Boginje lažnih usana ženama pravile lica sa ožiljcima: Stručnjak plastične hirurgije otkriva kako prepoznati nadrilekare!

21.10.2021

19:00

0

Autor: J.Jovanović

Dr Gačević napominje da je ponekad nemoguće popraviti nečiji "rad" ukoliko su korišćeni zabranjeni materijali

Boginje lažnih usana ženama pravile lica sa ožiljcima: Stručnjak plastične hirurgije otkriva kako prepoznati nadrilekare!
Olgica Markanović Sava Knežević 1 - Copyright Profimedia Pixabay ATAImages/A.A. Instagram/Printscreen

Olgica Lončar (47), nadrilekarka iz Srbije, privedena je u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj prošle nedelje nakon što su je inspektori uhvatili kako u jednom kozmetičkom salonu u susednoj državi pruža usluge bez potvrde rada za strance!

Pre nje su "pali" nadrilekarka Olgica Markanović (31), kojoj je Prvi osnovni sud u Beogradu nedavno ukinuo pritvor, pa je odnedavno u kućnom pritvoru sa nanogicom, a koja je optužena za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, za koje nema licencu.

Osim nje i Savu Kneževića tužilaštvo tereti za neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću, teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo, kao i za falsifikovanje isprave.

Crvena lampica

Međutim, kada sve ovo pročitate, postavlja se pitanje kako prepoznati nadrilekara, odnosno, šta je prvi znak za paljenje crvene lampice.

U razgovoru za 24sedam doktor Milomir Gačević, vlasnik jedne poznate beogradske klinike koja se bavi estetskom hirurgijom kaže da je veoma teško prepoznati tu vrstu manipulacije, ali nije nemoguće.

Pixabay
 

Opasnost vreba

-Kada pacijent ugleda na stolu na primer deset špriceva umesto jednog, onda bi to trebalo da mu bude znak, da taj neko pokušava da ga izmanipuliše. Nažalost, ne postoji mogućnost da odmah prepoznate tog nekog ko se predstavlja kao lekar, već pre nego što se zaputite na tretman, trebalo bi proveriti da li taj neko ima licencu, gde obavlja tretman, ako ga obavlja u stanu to je već jasan znak, da tu nešto nije u redu. Takođe, treba proveriti gde radi, da li je u zvaničnoj ustanovi, ima li preporuke i slično - kaže dr Gačević.

Dr Gačević napominje mu je jedan mladić ispričao svoje iskustvo, nakon što je imao susret sa nadrilekarom, koji mu je unakazio nos, a prethodno "namamio" cifrom koja je bila znatno niža od uobičajene.

- Kod mene je došao dečko sa ožiljkom na nosu. On ima 22 godine. Kazao mi je, da taj kod kog je prvobitno bio pokazao mu je, kako će njegov nos da izgleda pre i posle njegovog "rada". Rekao je da mu je za korekciju nosa tražio 1.000 evra, a takva vrsta zahvata košta mnogo više. Ispričao mi je da nije imao para da zahvat plati skuplje, pa je otišao kod tog što je nudio za 1.000 evra. Međutim, ništa mu nije urađeno kao što je izgledalo na toj slici, koju mu je pokazao onaj ko se predstavio kao lekar, pre zahvata. Nažalost, takve nestručne osobe naprave deformitete, granulome, a koriste i nedozvoljene materijale... Hijaluron može da se popravi, kao i botoks, ali većina tih nadrilekara radi sa materijalima koji su zabranjeni i to posle teško može da se popravi  - objašnjava dr Gačević.

Profimedia
 

Osvrt na slične slučajeve

Podsetimo, Olgica Lončar (47), nadrilekarka iz Srbije, uhapšena je pre nekoliko dana nakon povratka iz Hrvatske kada su joj carinici zaplenili ogromnu količinu novca i medicinsku robu sumnjivog porekla. Kako pišu mediji, lažna doktorka nosila je u svojoj torbi navodno, oko 48.000 evra.

Sprovođenju u pritvor lažne doktorke, poznate i pod nadimkom "Boginja lažnih usana", prethodio je put u Hrvatsku, gde je u jednom kozmetičkom salonu botoksirala Hrvatice na crno. Tamošnji inspektori uhvatili su je na delu kako radi bez prijave rada za strance i priveli je na saslušanje u policijsku stanicu u Slavonskom Brodu, pisali su hrvatski mediji. Nakon saslušanja lažna doktorka je puštena na slobodu.

Međutim, Olgica Lončar se potom zaputila nazad u Srbiju. Po povratku, naši carinici su joj pretresli prtljag i u njemu pronašli oko 48.000 evra i bočice hijalurona i botoksa u vrednosti od oko 6.000 evra. Sve je to zaplenjeno i ona je sprovedena u pritvor.

Pixabay
 

Lonačareva se sumnjiči da je bez ikakve diplome medicinskog ili stomatološkog fakulteta obavljala medicinske zahvate nad ženama koje su se dolazile na tretmane hujalurnom u njen salon na Novom Beogradu. Navodno, iako nije upisana u registar lekarske komore, Lončareva je putem  instagram naloga nudila usluge izbeljivanja zuba, ruskih usana, tretmana hujaluronom.

Pre Lončareve, nadrilekarka Olgica Markanović, koja je uhapšena u junu ove godine,  puštena je iz Okružnog zatvora u Beogradu i smeštena je u kućni pritvor sa nanogicom. Pritvor joj je ukinuo postupajući sudija, a početak suđenja je nedavno odložen zbog izostanka drugooptužene Jasmine Tasić, koja je u 8. mesecu visokorizične trudnoće. Početak suđenja je odložen za 17. decembar, do kada se očekuje da se Tasićeva porodi i dođe na suđenje. Markanovićeva i Tasićeva, koja se brani sa slobode, optužene su kao saizvršioci u krivičnom delu - teško delo protiv zdravlja ljudi.

Osim njih dve, na optuženičkoj klupi se našao i nadrilekar Sava Knežević (23), kao i njegova majka Danijela (49), koja se sumnjiči za pomaganje. Njih dvoje se brane sa slobode, pošto im je pritvor ukinut 17. juna.

Tužilaštvo je za Kneževića predložilo kaznu od osam i po godina zatvora i novčanu kaznu od 800.000 dinara, dok je za majku tražilo godinu dana kućnog zatvora. Kako se sumnja, Knežević se u neregistrovanoj ordinaciji na Terazijama, od 2. januara prošle do 8. aprila ove godine, za novčanu naknadu bavio pružanjem medicinskih usluga bez odgovarajuće stručne spreme i licence za rad.

Pixabay
 

Tvrdi se da je izvodio liposukcije, transfere masti, korekcije usana, prikrivajući od pacijenata činjenicu da nije stručno osposobljen za pružanje ovih medicinskih usluga i izvođenje medicinskih zahvata. Tužilaštvo navodi da je reč o sedam pacijenata. Nakon toga, kako se navodi, pacijentima je izdavao medicinske izveštaje sa propisanom terapijom - lekovima bez pečata i sa lažnim brojem licence, za dogovorenu naknadu.

U tome mu je, tvrdi se, pomagala majka, koja je u neregistrovanoj ordinaciji primala pacijente i od njih uzimala novčanu naknadu, sve iako je znala da njen sin nema licencu za rad.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike