Prekoračili limit: Tokom vikenda oduzete neprijavljene devize na prelazima

11.10.2021

15:18

0

Autor: N. A.

Neki putnici svesno rizikuju i pokušavaju da prenesu i veće iznose od dozvoljenog

Prekoračili limit: Tokom vikenda oduzete neprijavljene devize na prelazima
novac evri - Copyright Foto: Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja

Carinici su tokom vikenda u tri navrata onemogućili prenos neprijavljenih deviza jer se radilo o iznosima koji prevazilaze dobro poznati limit od 10.000 evra za koji ne postoji obaveza prijavljivanja, saopštila je danas Uprava carina.


Kako se navodi, devizni prekršaji zabeleženi su na prelazima Gradina i Horgoš, kao i na administrativnom punktu Merdare, a carinici su otkrili neprijavljenu gotovinu u evrima, funtama, pa čak i švedskim krunama.

Uprava carina opominje da je opšte poznato da je 10.000 evra limit za koji ne postoji obaveza prijavljivanja, kao i da on može biti u bilo kojoj valuti čija protivvrednost ne prelazi taj iznos.

Međutim, opominje Uprava carina, neki putnici svesno rizikuju i pokušavaju da prenesu i veće iznose od navedenog, ali time dovode sebe u situaciju da im novac koji su bili u obavezi da prijave bude privremeno ili trajno oduzet.

Na graničnom prelazu Horgoš, 47 - godišnji britanski državljanin albanske nacionalnosti pokušao je da prenese 3.500 funti preko propisane sume, na graničnom prelazu Gradina putnik iz Švedske pokušao je da prenese čak 366.300 švedskih kruna više, dok je na administrativnom punktu Merdare češki državljanin albanske nacionalnosti pokušao da prenese oko 4.500 evra više od dozvoljenog limita koji nije bio u obavezi da prijavi, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike