„Da sam krala, krala sam“: Ceca jedina priznala da je nezakonito trgovala fudbalerima, Terziću sude, Džaja pomilovan

15.04.2021

18:45 >> 18:52

0

Svi napori srpskih pravosudnih organa da dokažu milionske prevare u transferima fudbalera sveli su se do danas na samo jedno ime

„Da sam krala, krala sam“: Ceca jedina priznala da je nezakonito trgovala fudbalerima, Terziću sude, Džaja pomilovan
Copyright MN Press

Svi napori srpskih istražitelja i sudova da u poslednje gotovo dve decenije dokažu milionske prevare u unosnom biznisu, transferima fudbalera, sveli su se do danas na samo jedno ime – udovicu komandanta srpske dobrovoljačke garde, pevačicu Svetlanu Cecu Ražnatović. Jedino je ona pristala da sa Tužilaštvom sklopi sporazum o priznanju krivice za nezakoniti transfer fudbalera FK „Obilić“ i izjasni se, kao u svojoj duetskoj hit pesmi iz devedesetih, „da sam krala, krala sam“.

Svetlana Ceca Ražnatović ATAImages

U drugim predmetima za nezakonitu trgovinu fudbalerima, kao što je slučaj sa sadašnjim direktor FK Crvena zvezda Zvezdanom Terzićem, suđenje je zagazilo u drugu deceniju, dok je legendu srpskog fudbala Dragana Džajića nekadašnji predsednik Srbije Toma Nikolić, jednostavno, pomilovao.
Više tužilaštvo u Beogradu teretilo je Svetlanu Ražnatović, zajedno sa sestrom Lidijom Ocokoljić, Dragišom Binićem i Jovanom Dimitrijevićem, za nezakonitu prodaju 10 fudbalera. Bila je optužena da je protivpravno prisvojila više miliona evra.

Istraga protiv Ražnatovićeve pokrenuta je još u aprilu 2003. godine zbog nedozvoljenog držanja oružja, kada je i uhapšena u akciji “Sablja“.
Posle višegodišnjeg suđena, da li pritisnute dokazima ili zbog nečeg drugog, Ceca i njena sestra nagodile su se sa Tužilaštvom, vratile oko milion i po evra i bile u kućnom pritvoru sa nanogvicom osam, odnosno četiri meseca.

Kuriozitet tog slučaja jeste to što su Binić i Dimitrijević odbili nagodbu s Tužilaštvom i nastavili u redovnom sudskom postupku da osporavaju krivicu da su fudbalera Milana Obradovića za 2,9 miliona dolara prodali moskovskoj Lokomotivi i deo novca uplatili na račun jedne privatne firme u Bijeljini, a drugi deo dali na ruke predsednici Obilića Ceci Ražnatović, da bi ih, na kraju balade, sud oslobodio optužbi!?

MN Press

Neki su se sladili, a neki i nisu, dok su 2. februara 2008. godine u neverici, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, gledali policijski snimak hapšenja Dragana Džajića, tada potpredsednika FSS, dok ga sa lisicama na rukama smeštaju u plavi kombi sa rešetkama. Sa Džajićem su uhapšeni i Vladimir Cvetković i Miloš Marinković.

Sudilo im se da su od transfera Gorana Drulića u špansku Saragosu nezakonito prisvojili više od šest miliona evra 2001. godine, dok su bili na čelu crveno-belih, ali i za spornu prodaju još tri fudbalera, Zorana Njeguša, Ivana Dudića i Perice Ognjenovića.

Prvi signal policiji bilo je to što je u Zvezdinim poslovnim knjigama upisano da je ovaj transfer bio vredan 22 miliona maraka. Operativci MUP-a su, međutim, otputovali u Švajcarsku i u centrali UEFA uverili se da je Drulić Saragosi prodat za 27 miliona maraka, mnogo veću sumu od one koja je zavedena u dokumentima crveno-belih. Nepodudaranje suma značilo je da je klub u ovom slučaju pokušao da izbegne plaćanje poreza na celu sumu.

U jeku sudskog postupka, i posle samo pola godine od dolaska na vlast, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao je Džaju, koji je tada izjavio:
– Ni najbolji svetski pisci ne bi mogli da to opišu. Samo ja znam kako mi je bilo i kako mi je sada. Ipak, ta knjiga je zatvorena i ne bih se vraćao unazad.
Čim je aboliran, vratio se u Zvezdu.

Tanjug/Jadranka Ilić

Ostalo je još da se vidi šta će biti sa predsednikom FK Crvena zvezda Zvezdanom Terzićem, kome se duže do decenije sudi za transfer Vanje Grubača u Hamburger, Srđana Stanića u Spartak i Branislava Ivanovića u Lokomotivu. Tužilaštvo tvrdi da je ovim transferima protivpravno stečena korist od četiri miliona evra, a Terziću i dvojici fudbalskih funkcionera, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, za ovo delo preti kazna do 12 godina zatvora.

Posledni put, ročište u ovom predmetu održano je aprila 2017. godine, kada je sudija Zoran Đorđević naložio tužilaštvu da se u nastavku postupka “zamolnim putem” saslušaju predstavnici Hamburgera, Spartaka i Lokomotive, a zamolnice će biti poslate prvo pravosudnim vlastima Rusije i Nemačke.

Predstavnici Lokomotive trebalo bi da odgovore ko je 2006. godine u ime tog kluba pregovarao o transferu Ivanovića i šta je dogovoreno, kako je transakcija o tom prelasku zavedena u poslovne knjige Lokomotive i u kom svojstvu je u pregovorima učestovao Mika Brašnjović, vlasnik firme “Eko produkt” i bivši predsednik Upravnog odbora OFK Beograda.

pročitajte još:
pročitajte još:

Brašnjović je, inače, bio optužen kao član “stečajne mafije” i kasnije se ubio. Pitanje koje bi srpsko tužilaštvo trebalo da postavi jeste i da li je i u kom svojstvu u pregovorima učestvovala i agencija “Gardijan vorld” iz Vašingtona.

Predstavnici Spartaka trebalo bi da odgovore na ista pitanja o transferu Srđana Stanića, kao i predstavnici Hamburgera o transferu Grubača.
Terzić se, izvesno je, neće nagoditi sa Tužilaštvom, niti će biti pomilovan, a u susret sudskoj odluci, možda se ispreči zastara sudskog procesa.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike