Veštaci se nisu izjasnili o duševnoj zrelosti vozača "audija smrti" u Nišu: Suđenje odloženo za maj

28.04.2021

09:38

0

Autor: 24sedam

Odbrana Nemanje Stamenkovića zasniva na navodnom pomračenju svesti u trenutku nesreće, saputnica ga upozoravala da smanji gas

Veštaci se nisu izjasnili o duševnoj zrelosti vozača "audija smrti" u Nišu: Suđenje odloženo za maj
Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

Današnje suđenje Beograđaninu Nemanji Stamenkoviću (19) koji se tereti da je 4. januara ove godine na Bulevaru Medijana, vozilom “Audi A6 Qatro” izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su stradali dvanaestogodišnji Andrej Prenkljušaj i Dejan Ilić (48) odloženo je za 19. maj.

Na današnjem glavnom pretresu između ostalog, trebalo je da se komisija veštaka Zavoda za sudsku medicinu izjasni o neurološkom, psihijatrijskom i stanju duševne zrelosti Stamenkovića, s obzirom na to da se radi o mlađem punoletnom licu.

Razlog više što je sudija Gordana Petrović naložila veštačenje, je što se celokupna odbrana Stamenkovića zasniva na navodnom pomračenju svesti u trenutku nesreće izazvanom kriznom situacijom usled iznenadnog nailaska u kružnom toku, za sada nepoznatog vozila.

Takođe, danas su trebalo da budu ispitani i stručni saradnici saobraćajne struke koje je angažovala odbrana radi objašnjavanja okolnosti koji su dovele da se vozilo nađe na trotoaru i pokosi pešake.

Na prethodnim glavnim pretresima osim okrivljenog, saslušane su njegove saputnice, dve maloletne devojke od kojih je jedna posvedočila da nije primetila ništa neuobičajeno u njegovom ponašanju tokom vožnje, te istakla da ga je upozoravala da skine nogu sa papučice gasa.

pročitajte još:
pročitajte još:

Njena drugarica je podržala Nemanjinu odbranu i potvrdila da se u kružnom toku iznenada pojavilo nepoznato vozilo usled čega se Stamenković uplašio.

Nalaz je dao i veštak saobraćajne struke Dejan Bogićević potvrdivši da se u trenutku nesreće Stamenković kretao brzinom od najmanje 131 kilometara na čas.

Govorili su i saobraćajni policajci koji su bili na mestu uviđaja, objasnivši da se optuženi nakon nesreće držao za glavu i plakao, ali i naglasivši da takvo ponašanje tipično za vozače koji izazovu tešku saobraćajnu nesreću.

Za danas u 15 sati u blizini niške Palate pravde rodbina žrtava je najavila protest kako bi tražili izmenu Krivičnog zakonika radi ustanovljavanja strožih kazni za vinovnike ovako teških saobraćajnih nesreća.

Po važećem zakonu, maksimalna kazna za saobraćajne nesreće je od jedne do osam godina, izuzetno do 12 ukoliko uključuje umišljaj.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike