Sačekuša za direktora JAT-a: Žika Petrović, ubijen s leđa zbog iznošenja para na Kipar, kupovine Erbasovih aviona ili kockarnice na Slaviji?

25.04.2021

08:12 >> 09:18

1

Ubijeni su svi potpisnici ugovora o zakupu kockarnice u hotelu Slavija

Sačekuša za direktora JAT-a: Žika Petrović, ubijen s leđa zbog iznošenja para na Kipar, kupovine Erbasovih aviona ili kockarnice na Slaviji?
Copyright Printscreen/Youtube/Rudar7

Živorad – Žika Petrović, direktor Jugoslovesnkog aerotransoprta, ubijen je 25. aprila 2000. godine, oko 21 sat, ispred zgrade u kojoj je stanovao. Dvojica napadača ispalila su iz pištolja sa prigušivacem četiri metka u leđa i glavu. Uviđaju je prisustvovao i tadašnji načelnik Državne bezbednosti Rade Marković, ali ubice i nalogodavci nikada nisu identifikovani.

U prvom obraćanju posle ubistva, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo: „Nesumnjivo je reč o terorističkom aktu izvršenom nad visokim privrednim funkcionerom SR Jugoslavije“.

Tadašnji republički ministar pravde Dragoljub Janković ocenio je da je “reč je o specifičnoj vrsti državnog terorizma koji se uvozi iz inostranstva“.

SLOBA MU VEROVAO, ŽIVEO NENAMETLJIVO

Printscreen/Youtube/Rudar7

Žika Petrović bio je jedan od najuspešnijih direktora JAT-a i čovek u koga je Slobodan Miloševic imao poverenja. Živeo je nenametljivo, nije imao ni vozača.

I pored ocena državnih zvaničnika, da je Petrovićevo ubistvo teroristički akt, ubrzo je sve palo u zaborav. Jedino su se mediji njime bavili, i sve spekulacije svedene su na tri moguća motiva ovog ubistva.

Prvi, o njegovim saznanjima o novcu koji su, u vreme sankcija prema SR Jugoslaviji, JAT-ovim avionima iz zemlje iznosen na Kipar.

Pominjan je džak pun para, i navodno je to bila pošiljka Marka Miloševića, nikada nije stigla do Larnake.

Navodno je Petrović ubijen za opomenu. Kao motiv je pominjana kupovina novih Erbasovih aviona, i kao treći, najintrigantniji, razlog jeste prodaja kockarnice u hotelu Slavija, koji se nalazio u vlasništvu JAT-a.

U dugom vremenskom razmaku, usmrćena su sva trojica potpisnika ugovora kojim je kockarnica u beogradskom hotelu “Slavija” 2000. godine data u zakup braći Branislavu i Slobodanu Šaranoviću.

Prvo je, nepuna dva meseca posle potpisivanja tog ugovora, ubijen direktor JAT-a, zatim je 2009. likvidiran Branislav Šaranović, a 2015. i poslednji potpisnik advokat Vladimir Zrelec.

Pročitajte još

U Petrovićevo ubistvo 2007. godine upetljao se i Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, svedok saradnik u procesu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Prema Đurinom svedočenju pred Specijalnim sudom, ubistvo Petrovića direktora JAT-a su pripadnici takozvanog zemunskog klana.

Petrovićevi saradnici i prijatelji kažu da je Žika uspeo da spase JAT od propasti u najtežem periodu za kompaniju, u vreme međunarodnih sankcija protiv SR Jugoslavije, da je gotovo realizovao uspesnu obnovu flote Erbasovim avionima. Zatim, da je na njegov predlog, umesto da se plaća najam, JAT kupio zgrade za svoja predstavništva u Londonu, Parizu, Amstredamu, Njujorku. O iznošenju para na Kipar, kažu da je to bio državni projekat, pod okriljem DB.

Navode da je imovina JAT-a bila ogromna i vredna, i da je posle promene vlasti petog oktobra, ta imovina bukvalno očerupana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike