Počinje suđenje bahatom vozaču koji je "audijem" usmrtio Andreja (12) i Dejana (49) u Nišu: Divljao 131 kilometar na sat

19.03.2021

09:56

0

Suđenje Nemanji Stamenkoviću počeće 25. marta

Počinje suđenje bahatom vozaču koji je "audijem" usmrtio Andreja (12) i Dejana (49) u Nišu: Divljao 131 kilometar na sat
Copyright Nemanja S. Foto: printscreen/Facebook/RTS

Suđenje Nemanji Stamenkoviću (19) iz Beograda koji je optužen da je vozeći „audi A6 kvatro“ 4. januara oko 20.30 časova ove godine na Bulevaru Medijana u Nišu izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli pešaci Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (48) počeće 25. marta, potvrđeno je „Blicu“ u Osnovnom sudu u Nišu.

Stamenković je optužen da je počinio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja a Osnovno javno tužilaštvo zatražilo je da mu se izrekne maksimalna kazna od osam godina zatvora kao i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od pet godina.

On se tereti u momentu udesa kretao se brzinom od najmanje 131 kilometar na čas što je više nego duplo od ograničenja brzine koja važi na toj deonici.

Andrija (12) poginuo u saobraćajnoj nesreći Foto: printscreen/Facebook

Prema navodima optužnog predloga on se sumnjiči da je vozilom upravljao na način koji predstavlja nasilničku vožnju te da nije postupio u skladu sa saobraćajnim znakom kojim je propisano da se na toj deonici Bulevara Medijana zabranjeno kretanje brzinom većom od 60 kilometara na čas.

Produžen pritvor

Rešenjem Vanpretresnog veća Osnovnog suda u Nišu, Stamenkoviću je prošle nedelje produžen pritvor jer se tereti za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina ili teža kazna sa elementima nasilja a način izvršenja ili težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

„Audi“ kojim je upravljao Stameković kretao iz pravca Bulevara Cara Konstantina ka kružnom toku na Bulevaru Medijana, kada je izgubio kontrolu i vozilom prešao najpre na travnatu površinu a potom i na trotoar kojim su išli pešaci. U momentu nesreće sa Stamenkovićem su se u kolima nalazile i dve maloletne osobe, na suvozačevom i zadnjem sedištu vozila.

Dejan Ilić foto: Printscreen/Instagram/gabikaaaa1

– Kretao se nedozvoljenom brzinom od najmanje 131 kilometara na čas pa je u visini kućnog broja 26 u Ulici Majakovskog izgubio kontrolu nad vozilom kojim je upravljao, sišao sa kolovoza sa desne strane Bulevara Medijana najpre na travnatu površinu, nakon čega je prešao na biciklističku stazu a zatim na stazu za pešake na kojoj je nastavio kretanje – navodi se u optužnom predlogu.

Nastradali Andrej Prenkljušaj i Dejan Ilić su bili leđima okrenuti automobilu koji je velikom brzinom nailazio iza njih. „Audi“ je zadnjim desnim bočnim delom u predelu vrata prvo udario telo dečaka i od siline udarca ga prebacio preko ograde JKP „Naisus“. Automobil je potom, zadnjim desnim delom takođe u predelu vrata, naleteo i na Ilića, koji je šetao sa prijateljem, i odbacio ga na asfalt, nakon čega je nastavio kretanje i vratio se na kolovoz na kome se zaustavio.

Pročitajte još

Prema navodima optužnice, Andrej je zadobio teške povrede glave, višestruke prelome kostiju i teške povrede unutrašnjih organa od kojih je preminuo na licu mesta. Ilić je zadobio rascep grudnog dela aorte i obimne grudnih i trbušnih organa usled kojih je preminuo sat vremena kasnije u Kliničkom centru u Nišu.

Medicinskim analizama utvrđeno je da vozač Stamenković nije bio pod dejstvom ni alokohola ni opijata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike