Vlasniku "Delte" presudiće Apelacioni sud: Glavni pretres protiv Miškovića za utaju poreza počinje 10. juna!

11.05.2021

13:26

0

Autor: Lj.K.

Apelacija odlučila da sama izvede ključne dokaze neophodne za donošenje pravosnažne presude

Vlasniku "Delte" presudiće Apelacioni sud: Glavni pretres protiv Miškovića za utaju poreza počinje 10. juna!
Copyright Miroslav Mišković Antonio Ahel/ATAImages

Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za 10. jun početak glavnog pretresa u drugostepenom postupku protiv vlasnika “Delta holdinga” Miroslava Miškovića i ostalih optuženih u tom predemtu.

Apelacioni sud je, nakon što je u septembru prošle godine razmatrao žalbe na prvostepenu presudu protiv Miškovića i ostalih, odlučio da otvori glavni pretres u drugostepenom postupku i sam izvede ključne dokaze neophodne za donošenje pravosnažne presude.

Pretres odnosno, drugostepeno suđenje, biće održan u odnosu na sve optužene, među kojima su Miškovićev sin Marko, kao i vlasnik “Nibens grupe” Milo Đurašković.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je glavni pretres pred tim sudom zakazan za 10, 11, 14, 15. i 16. jun.Pretres je javan, ali će odluka odnosno presuda biti objavljena naknadno, nakon što bude napisana.

U septembru je ovaj sud sedam dana razmtrao žalbe na drugu prvostepenu presudu vlasniku “Delta holdinga” i ostalim optuženim, kada je zaključio da mora sam da izvede određene dokaze neophodne za donošenje odluke.

Apelacioni sud je ranije potvrdio presudu kojom su Mišković i ostali pravosnažno oslobođeni optužbi za oštećenje putarskih preduzeća u Srbiji, ali je ukinuo deo presude koji se odnosio na utaju poreza i naložio da mu se suđenje ponovi.

Osim Miroslava Miškovića u ovom slučaju njegov sin Marko osuđen je na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

pročitajte još:
pročitajte još:

Njegovo preduzeće “Mera Invest” D.O.O presudom, koja se razmatra, je obavezano da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Vlasnik “Nibens grupe”, koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima Milo Đurašković, osuđen je na jedinstvenu kaznu od četri godine i tri meseca zatvora i novčanu i kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza, kao i zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u slučaju oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM).

Sud je takođe Đuraškovića obavezao da na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica, uplati u budžet Republike Srbije oko 142 miliona dinara, u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude. Ostali optuženi dobili su kazne od osam meseci do tri godine zatvora.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz  višemilionsko jemstvo u evrima.

Njima je blokiran veliki deo imovine, ali “Delta holding” radi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike