Manjak znanja i višak samopouzdanja - recept za tragediju: Okanović o čestim nesrećama koje izazivaju mladi vozači

06.01.2021

07:45 >> 10:09

0

Mladi vozači muškarci problem su koji je već prepoznat od strane UN! To su usijane glave, ali postoje načini kako se to rešava, kaže Damir Okanović iz Ko

Manjak znanja i višak samopouzdanja - recept za tragediju: Okanović o čestim nesrećama koje izazivaju mladi vozači
Copyright Pixabay/Printscreen

Dečak Andrej P. (12) iz Niša vraćao se iz prodavnice kada je na njega svom silinom nalateo automobil“ audi“ i usmrtio ga! Za volanom moćnog vozila sedeo je N. S. iz Beograda, starosti svega 19 godina. Nažalost, sve su češće tragedije koje su izazvali mladi vozači u jakim i startnim vozilima, a Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja za 24sedam.rs kaže šta uglavnom dovodi do stravičnih scena.

Andrija (12) poginuo u ponedeljak uveče u saobraćajnoj nesreći u Nišu Foto: printscreen/Facebook

–  Ne komentarišem konkretne nezgode, pričam generalno! Kada, što se kaže, postoji manjak znanja i višak samopouzdanja, tu nastaje problem! Još kad se na to doda velika količina konjskih snaga, onda je to recept za tragediju – navodi Okanović i dodaje da je osnovni problem nedostatak saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u srpskom školskom obrazovnom sistemu.

Pročitajte još:

– Jedan od osnovnih sistemskih problema u Srbiji jeste nepostojanje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u vrtićima, u osnovnim i srednjim školama.  Dakle, nemojte da vas čudi kada neko ko ima 18, 19, 20 godina sedne u automobil i napravi  glupost. Zbog čega? Zato što je on u auto-školi naučio kako se upravlja vozilom, naučio je da menja brzine, da okreće volan, to je u redu, on je u auto-školi naučio pravila saobraćaja, ali ne možete u auto-školi da dobijete saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, jer  to počinje od malih nogu. Dakle, ne može neko ko je pogrešno vaspitavan ili ikako vaspitavan sa 17, 18, 19 godina da dođe u auto- školu i da za dva tri meseca postane vaspitan – kaže Okanović.

Prema rečima našeg sagovornika, sve bi bilo drugačije ukoliko bi se deca od malena saobraćajno vaspitavala.

– Mladi vozači jesu globalni problem. To nije problem samo kod nas u Srbiji. Mladi vozači, muškarci, znači ne ženska populacija, već su problem koji je prepoznat od strane UN. To su usijane glave, ali postoje načini kako se to rešava.  Mi ne rešavamo, nismo pristupili sistemskom rešavanju tog problema i konkretno, 2010. je još trebalo da bude uvršteno saobraćajno vaspitanje i obrazovanje po zakonu u obrazovni sistem. Evo deset godina se to nije dogodilo i onda nemojte da vas uopšte ovo čudi – tvrdi Damir Okanović.

Profimedia

Umesto Andreja mislili da je poginula devojka

Andrej P. (12) je u ponedeljak oko 20 časova krenuo u prodavnicu da kupi puzle, a u povratku ga je na trotoaru pokosio „audi“ za čijim volanom je bio N. S. (19). Prema rečima očevidaca, udarac je bio toliko jak da je malenog dečaka prebacio preko ograde niškog vodovoda.

Andrejeva majka se zabrinula što joj se sin nije vratio kući i ubrzo su na društvenim mrežama osvanuli apeli za pomoć da se on nađe. Zabunu u celu tragediju imalo je to što je Andrej imao dugu kosu, pa se pojavila informacija da je u udesu stradala devojka. Tek oko ponoći potvrđeno je da je reč je o Andreju P. koji se nikada nije vratio iz prodavnice svojoj kući.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike