Sve maštovitiji načini skrivanja droge: Carinici i policija je nalaze u sokovima, čarapama, smeću...

12.09.2021

06:33 >> 09:44

0

Autor: Mi. S.

Najopasnije po njih je kad gutaju paketiće droge ili kad ih dame kriju u intimnim delovima svog tela

Sve maštovitiji načini skrivanja droge: Carinici i policija je nalaze u sokovima, čarapama, smeću...
Copyright Droga u soku/Foto: Uprava carine

Mnogobrojni su načini krijumčarenja narkotika, ali su sve maštovitija mesta na kojima se droga čuva i na kojima je otkrivaju carinici i policajci.

Labelo za usne, kutija žvakaćih guma, sok u tetrapaku i kesa sa smećem – predmeti su u kojima su carinici na prelazu Gradina tokom dva dana krajem maja ove godine, našli paketiće marihuane, kokaina, hašiša i semena indijske konoplje.

Pročitajte još

Pri pokušajima da prošvercuju drogu krijumčari je za šverc većih količina često prepravljaju automobile, dok manje gramaže kriju i u mobilnim telefonima, ali i u donjem vešu i čarapama

. Skrivena droga nalažena je i u kremama, šamponima za kosu, gelovima za tuširanje. Fasciniraju i mesta na kojima se droga čuva kasnije, a nedavno je uhapšen čovek koji je narkotike krio u starom bunaru.

Prof. Dobrivoje Radovanović Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Kad se neka zaplena dogodi i droga se otkrije, šverceri smišljaju nova mesta za njeno skrivanje i prenos preko granice. Najopasnije po njih je, ipak, kad narkotike skrivaju u svom organizmu, kad gutaju paketiće ili kad ih dame skrivaju u intimnim delovima svog tela  – kaže za “24sedam” poznati srpski sociolog i kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Prema rečima našeg sagovornika, prava je umetnost  naći način za švec droge, a krijumčarenje se odvija u nekoliko faza.

– Iz Južne Amerike droga se u Evropu doprema brodovima u velikim tovarima. Za šverc se koriste veliki kontejneri, poput onih otkrivenih sa bananama, sa deterdžentima i raznim drugim tovarom. Narkotici se, potom u manjim kolilčinama, raznose takozvanim putevima droge po Evropi – priča Radovanović.

Profimedia

Veoma je važno, kako tvrdi naš sagovornik, otkriti te tovare i pakete narkotika zbog dokaza.

– To je direktan dokaz da je određena osoba švercovala drogu. Čitav lanac ljudi radi na otkrivanju tih tovara i pošiljki. Kriminalci se koriste i trikovima, jer sami dojave za manji transport i usmere fokus policije i carinika na taj šverc, dok istovremeno preko granica prelazi velika pošiljka narkotika koja ne bude otkrivena – objašnjava Dobrivoje Radovanović.

Pročitajte još

Trikovi se, kako dodaje naš sagovornik, koriste i u švercu manjih količina, jer su načini i mesta na kojima se droga prenosi i skriva sve neobičniji i interesantniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike