Surove mafiješke likvidacije obeležile 2020, stručnjaci tvrde: Sledi još žešći rat klanova!

02.01.2021

19:45 >> 19:46

0

Policija će i u 2021. imati najviše posla u borbi protiv narko-kartela koji su sve prisutniji na našem području, kaže nekadašnji operativac Službe držav

Surove mafiješke likvidacije obeležile 2020, stručnjaci tvrde: Sledi još žešći rat klanova!
Copyright ATA images/Printscreen

Prethodnu godinu obeležile su brojne likvidacije i sukobi između klanova, međutim, postoji opasnost da nas u 2021. godini očekuje ne samo nastavak već i pojačani intenzitet obračuna na beogradskim i srpskim ulicama, za 24sedam.rs upozoravaju stručnjaci za bezbednost.

– Da li će biti oružanih sukoba, nasilja, eksplozija automobila, pucanja s bicikala kao što je to bilo u 2020… Naravno da će biti! Ono što bih mogao da kažem, kao analitičar ovih prilika, nema razloga da prestanu sukobi s obzirom na to da je Srbija tržište droge, ali i drugih roba kojima se bave klanovi. Zbog toga nas vrlo verovatno u 2021. očekuje ne samo nastavak obračuna, već i pojačan njihov intezitet, ne samo na beogradskim i srpskim ulicama, već i obračun srpskog ili crnogorskog podzemlja širom sveta – navodi bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božidar Boža Spasić.

Boža Spasić Printscreen Balkan info

Iako imamo utisak da se obračun između klanova, uglavnom “škaljaraca” i “kavčana” krajem ove 2020. primirio, Spasić je uveren da ti sukobi i dalje traju.

– To je sada verovatno prevedeno u neke obračune koji su daleko od očiju javnosti, a to su uglavnom otmice, nestanak osoba, zadržavanje osoba na nekim lokacijama… Neki članovi klanova samo odjednom nestanu – objašnjava naš sagovornik.

Pročitajte još:

Prema Spasićevim rečima, droga je ta koja će i dalje igrati važnu ulogu u sukobima.

– I u 2021. će se nastaviti sukob ne samo oko uticaja, međusobnih obračuna klanova, nego i sukob oko teritorije, o čemu najčešće govorimo s obzirom da je njihov glavni i osnovni cilj osvajanje teritorija oko droge. Zbog toga pretpostavljam da će policija i u 2021. imati najviše posla u borbi protiv narko-kartela koji su sve prisutniji na našem području – zaključuje bivši bezbednjak.

Prethodnu, 2020. godinu, obeležile su brojne mafijaške likvidacije. Mnoge od njih desile su se usred dana naočigled prolaznika.

Strahinja drugu eskploziju nije preživeo

Strahinja Stojanović (30) likvidiran je 13. septembra u ulici Omladinskih brigada na Novom Beogradu u stravičnoj eksploziji bombe postavljene pod njegov BMW X5, dok je njegova devojka, Kolumbijka Sonja Suarez Gomez (45), koja je bila sa njim u vozilu, prošla bez težih povreda. Stojanović je široj javnosti postao poznat pre dve godine posle identičnog napada u naselju Galenika. Tada je on pukom srećom prošao bez povreda, ali je njegova tadašnja devojka, španska misica Olac Bilbao Gonzales (22), umalo ostala bez obe noge. Ovog puta, od siline eksplozije Stojanović je izleteo iz vozila, a prema rečima očevidaca, donji deo tela mu je bio potpuno raznet. Milivoje Lovrenović  (50) iz Gradiške u Republici Srpskoj sumnjiči se da je postavio eksploziv i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Strahinja Stojanović i Milivoje L. Foto: Facebook

Šarac ubijen usred tržnog centra

Aleksandar Šarac (35), pripadnik “Pink pantera” navodno blizak “škaljarskom klanu”, izrešetan je 17. oktobra na parkingu u Tržnom centru “Ušće” u Beogradu, kada mu je prišao napadač u crvenoj jakni i naočigled prolaznika pucao u njega. Policija je na osnovu snimka bezbednosnih kamera kao napadača identifikovala Lazara I. (23) i za njim se još traga.

Pokojni Šarac je bio označen kao pripadnik “Pink Pantera”, a učestvovao je u pljački juvelirnice u Milanu. On je tri puta bio meta napada, a mediji su pisali da je vozio blindirani crni “mercedes” i da je na sebi imao pancir. Zet Aleksandra Šarca Nebojša Marković likvidiran je u januaru prošle godine na Banovom Brdu, kada je u njega pucao Čaba Der, poznat kao “nasmejani ubica”.

Sin fudbalske legende izrešetan u komšiluku

Vedran Repčić (41), sin nekadašnjeg fudbalera Crvene Zvezde Srebrenka Repčića, likvidiran je nasred ulice 12.novembra u beogradskom naselju Braće Jerković. Nepoznata napadač u tamnoj sportskoj garderobi sa kačketom i crnom hirurškom maskom na licu ispalio je više metaka u Repčića nedaleko od zgrade u kojoj je stanovao sa majkom. Na njega je pucano i pre pet godina, ali je čudom preživeo. Iako mu je metak ostao u glavi, uspeo je da se oporavi i da nastavi život.

Repčić je od ranije poznat policiji. U zatvoru je proveo deset godina zbog ubistva Predraga Milosavljevića, vlasnika STR „Brka“ u Ulici braće Jerković, 3. u avgusta 1998. godine, kao i zbog nekoliko razbojništava.

Foto: 24sedam/Printscreen

Mirkovića ubio muškarac na električnom biciklu

Bojan Mirković (34), navodno blizak “škaljarskom klanu”, ubijen je u garaži u naselju Belvil, kada je napadač, koji je pobegao na električnom biciklu, u njega ispalio sedam metaka na samom ulasku u lift.

Mirković se dovodi u vezu i sa ubijenim Aleksandrom Šarcem, koji bio član međunarodne pljaškaške bande “Pink panteri”. Navodno su njih dvojica nabavljali vozila za likvidacije i bavili se logistikom u vezi sa ubistvima koja su organizovali ubijeni Damir Hadžić i nestali Lazar Vukićević.

Nakon opsežne akcije, policija je uhapsila Lazara T. (22)  zbog sumnje da je ubio Mirkovića. Policija i tužilaštvo su kao pomagače u ubistvu Mirkovića označili Bojana K. (37), koji je u emotivnoj vezi sa majkom Lazara T., i Dušana K. (32). Navodno, obojicu je u celu priču uvukao ovaj najmlađi, kome je bila potrebna pomoć da počini zločin.

Bojan Mirković/Printscreen

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike