Ciglom ubio Ivanu (6), pa je silovao: Nad Johanom je izvršena poslednja smrtna kazna u Srbiji

07.01.2021

20:00 >> 20:12

0

Johan Drozdek je 1988. osuđen na smrtnu kaznu, na koju je čekao četiri godine. Monstrum je pogubljen 14. februara 1992. u Somboru

Ciglom ubio Ivanu (6), pa je silovao: Nad Johanom je izvršena poslednja smrtna kazna u Srbiji
Copyright Printscreen/Youtube

Johan Drozdek je ime koje retko ko želi da izgovori naglas u malom vojvođanskom selu Karavukovo kraj Odžaka, već skoro tri decenije. Reč je o monstrumu koji je brutalno ubio devojčicu Ivanu Salijević (6), ćerku porodičnog prijatelja, a u istoriju je ušao kao poslednji osuđenik nad kojim je izvršena smrtna kazna.

Ivana Salijević danas bi imala 40 godina da njen život pre 34 godine nije brutalno prekinut, kada je imala svega šest godina. Nju je Johan Drozdek najpre brutalno ubio, a zatim je silovao njeno beživotno telo na groblju.

Pixabay

Da tragedija bude veća, celo zverstvo je počinio zbog bicikla. Drozdek je tražio od devojčicinog oca Džemaila Salijevića da mu pokloni svoj bicikl, a pošto je odbijen, rešio je da se osveti na najmonstruozniji način, koji može da smisli samo poremećn um.

Devojčici je obećao da će joj dati čokoladu ako se provoza sa njim na biciklu njenog oca. Odveo ju je do seoskog groblja, gde ju je najpre do smrti udarao ciglom, a zatim je njeno beživotno telo silovao. Komšije su videle da odvozi na biciklu devojčicu u nepoznatom pravcu, ne sluteći kakvu je nameru imao.

Printscreen/Youtube

Počela je potraga za devojčicom, a zatim je u toku noći njeno izmučeno telo pronađeno. Tragovi pronađeni na cigli pored tela pokazali su da se malena Ivana otimala i vrištala pre nego što ju je usmrtio. Istovremeno, tragovi su policiju odveli do osumnjičenog.

Lisice na ruke stavljene su Drozdeku, koji je na sudu dao još bizarnije objašnjenje zašto je počinio tu monstruoznost.

– Jako sam se naljutio, jer mi Džemo nije dao bicikl, i u besu nisam znao šta da radim. Mala me je nervirala kada je počela da plače i sve glasnije da moli da je vratim kući. Kajem se, nije trebalo da je ubijem – rekao je Drozdek na sudu.

Pročitajte još:

Ivanina majka je posle pet godina od stravičnog ubistva preminula od tuge, a njen otac i dalje do detalja pamti užas koji je zadesio njegovu porodicu.

– Nas je bez Ivane ostavio mladić kojem sam pružio smeštaj, hranio ga, duvanio s njim… A on nam je učinio zlo. Moja ćerka je bila nestala, tražili smo je celo veče… Telo je nađeno na lokalnom groblju. Johana su odmah uhapsili, a da mi je tada pao ruku, ubio bih ga. Posle tragedije, moja supruga je bukvalno venula. Doživela je nervni slom, a pet godina nakon toga je preminula bukvalno od tuge. Nije ni doživela tu smrtnu kaznu, umrla je od tuge – ispričao je pre nekoliko godina za medije otac nesrećna devojčice.

Ko je Johan Drozdek?

Johan Drozdek je po nacionalnosti Poljak, a u SFR Jugoslaviju se davno doselio. Došao je u Karavukovo i živeo je u kući Salijevićeve strine, koja mu je bila maćeha. Devojčicu je oteo dok se igrala u dvorištu. Posle hapšenja je utvrđeno da je bio uračunljiv i da je i te kako znao kakvo zverstvo čini.

Johan je 1988. osuđen na smrtnu kaznu, na koju je čekao četiri godine. Monstrum je pogubljen 14. februara 1992. u Somboru, a smrtnu kaznu je izvršio osmočlani streljački vod, čiji članovi nisu znali ko od njih ispaljuje prave metke, a ko „ćorke“.

Posle pogubljenja Drozdeka ukinuta smrtna kazna

U Srbiji je od 1991. do 2002. godine izrečeno još 19 smrtnih kazni, međutim, nijedna od njih nije izvršena. Razlog tome je postepeno ublažavanje propisa o smrtnoj kazni, da bi je Srbija ukinula 26. februara 2002. izmenivši Krivični zakon. Te godine ta kazna je zamenjena maksimalnom zatvorskom kaznom u trajanju od 40 godina.

U čl. 24 važećeg Ustava iz 2006. godine se navodi: “Ljudski život je neprikosnoven. U Republici Srbiji nema smrtne kazne.” U godini kada je pogubljen Drozdek, već u aprilu, taj vid kažnjavanja je suspendovan, a zatim je definitivno ukinut 2002. Drozdek je tako ostao u istoriji upisan kao poslednja osoba koja je pogubljena zbog počinjenog krivičnog dela.

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike