Stefanović ponovo na sudu: Bivši ministar policije moraće da odgovori da li je on naredio da se Belivukovom krvniku vrati džip!

19.11.2021

19:30

0

Nastavak suđenja zakazan je za 28. decembar

Stefanović ponovo na sudu: Bivši ministar policije moraće da odgovori da li je on naredio da se Belivukovom krvniku vrati džip!
stefanovic_harcenko_26092021_0077 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

U nastavku suđenja u Višem sudu u Beogradu na insistiranju odbrane biće pozvani kao svedoci bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a sada ministar odbrane, koji je već svedočio u istrazi, kao i direktor policije Vladimir Rebić, u postupku protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a, Gorana Papića kao i drugi brojni funkcioneri MUP-a! 

Goran Papić izjavio je danas, pred Višim sudom u Beogradu da nije kriv za trgovinu uticajem, i da ni na koji način nije uticao da se u aprilu prošle godine Marku Miljkoviću pripadniku klana Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil.

On je objasnio da je SBPOK od Tužilaštva za organizovani kriminal dobio nalog da Miljkovića saslušaju u svojstvu građanina zbog prijave za pretnje koju je protiv njega podneo Nenad Vučković, pukovnik u Žandarmeriji.

Takođe, imali smo uvid u uvodne reči, koje je novinarima dao Papićev branilac, Branislav Tapušković i tu se navodi sledeće:

-Činjenica je da je odeljenje za suzbijanje opšteg organizovanog kriminaliteta SBPOK-a postupalo  u posebnom predmetu prema Marku Miljkoviću, a po nalogu zamenika j.t. u Tužilaštvu za organizovani kriminal u vezi sa prijavom Nenada Vučkovića, pripadnika Žandarmerije, da mu je Miljković upućivao pretnje, te da je Miljković 15. 04. 2020. preuzet od strane Nevenka Marića i Miloša Jovanovića iz Drugog odeljenja UKP PU za grad Beograd - piše u uvodnim rečima sa suđenja.

U dokumentu se navodi da je u obavljenom razgovoru Nevenko Marić obavestio okrivljenog i da je okrivljeni Papić naložio Nevenku Marić da obezbedi operativca koji će službenim vozilom da vrati Marka Miljkovića u prostorije PU za grad Beograd. Činjenica je da je Marko Miljković iz prostorija SBPOK-a u kojima je davao obaveštenja u svojstvu građanina vraćen u prostorije PU za grad Beograd službenim vozilom kojim je upravljao Miloš Jovanović.

Stefanovićev poziv

-Na osnovu navedenih nespornih činjenica i prema sadržini optužnog predloga sve te radnje naložio je Goran Papić u okviru svojih zakonskih ovlašćenja kao direktno nadređeni Nevenku Mariću i Milošu Jovanoviću, te je tako uradio ono što je mogao naložiti svojim neposredno potčinjenim. I zato je Goran Papić izvršio nalog koji mu je dao tadašnji ministar unutrašnjih poslova jer je to bilo upravo u okviru njegovih ovlašćenja i koji je morao izvršiti - navodi se u ovoj pisanoj formi.

Printscreen/Pink
Optuženi Goran Papić

-Da nije bilo naloga ministra unutrašnjih poslova optuženi Papić ne bi postupao niti bi išta znao o postupanju koje je bilo u toku u okviru ovlašćenja njegovog pretpostavljneog Ilije Hodobe, načelnika SBPOKA-a. Otuda, logično, optužni predlog ne stavlja na teret da je Goran Papić posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti - navodi se u uvodnoj reči.

Prijatelj Nebojšine žene

Takođe, navodi se da je suština optužnog predloga u tome da je Goran Papić inkriminacije izvršio koristeći "svoj pretpostavljeni uticaj zbog poznate činjenice da je bio lični prijatelj tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojše Stefanovića. Tačno je da je postojao prijateljski odnos između Papića i Stefanovića, jer je supruga Stefanovića drugarica Papića još iz detinjstva - piše u uvodnim rečima.

- To je bio osnov njegovog prijateljstva dok se Stefanovići nisu razveli. Kako su se Stefanovići razveli godinu dana pre 15. 04. 2020. godine posle tog datuma nikakvog prijateljstva između Papića i ministra nije više bilo, a prijateljstvo Papića i Stefanovićeve bivše supruge se nastavilo sve do danas - navodi se u uvodnim rečima.

MUP
Belivukov saradnik Marko Miljković

Ni jedan od jedanaest svedoka nije izjavio da je pri svom postupanju imao u svesti prijateljstvo Stefanovića i Papića i da je zbog takvog saznanja delovao u bilo kom smislu ili "protivzakonito postupao".

Kako je naglašeno u uvodnim rečima, svedok Munižaba Milenko spomenuo je Stefanovićevo ime u okviru svog postupanja "Zvaničan stav u vrhu MUP-a bio je da se pojača kontrola blindiranih vozila" i da je njemu takav stav prenet na nekom od kolegijuma MUP-a. I to tako da je "to stav ministra Stefanovića".

Suptilna akcija "Blinda"

Takođe, navodi se u uvodnim rečima i da se direktor policije Vladimir Rebić složio sa izjavom Milana Stanića, načelnika Policijske uprave za grad Beograd, kojim je izjavio: "Ja sam kao načelnik PU za grad Beograd u vreme kritičnog događaja mogao da izdam naređenje Munižabi kao načelniku UKP PU za grad Beograd, a to naređenje nije mogao da mu izda SBPOK".

U ovom dokumentui stoji i da je od direktora policije Rebića, preko Dejana Kovačevića, načelnika uprave kriminalističke policije UKP u sastavu MUP-a Republike Srbije, potom preko Milana Stanića, načelnika PU za grad Beograd, naročito preko Milenka Munižabe, načelnika uprave UKP za grad Beograd, koji je naredio vraćanje blindiranog vozila Miljkoviću, utvrđeno je da je postojao stav da se vrši provera blindiranih vozila i da se ona ne zadržavaju bez razloga, da se ne bi ugrozili životi onih koji koriste i ta akcija se zvala "Blind".

Antonio Ahel/ATAImages
Direktor policije Vladimir Rebić

Osim toga, u uvodnim rečima piše i da je nesporna činjenica da je naredbu da se vozilo vrati izdao Munižaba Milenko kao načelnik UKP-a za grad Beograd, kome niko iz SPBOK-a to nije mogao narediti i što nije smeo uraditi ni bez znanja i odobrenja načelnika PU za grad Beograd Stanić Milana, koga nije obavestio  a tvrdi da jeste i uprkos dokumentovanog stava trojice policajaca, za koju tvrdi da nije znao, Popovića, Mihajlova, Vukobrada, koji su odbili naredbu Zorana Kovačevića, kome je Munižaba naredio da se blindirano vozilo vrati.

Tu se navodi i da se predlaže, da se kao svdeok ispita Ilija Hodoba, kao nadređeni Papiću, na okolnost njegove naredbe svedoku Marić Nevenku oko postupanja po nalogu nadležnog tužilaštva zbog pretnji pukoviku Žandarmerije od strane Miljkovića.

Za krivično delo trgovina uticajem za koje se Papić tereti, zakonom je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Papić je bio uhapšen 9. marta, a pritvor mu je ukinut 29. aprila i sada se brani sa slobode.

Podsetimo, nastavak suđenja zakazan je za 28. decembar.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike