Potresi u crnogorskoj tajnoj službi prelili se na podzemlje: „Kavčani“ u nemilosti posle smene njihovih kadrova u bezbednosnim službama

23.04.2021

19:00 >> 06:26

0

Autor: Lj. Keković

Kavački klan godinama imao podršku crnogorskih, a delom i srpskih bezbedonosnih struktura

Potresi u crnogorskoj tajnoj službi prelili se na podzemlje: „Kavčani“ u nemilosti posle smene njihovih kadrova u bezbednosnim službama
Copyright Foto: mup. gov.rs

Hapšenje vođe kotorskog „kavačkog klana“ Slobodana Kašćelana, kao i organizovanje opsežne potrage za Radojem Zvicerom, lančana je reakcija na potrese u crnogorskoj tajnoj policiji iz koje su sklonjeni dojučerašnji nedodirljivi agenti, u doborj meri „zaslužni“ za krvavi rat dve kriminalne grupe sa primorja.

Slobodan Kašćelan Foto: Printscreen Youtube

Lov na „kavčane“, koji su u odnosu na suprostavljene „škaljarce“ godinama imali podršku i crnogorskih, a delom i srpskih bezbedonosnih struktura, usledio je nakon smene kadrova, a pre svega Zorana Lazovića, bivšeg agenta crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost koji je prvo, pod pritiskom stranih diplomata, penzionisan zbog isuviše „očigledne bliskosti sa organizovanim kriminalom.“

Međutim, nakon izveštaja Evropske komisije, po pitanju „izostanka rezultata u borbi protiv organiozovanog kriminala i posebno problematične infiltracije kriminalnih struktura u politički, pravni i ekonomski sistem,“ Vlada Crne Gore 2019. godine vraća Lazovića u igru, na čelo Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

Na osnovu operativnih podataka sagovornika 24sedam, iz bezbednosnog sektora, koji zbog prirode posla ne može da daje zvanične izjave, procena je bila da samo Lazović može da zaustavi krvavi rat kotorskih klanova.

– Predpriča je da su kavčani i škaljarci bili jedan klan, okupljen nakon ubistva Dragana Dudića Frica, Šarićevog bliskog saradnika. Da li je nestanak 240 kilograma kokaina u Valensiji bio samo povod za njihovo cepanje, ili ih je, radi lakše kontrole, zavadila tamošnja služba, pitanje je. Jedno je sigurno, za neke, mnogo veći problem od serije ubistava, predstavljao je gubitak profita u tom ratu. Bilo je više pokušaja da se zaustave, ali u tome nije uspeo ni kontroverzni biznismen Brano Mićunoivć, a kažu, ni pokojni vladika Amfilohije, koji je posle jedne sahrane pokušao preko posrednika da ih urazumi. Vraća se Lazović sa zadatkom da zaustavi krvoproliće, koje se raširilo od Beograda, do Atine i Španije – kaže naš sagovornik, i otkriva, do sada, nepoznati detalj, da je Lazović uspeo da urazumi vođu „kavčana“ Slobodana Kašćelana, koji je pre dva dana uhapšen u Crnoj Gori.

Jovica Vukotić
Printscreen

– Kašćelan je pristao na predlog da se okonča sukob, međutim, vođa „škaljaraca“ Jovan Vukotić nije hteo ni da čuje, jer nije imao poverenja ni u Lazovića, ni u tamošnju službu, koja je, utisak je, bila naklonjena „kavčanima.“ A to potvrđuju i krivična dela koja su im u tom periodu stavljana na teret. Za Kašćelanom su izdali poternicu i uhapsili ga u Češkoj zbog zelenašenja, a kad je Vukotić uhapšen u Turskoj, po dojavi osobe iz vrha iz MUP Srbije, teretili su ga za dvostruko ubistvo u pokušaju – dodaje ovaj bezbednjak, uz napomenu da su svi skorašnji događaji u podzmelju, od hapšenja Velje Belivuka i njegove kriminalne grupe, hapšenja Kašćelana i potrage za Zvicerom, posledica promene vlasti u Crnoj Gori, a samim tim i u njenim službama, što je uzrokovalo i potrese u vrhu srpskih bezbednosnih struktura, gde se još uvek samo nazire uloga pojedinaca povezanih sa organizovanim kriminalom.

pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike