Hteli 'leba bez motike: 1.802 svedoka protiv vlasnika „Elit internešnela“, uz obećanu kamatu od tri odsto, ojadio ih za 35 miliona evra

19.04.2021

10:39 >> 12:20

0

Autor: Lj. K.

Prevareni građani su mahom uplaćivali pojedinačne iznose od 5.000 evra, dok su najviši bili 40.000 evra

Hteli 'leba bez motike: 1.802 svedoka protiv vlasnika „Elit internešnela“, uz obećanu kamatu od tri odsto, ojadio ih za 35 miliona evra
Copyright Gerd Altmann/Pixabay

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Nikoli Laziću, vlasniku nepostojećeg preduzeća „Elit internešnel“, optuženom da je lakoverne građane prevario za 35 miliona evra. Predloženo je saslušanje 1.802 svedoka, zbog čega se ovaj sudski proces već sad naziva maratonskim u najavi.

Lazić se tereti da je u prostorijama preduzeća u Nušićevoj ulici, u centru Beograda, sklapao ugovore o pozajmicama od građana, uz obećanu kamatu od tri odsto, tvrdeći da je mag za plasiranje kapitala.

On je poslovnu mogućnost preduzeća registrovanog za obavljanje delatnosti posrednika u saobraćaju, a reklamiranog kao uspešnog u plasiranju kapitala, iskoristio za lične potrebe.

Prevareni građani su mahom uplaćivali pojedinačne iznose od 5.000 evra, dok su najviši bili 40.000 evra.

pročitajte još:
pročitajte još:

Lazić, koji je katanac na firmu stavio početkom 2009. godine, tada je i napustio Srbiju. Ubrzo potom, 10. aprila 2009, sud mu je posle pokretanja istrage odredio pritvor, a kako je bio nedostupan organima gonjenja, za njim je raspisana poternica.

Na osnovu poternice, krajem 2013. uhapšen je u Italiji, odakle je 3. januara 2014. izručen Srbiji, a pet meseci kasnije održan je prvi glavni pretres.

Međutim, posle šest godina, suđenje je počelo iz početka zbog promene postupajućeg sudije.

Lazić je bio u pritvoru do septembra 2017. godine, kada mu je pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor. On je 2016. godine pokušao da se nagodi sa tužilaštvom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike