Dešifrovane Belivukove poruke: Komunicirao preko tajne i šifrovane aplikacije Skaj, poznato koje je pseudonime koristio

12.03.2021

18:54

0

Policija je zahvaljujući sofisticiranoj opremi uspela da dešifruje poruke koje su preko zaštićene aplikacije razmenjivali pripadnici grupe Velje Nevolje

Dešifrovane Belivukove poruke: Komunicirao preko tajne i šifrovane aplikacije Skaj, poznato koje je pseudonime koristio
Copyright 24sedam

Policija je zahvaljujući sofisticiranoj opremi uspela da dešifruje poruke koje su preko zaštićene aplikacije razmenjivali pripadnici grupe Velje Nevolje i da svaki pseudonim poveže sa konkretnom osobom

Klan Veljka Belivuka i Marka MIljkovića je međusobno komunicirao preko tajne i šifrovane aplikacije Skaj, na kojoj nisu koristili svoj pravi identitet, već pseudonime, a inspiraciju za tajna imena pronalazili su u poznatim serijama, filmovima, crtaćima…

Izvor otkriva da su Belivukovi mafijaši sebi davali nadimke i po popularnim superherojima, poznatim sportistima i ličnostima, ali i likovima iz nekih od najgledanijih ostvarenja svetske kinematografije, piše “Kurir”.

– Svoja kodna imena su vrlo često menjali, neki čak i na dnevnom nivou. Toliko su bili oprezni! Neka od imena na Skaju kojima su se navodno služili su i “Betmen”, “Spajdermen”, “Supermen”, zatim imena starleta, tenisera, fudbalera, glumaca – objašnjava izvor za “Kurir” upoznat sa slučajem i podseća kako funcioniše aplikacija Skaj, koja nije ilegalna, ali se ne može instalirati u svaki mobilni, a njeno korišćenje se plaća.

Pixabay

– Aplikacija radi po principu društvene mreže. Svako ko je ima mora izabere svoju ličnu šifru, a da bi stupio u kontakt sa drugom osobom, mora da ima i njegovu šifru. Kada željenoj osobi pošaljete zahtev za “prijateljstvo”, ona mora da vas prihvati. Posle čitanja poruke, one se trajno uništavaju, a policija i službe navodno ne mogu da ih “presreću”. Zato krminalci smatraju da je ovo jedan od najbezbednijih načina komunikacije – kaže sagovornik.

Belgijska policija uspela da prisluškuje Skaj!

Belgijska policija je na koferenciji za štampu u sredu saopštila da je uspela da dešifruje pola milijarde poruka, koje su kriminalci slali preko Skaja, piše Vajs. Ova aplikacija je važila za dragoceni vid komunikacije među kriminalcima, jer su bili ubeđeni da niko ne može da dođe u posed poruka. Međutim, belgijska policija uspela je da dešifruje poruke sa Skaja, i nakon što su “provalili” sistema uhapsili su 48 osoba.

– Istražitelji već tri nedelje čitaju poruke. Širom sveta postoji 171 hiljada telefona sa Skaj aplikacijom, dok je aktivnih članova oko 70 hiljada – saopšteno je na koferenciji. Zanimljiv je i podatak da najviše aktivnih korisnika Skaja, pored Belgije, ima u Holandiji. Oglasili su se i vlasnici Skaj aplikacije, ističući da su njihovi korisnici bezbedni i da niko ne može da im provali u sistem i dešifruje poruke. Oni su objasnili da je neko verovatno kopirao aplikaciju i da je zapravo u taj falš sistem policija “upala”.

Pročitajte još:

Belivuk i njegovi “saborci” su preko Skaja razmenjivali i slike mučenja, ubijanja i kasapljenja žrtvava. Policija je, zahvaljujući sofisticiranoj opremi, pozajmljenoj iz inostranstva, uspela da “povrati” obrisane poruke iz zaplenjenih telefona, čime se došlo do šokantnih otkrića. Između ostalog, nađene su fotografije na kojima su oskrnavljena i obezglavljena tela nekoliko žrtva. Aleksandar Vulin, ministar policije, rekao je ranije da su došli u posed 44 kriptovana telefona sa Skajem i da su uspeli da ih dekodiraju.

– U njima su nađeni brojni dokazi krivičnih dela, za neka dela se znalo da su ih počinili, a za neka je tek otkriveno da su njihovo delo – rekao je Vulin i istakao da su ti telefoni sa Skajem podržavali samo inostrane operatere, mahom iz Holandije. – Upravo iz tog razloga bilo je nemoguće kontrolisati, pratiti, kao ni ući u trag ovim aparatima. Telefonu se može ući u trag jedino ako se dođe u njegov fizički posed, što smo mi uspeli – objasnio je ministar.

Maksimalna diskrecija

Kako su stručnjaci ranije objasnili za Kurir, naši ljudi su mobilne telefone sa Skajem najpre nabavljali u inostranstvu, a od skoro oni se mogu kupiti i u Srbiji i to preko internet sajtova, koji, kako tvrde, garantuju maksimalnu diskreciju čak i prilikom isporuke. – U poslednje vreme ovaj telefon je moguće kupiti i u Srbiji. Korišćenje aplikacije mesečno košta oko 300 evra, a kriminalci najčešće uzimaju tromesečni paket, koji zajedno sa iznajmljenim telefonom iznosi između 1.000 i 2.000 evra – rekao je izvor.

Foto: Amazon

Takođe, istražitelji su usepli da povežu pseudonime sa zaplenjenih telefona sa konkretnim osobama.

– Slike obezglavljenog tela, kao i fotografija tela navijača Crvene zvezde, koje su prošle subote prikazane javnosti, navodno su pronađene u kriptovnim telefonima, oduzetim od ove kriminalne grupe – podseća izvor. Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, Marko MIljković Mare i više od 20 pripaadnika njihovog klana uhapšeni su 4. februara i od tada se nalaze u pritvoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike