma. Da, mene su najurili posle petog oktobra, a ovi su posle organizovali pobunu iz Beograda - rekao je tada Ivković.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački
 

U jednoj emisiji Ivković je ispričao, kada je postao upravnik zatvora, otišao je u strogo poverljivu DB arhivu i pročitao sporazum između komunista koje je predvodio Moša Pijade i ustaša, na čelu sa Milom Budakom, kako da udruženim snagama rasture Jugoslaviju.

- Pogodilo se da je to realizovano tek devedesetih godina, kad sam se ja našao u zatvoru i tek tad mi je puklo pred očima, šta se dešava - kazao je tada Ivković.

"Pali" u akciji

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su G. K. (48) odgovorno lice Univerziteta "Union-Nikola Tesla", kao i A. K. (28) i M. A. (35) zaposlene na univerzitetu. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici Lj. N. (42), D. S. (29) i D. M. (49) .

Uhapšeni su i A. M. (31), M. J. (38), M. R. (25), M. M. (24), D. T. (61), T. S. (35), I. S. (35), B. M. (32), T. I. (72), A. L. (44) i N. S. (47) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. K. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara.

-Očigledno, radilo se o smišljenom planu i jedino šta smo tada mogli da uradimo bilo je da nekako ostvarimo da makar Srbija iz tri dela ponovo bude cela - kazao je on tada.

U upečatljivoj ispovesti Ivković je svojevremeno otkrio kako je Arkan dolazio u Sremsku Mitrovicu, da vadi svog kuma Mileta Jerkovića i kako se odupro zahtevima tajnih službi, da postroje sve zatvorenike i ubice i pošalju ih na front da postanu narodni heroji.

- I pred Haškim tribunalom sam uspeo da dokažem da sam lično to sprečio - ispričao je Ivković.

YouTube/BalkanInfo/Printscreen
 

- Pokušavali su da me slome i od mene naprave zaštićenog svedoka protiv Slobodana Miloševića i Jovice Stanišića. Nisam prihvatio ni njihova obećanja, ni primamljive ponude, da ostatak života provedem u blagostanju i sramoti. Doživeo sam da me petog oktobra najure i uhapse, a da oni organizuju pobunu u svim zatvorima u Srbiji, da se sakriju nečiji tragovi. Srećom, nisam u tome učestvovao - kazao je on.

Pre nekoliko meseci otkrio je u kakvom stanju je u zatvoru nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije, Milorad Ulemek Legija.

- Legija teško živi u zatvoru. On je i fizički i psihički u teškom stanju. To ja znam iz prve ruke. Ljudi koji su tamo su mi to pričali. Njemu nije lako. Sa Legijom nijedna nadzornik nijedan stražar ne sme da priča. Zvezdan Jovanović se bolje drži. Zvezdan je jasno rekao – komotno zacementirajte vrata, ja u šetnju neću - otkrio je Ivković.

Napomenuo je i da mu je žao što je premijer Zoran Đinđić ubijen.

-Bio je pametan, obrazovan, pravi Srbin. Voleo bih da je živ i da vidi propast svoje politike, kao što je to video Koštunica. Sloba je branio srpstvo, tukli nas sa svih strana, uvodili sankcije. Da je Sloba rekao – je*e mi se za Srpsku Krajinu, briga me za Republiku Srpsku, briga me za Kosovo - on bi bio narodni heroj - zaključio je Ivković u jednom intervjuu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike