Buda Banana i njegova lepa ćerka ostaju u pritvoru: Osumnjičeni su za šverc 1,4 tone kokaina, a u vezi su i sa "škaljarcima"

29.09.2021

11:46

0

Autor: 24sedam

Buda Banana i njegova lepa ćerka ostaju u pritvoru: Osumnjičeni su za šverc 1,4 tone kokaina, a u vezi su i sa "škaljarcima"
Marina Krstović/Foto: Instagram.com/Printscreen

 Ocu i ćerki, Budimiru (66) i Marini Krstović (27), osumnjičenima za krijumčarenje 1.400 kilograma kokaina, produžen je pritvor za dva meseca.

Samostalna savetnica za odnose sa javnošću u podgoričkom Višem sudu Aida Muzurović rekla je podgoričkim "Vijestima" da je odluku donelo vanraspravno veće tog suda, na predlog Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Zaplena droge, koja je pronađena u hangaru Krstovićeve firme u Zeti, do sada je najveća zaplena narkotika u Crnoj Gori.

Akcija je izvedena uz veliku saradnju Uprave prihoda i carina Crne Gore i Višeg tužilaštva. Droga visoke čistoće bila je u 1.400 pakovanja.

Droga je stigla u Crnu Goru u jednom kontejneru iz broda koji je uplovio u Luku Bar.

Ova rekordna zaplena droge dodatno se našla u fokusu javnosti zbog prvobitne odluke istražnog sudije Radomira Ivanovića da privedene Krstoviće, nakon saslušanja, pusti z pritvora.

Pod pritiskom javnosti, već sutradan Ivanović je i sam potvrdio da je u kumovskim odnosima sa bratom Budimira Krstovića.

– To je brat Budimira Krstovića. Jesam prijatelj i imamo neke odnose koji se mogu dovesti u vezu s tim. On je bio svedok na krštenju mog sina pre nekih 30 godina. Ali za mene to nije sumnja u moje pristrasno postupanje. Ja uopšte nisam pristrasno postupao – rekao je Ivanović, između ostalog, za RTCG.

Veze sa “škaljarcima”

Jovan Vukotić/Printscreen/YouTube
 

 

Kao dokaz da je Buda Banana imao veze i sa “škaljarskim klanom”, crnogorski mediji navode da je on stric Igora Krstovića, inače istaknutog člana ove kriminalne grupe.

Sada se sumnja da je možda upravo za ovaj klan droga bila namenjena, iako Krstovići svoju odbranu zasada baziraju na tome da im je droga ubačena u tovar banana koje su regularno naručili od snadbevača s kojim godinama sarađuju.

Inače, Igor Krstović ranjen je u ratu “škaljarskog klana” i “kavačkog klana” prošle godine u januaru. Na njega je tada u naselju Balijače u Podgorici, na stotinak metara od kuće u kojoj živi, dok je vozio svoj automobil marke “mercedes”, ispaljeno više od 20 metaka. Pogođen je u grudi, stomak i natkolenicu.

Tadašnji napad na Krstovića tumačio se kao napad na “škaljarce”, čiji je vođa Jovan Vukotić i dalje u bekstvu. Samo nekoliko dana pre nego što su pokušali da ga likvidiraju, u Atini su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović, koji su takođe bili visoko pozicionirani članovi “škaljarskog klana”.

Igor Krstović (35) poslednji put je uhapšen 2017. godine. Tokom pretresa njegove kuće u Crnoj Gori istražitelji su pronašli 180.000 evra u gotovini, ugovore o nekretninama i automobilima. Operativna saznanja ukazivala su na to da se bavi zelenašenjem. Bio je u dobrim odnosima sa Podgoričaninom Milićem Minjom Šakovićem, koji slovi za “desnu ruku” Jovana Vukotića.

Nedavna zaplena gotovo tone i po kokaina visokog kvaliteta u Crnoj Gori i dalje je u centru pažnje javnosti, a podgorička “Pobjeda” piše da su celom akcijom rukovodili strani operativci.

Droga je pronađena u kontenjnerima sa banama, a operativci su, piše list, utvrdili da je tri kontejnera tog voća poručila Marina Krstović od dobavljača “Co ex Friuit S. A.” iz Ekvadora za kompaniju “San Francisko” koja je u vlasništvu njenog oca.

Kako prenose crnogorski mediji, Marina je, odmah nakon pronalaska droge, policajcima ponudila imena i kontakte dobavljača, kao i uvid u poslovnu korespondenciju.

Ona je pred policajcima u njenoj kući, piše list, pozvala telefonom dobavljača Karlosa Falkezija, koji joj je saopštio da je pošiljka koju joj je uputio prošla sve neophodne kontrole u luci Bolivar u Ekvadoru, ali da ne može da sa sigurnošću tvrdi šta se desilo sa tovarom na putu do Crne Gore.

Jedinica za borbu protiv narkotika ekvadorske policije dala je odobrenje da brod “Katfa” sa kontejnerima banana, koje je poručila firma Budimira Krstovića (66) iz Podgorice, isplovi iz luke Bolivar u Ekvadoru i nastavi planiranu rutu prema Evropi, jer je nakon detaljnih provera utvrđeno da na njemu nema droge, navodi “Pobjeda”, pozivajući se na svoja saznanja.

Očito je, kažu, da su strane službe, pod koordinacijom američke DEA, imale informaciju da će veća količina narkotika biti ubačena u brod.

Zato je praćeno kretanje broda, a postoje dve mogućnosti: da je kokain unesen na brod tokom transporta na moru ili tokom pretovara u Panami.

Ono što je utvrđeno je da je brod “Šarlot” iz italijanske luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti