Bogat ulov carinika na aerodromu "Nikola Tesla": Stavio sat na ruku vredan više od 50.000 dolara, a kutiju sakrio, kao i još dve stvari!

30.09.2021

10:08

0

Autor: 24sedam

U prtljagu putnika su se našla i dva objektiva marke ''Sony'' čija je vrednost procenjena na iznos od po oko 2.000 dolara

Bogat ulov carinika na aerodromu "Nikola Tesla": Stavio sat na ruku vredan više od 50.000 dolara, a kutiju sakrio, kao i još dve stvari!
Copyright Foto: Uprava carine

Carinici su u saradnji sa policijom 29. septembra 2021. godine na aerodromu ''Nikola Tesla'' sprečili pokušaj krijumčarenja luksuznog sata vrednog preko 50 hiljada dolara.

Ručni sat marke ''Patek Philippe'' otkriven je u prtljagu 36-godišnjeg kineskog državljanina koji je u Beograd doputovao iz Dubaija gde ima prijavljeno prebivalište.

Nakon što je preuzeo prtljag sa karusela, uputio se u zeleni kontrolni prolaz, namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave za carinjenje.

Foto: Uprava carine
 

Tokom kontrole prtljaga na skeneru, carinici su uočili da se u prtljagu ovog putnika nalazi prazna kutija nalik na pakovanje od sata, kao i dva objektiva za fotoaparat.

 

Detaljnim pregledom koji je usledio, potvrđeno je da je putnik novi sat na kome se još nalazila zaštitna folija stavio na ruku, dok je originalno pakovanje i sertifikat spakovao u čekirani prtljag.

Ubrzo je u ličnoj torbici putnika otkriven i račun za povraćaj poreza za sat vredan više od 53.000 dolara.

Foto: Uprava carine
 

U prtljagu putnika su se našla i dva objektiva marke ''Sony'' čija je vrednost procenjena na iznos od po oko 2.000 dolara.

Na pitanje carinika zašto nije prijavio vrednu robu koju je imao nameru da unese u Srbiju, putnik je rekao da nije znao da treba to da učini, jer su objektivi već korišćeni, a sat je kupio za sebe. Iako je ovo uobičajan izgovor putnika, mora se znati da ne poznavanje propisa, ne oslobađa odgovornosti.

Protiv putnika je pokrenut prekršajni postupak, dok je otkrivena luksuzna roba privremeno zadržana do njegovog okončanja.

Foto: Uprava carine
 

Podsećamo da putnici imaju pravo u zemlju da unesu i vrednije stvari, ali moraju da ih prijave i za njih plate uvozne dažbine. Roba čija vrednost prelazi iznos od 3.000 evra ne može da se carini na samom prelazu, već se upućuje u redovan carinski postupak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike