Osuđen vozač šlepera koji je u sudaru ubio pet ljudi: Tužilaštvo tražilo najstrožu kaznu, evo šta je odlučeno!

14.10.2021

14:12

0

Izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je stradalo pet radnika iz Kragujevca

Osuđen vozač šlepera koji je u sudaru ubio pet ljudi: Tužilaštvo tražilo najstrožu kaznu, evo šta je odlučeno!
Šleper smrti - Copyright Foto: TV Prva / Printscreen

Danas je u Osnovnom sudu u Nišu osuđen Goran Blagojević (48) iz Kraljeva na sedam godina zatvora.

On je 29. novembra 2019. godine, vozeći šleper, na auto-putu Beograd - Niš u visini Donje Trnave izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je stradalo pet radnika iz Kragujevca dok su dvojica povređena teško, a još četiri lako.

Blagojević je oglašen krivim da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297 Krivičnog zakonika, prenosi "Blic".

Do nesreće je došlo kada je Blagojević šleperom marke "skania", krećući se u pravcu ka Nišu, u punoj brzini naleteo na kombi marke „folksvagen“ sa radnicima iz Kragujevca koji se zaustavio u zaustavnoj traci zbog kvara.

- Bez opravdanih razloga, svojom desnom stranom vozila i većim delom gabarita, prešao je i kretao se zaustavnom trakom koja predstavlja obeleženi uzdužni deo puta namenjen isključivo za zaustavljanje vozila koja se zbog nepredvidivih razloga moraju zaustaviti i kojom je zabranjeno kretanje vozila. Navedenu radnju svojim vozilom nije smeo da preduzme niti da istu započne pre nego što se uveri da može da je izvrši na bezbedan i propisan način, obzirom da je na zaustavnoj traci celim svojim gabaritom usled kvara bilo zaustavljeno putničko motorno vozilo „folksvagen“ te je usled prelaska i kretanja zaustavnom trakom došlo do kontakta prednjeg čeonog dela „skanie“ sa zadnjom stranom „folksvagena“. Od siline udarca „folksvagen“ je odbačen u metalnu zaštitnu ogradu pored puta, odbio se od nje, nakon čega se prevrnuo na levi bok. U trenutku kontakta je u vozilu bilo devet a ispred dva lica- navodi se u optužnom predlogu tužilaštva.

Od siline udara šasija kombija bila je potpuno je smrskana, a oko nje su se nalazila tela nastradalih. Povređeni su sa sedam saniteta Hitne pomoći prevezeni u KC u Nišu gde im je ukazana pomoć i gde su zadržani na lečenju.

Na licu mesta nastradali su Kragujevčani Ljubiša Jovanović (40) i Srđan Jovanović (34), zet i šurak, kao i Žikica Veličković (19). Povredama su u bolnici kanije podlegli vozač kombija Dejan Ristić (34) kao i Boris Stanojević (32). Stefan Velić (20) i Milan Mihajlović (29) zadobili su teške telesne povrede dok su lakše povrede zadobili Boško Mihajlović (53), otac teško povređenog Milana, Goran Nikolić (41), Miroslav Stojković (35) Igor Veličković (45), otac nastradalog Žikice.

Osnovno javno tužilaštvo tražilo je da bude kažnjen najstrožom kaznom koju zakon propisuje za to krivično delo a to je osam godina zatvora.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Jedan od povređenih radnika Boško Mihajlović (53) iz Kragujevca ispričao je odmah posle nesreće da su svi povređeni radnici firme iz Beograda i da su pošli u Leskovac na teren da postavljaju kablove. On je preživeo naletanje šlepera jer se u momentu sudara nalazio van vozila.

- Naišao je taj šleper koji nas je pokupio od pozadi. Sedeo sam na prednjem sedištu suvozača. Ja sam izleteo kroz prozor. Ne znam da opišem šta se desilo. Samo mi je bio prekid filma, izleteo sam do pola kroz prozorsko staklo. Kada sam izašao imao sam šta da vidim. Katastrofa - rekao je tada Nikolić za pomenuti portal.

Blagojević se pred sudom branio da ne zna kako je došlo do udesa i da nije video kombi sa radnicima dok ih nije udario.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D.A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike