Smanjena kazna pijanom vozaču: Presuda Apelacionog suda

16.11.2021

18:47

0

Saši Blagojeviću izrečena kazna od šest godina robije za saobraćajnu nesreću u kojoj mu je poginuo drug, jer je vozio pijan i bez dozvole

Smanjena kazna pijanom vozaču: Presuda Apelacionog suda
Copyright Pixabay

Apelacioni sud u Nišu preinačio je presudu Saši Blagojeviću (28) iz Gornje Vrežine i smanjio mu kaznu na šest godina zatvora za težak udes u kojem je 1. novembra prošle godine poginuo njegov drug Srba Živković (20) iz istog mesta.

Blagojević je prvostepenom presudom Višeg suda u Nišu 6. septembra bio osuđen na sedam godina zatvora, jer je vozeći pijan sa 1,3 promila alkohola u krvi automobil marke BMW, bez položenog vozačkog ispita, u kružnom toku u Bulevaru Nikole Tesle izleteo sa kolovoza i udario u zgradu “Nišauta“. Živković, koji je bio suvozač, stradao je na licu mesta.

Žalbe su uložili i branilac Blagojevića, advokat Andrija Krasić, i Više javno tužilaštvo u Nišu, ali je Apelacioni sud nakon većanja usvojio žalbu odbrane kao osnovanu i preinačio presudu u delu odluke o kazni, umanjujući je za godinu dana.

Blagojevićev branilac advokat Krasić, u žalbi je naveo da u prvostepenoj presudi sud nije u dovoljnoj meri cenio olakšavajuće okolnosti, posebno ukazujući na doprinos oštećenog posledici koja je nastupila. On je istakao da nastradali mladić Srba Živković nije bio vezan zaštitnim pojasom u vreme nezgode, što, po njegovim navodima, proizilazi iz nalaza veštaka i obdukcionog zapisnika.

Po nalaženju Apelacionog suda, osnovano se žalbom branioca optuženog ukazuje da prvostepeni sud nije cenio sve olakšavajuće okolnosti utvrđene tokom postupka na strani optuženog, prvenstveno da je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela kao i doprinos oštećenog nastaloj posledici, navdeno je pored ostalog u odluci Apelacionog suda.

Kako je objašnjeno, ovakvom presudom je ispoštovan uslov da višestrukim povratnicima bude izrečena kazna koja je veća od polovine raspona propisane kazne.

Blagojeviću ostaje izrečena zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od pet godina u koju se neće uračunati dužina zatvorske kazne, kao i mera obaveznog lečenja alkoholičara.

Apelacioni je odbio i deo žalbe VJT kojim se traži da od Blagojevića bude oduzeto vozilo BMW kojim je počinio težak udes, ističući da za to nisu ispunjeni zakonsku uslovi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike