Otkrivamo: Hrkalovićeva bi se uskoro mogla naći na slobodi! Zašto joj pritvor nije određen zbog uznemirenja javnosti?

18.10.2021

20:30

0

Ona će biti u pritvoru samo dok ne bude okončana istraga i ne saslušaju se svi svedoci

Otkrivamo: Hrkalovićeva bi se uskoro mogla naći na slobodi! Zašto joj pritvor nije određen zbog uznemirenja javnosti?
Foto:MUP

Dijana Hrkalović, bivša sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, ukoliko istraga protiv nje ne bude proširena za nova krivična dela, naći će se uskoro na slobodi. Kako 24sedam saznaje iz izvora bliskog istrazi, njoj je pritvor određen na osnovu tačke 2 Zakonika o krivičnom postupku koja se odnosi na istragu i eventualni uticaj na svedoke.

- Ona će biti u zatvoru samo dok ne bude okončana istraga i ne saslušaju se svi svedoci. Nije pritvorena ni na osnovu tačke 3 koja se odnosi na mogućnost ponavljanja krivičnog dela, ali ni za tačku 4 koja podrazumeva uznemirenje javnosti. Hrkalovićeva maksimalno može da boravi u pritvoru dva meseca, a ukoliko istraga bude završena, primera radi, za dve nedelje, ona će odmah biti puštena iz zatvora - kaže naš sagovornik.

Bivšoj sekretarki MUP Srbije, da podsetimo, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredio je jednomesečni pritvor. Prema rečima našeg sagovornika, pritvor može da joj se produžava maksimalno do dva meseca, kada će se svakako naći na slobodi po sili zakona.

- Ukoliko tužilaštvo u tom roku ne bude podnelo optužni predlog protiv nje, ona će biti puštena da se brani sa slobode po sili zakona - objašnjava naš sagovornik.

Hrkalovićeva je, da podsetimo, osumnjičena za produženo krivično delo trgovina uticajem. Maksimalna zaprećena kazna za to krivično delo je osam godina zatvora, a minimalna godinu dana.

- Za ovu zaprećenu kaznu zakon predviđa sprovođenje takozvanog skraćenog krivičnog postupka, u kojem pritvor može da traje najduže 30 dana uz mogućnost produženja za još 30 dana, na predlog tužioca, a o predlgu odlučuje sud - tvrdi naš sagovornik.

Uklanjanje dokaza

Protiv Hrkalovićeva, da podsetimo, podneta je krivčna prijava zbog navodnog uklanjanja dokaza u slučaju ubistva na šinama, a posle saslušanja određen joj je pritvor.

Reč je o ubistvu Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta (sada Kraljice Marije) u centru Beograda, 30. januara 2017. godine, za koje je bio osumnjičen, a potom u maju 2018. godine oslobođen Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja.

Optužnica protiv Belivuka i njegove grupe

Veljko Belivuk tereti se da je vođa kriminalne grupe, koja broji tridesetak članova, optužene za pet ubistava, otmice, silovanje i nezakonito držanje droge i oružja. Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, istog dana kad je uhapšena Hrkalovićeva, potvrdilo je optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i njegove grupe. Belivuk i "njegovi vojnici" uhapšeni su u februaru ove godine, a optužnica je podneta krajem jula. U Specijalnom sudu u Beogradu uskoro bi trebalo da počne sudski postupak protiv njih.

Posle zajedničkog rada Sektora unutrašnje kontrole MUP i Tužilaštva za organizovani kriminal, podneta je krivična prijava protiv Dijane Hrkalović, za krivično delo trgovina uticajem, i Dejana Milenkovića, nekadašnjeg načelenka Službe za specijalne istražne metode, zbog zloupotrebe službenog položaja,

Milenković je iskaz dao u MUP Srbije, a Hrkalovićeva u Tužilaštvu za organizovani kriminal, posle čega joj je određen pritvor.

Odbila poligraf

Hrkalovićeva je početkom marta odbila poligrafsko ispitivanje, ali je četiri sata ispitivana u svojstvu građanina u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, povodom navodne povezanosti sa Darkom Elezom i Veljkom Belivukom.

Ona je bila ispitivana i 21. januara u vezi sa aferom sa nezakonitim prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, članova njegove porodice i još nekoliko visokih funkcionera, i tada je takođe odbila poligrafsko ispitivanje.

Hrkalovićeva je poslednjih dana takođe bila u žiži javnosti, pošto je navodno odbila da se podvrgne poligrafskom testiranju u vezi sa aferom prisluškivanja predsednika Vučića.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi