Marko Mišković traži deblokadu imovine! Suđenje odloženo

25.10.2021

09:57

0

Autor: J. S. J.

Na razmatranju je druga prvostepena presuda Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženim izrečena u martu 2019. godine u Specijalnom sudu u Beogradu

Marko Mišković traži deblokadu imovine! Suđenje odloženo
Copyright Pixabay

Glavni pretres (suđenje) u drugostepenom postupku protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika Nibens grupe i ostalih optuženih u tom slučaju odložen je za sutra pred Apelacionim sudom u Beogradu zbog primedbi Ðuraškovićeve odbrane na sastav sudskog veća. 

 
Marko Mišković je zbog toga negodovao i apelovao na sud da mu odblokira zaplenjenu imovinu i omogući pravo na rad, ukoliko, kako je rekao, odluči da ponovo odlaže i rasteže postupak. 
 
-Iz mog pravnog iskustva u ovom postupku ja više od 10 godina nemam pravo na rad, ne mogu da osnujem firmu ili humanitarnu organizaciju, jer sam optužen za utaju poreza. U ovo sam ušao jako mlad, sa manje od 30 godina, a sada imam 40. Tražim da mi odblokirate imovinu i moje pravo na rad, ako odlučite da se postupak odlaže- rekao je Marko Mišković sudskom veću. 
 
Njegov advokat Milica Glavaš pojasnila je sudskom da on traži ukidanje privremene mere zabrane raspolaganja imovinom, podsećajući da je zahtev za to podnet još u februaru 2020. godine Specijalnom sudu, a potom i Apelacionom sudu. 
 
Sud je ipak odlučio da pretres odloži do sutra, odnosno do odluke predsednika Apelacionog suda o zahtevu Ðuraškovićevog branioca, advokata Zorana Ateljevića, da se član petočlanog veća sudija Milan Lukić izuzme iz veća koje odlučuje po žalbama u tom drugostepenom postupku, jer je ranije već odlučivao o produženju pritvora Ðuraškoviću. 
 
Ateljević se pozvao na stav Vrhovnog kasacionog suda primenjen u postupku protiv Darka Šarića, na osnovu kojeg je po zahtevu za zaštitu zakonitosti ukinuta pravosnažna presuda i vraćena na ponovno odlučivanje Apelacionom sudu u novom sastavu sudskog veća. 
 
I u Šarićevom slučaju sudija Lukić, kao i još jedan član veća bili su članovi petočlanog veća koje je odlučivalo po žalbama i donelo pravosnažnu presudu, a prethodno su odlučivali o produženju pritvora Šariću. 
 
Pretres će se održati sutra u sudskoj zgradi u Savskoj ulici - Palati pravde u sudinici 1 i zakazan je za celu ovu sedmicu. 
 
Apelacioni sud na ovom pretresu treba da sam izvede ključne dokaze kako bi doneo pravosnažnu presudu i planira da ispita sve okrivljene i pet veštaka, kako bi im razjasnili okolnosti koje su članovima veća ostale nejasne, nakon što je u septembru prošle godine razmatrao žalbe na prvostepenu presudu. 
 
Apelacioni sud sada treba da donese pravosnažnu odluku, pošto je prvostepenu presudu već jednom ukidao. 
 
Na razmatranju je druga prvostepena presuda Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženim izrečena u martu 2019. godine u Specijalnom sudu u Beogradu. 
 
Tom presudom je Miroslav Mišković osuđen na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja sinu Marku da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320,3 miliona dinara. 
 
Apelacioni sud je ranije potvrdio presudu kojom su Mišković i ostali pravosnažno oslobođeni optužbi za nanošenje štete putarskim preduzećima u Srbiji, ali je ukinuo deo presude koji se odnosio na utaju poreza i naložio da mu se suđenje ponovi. 
 
Osim Miroslava Miškovića u ovom slučaju njegov sin Marko osuđen je na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara. 
 
Njegovo preduzeće "Mera Invest" D.O.O presudom, koja se razmatra, obavezano je da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza. 
 
Vlasnik "Nibens grupe", koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima Milo Ðurašković, osuđen je na jedinstvenu kaznu od četri godine i tri meseca zatvora i novčanu i kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza, kao i zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u slučaju oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM). 
 
Sud je takođe Ðuraškovića obavezao da na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica, uplati u budžet Republike Srbije oko 142 miliona dinara, u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude. 
 
Ostali optuženi dobili su kazne od osam meseci do tri godine zatvora. 
 
Miškovići i Ðurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza istom odlukom Apelacionog suda tada pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012. godine. 
 
Protiv Miškovića, Ðuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez. 
 
Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima. 
 
Nakon izricanja druge prvostepene presude u martu 2019. godine, sud im je posle skoro sedam godina vratio pasoše. 
 
Njima je blokiran veliki deo imovine, ali "Delta holding" radi. 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike