Nešto je trulo u opštini Palilula: U martu uhapšen Đilasov predsednik, sinoć Stefanovićev!

04.06.2021

06:05 >> 12:43

0

Autor: Lj. K.

Za samo tri meseca uhapšena dvojica čelnika opštine Palilula, jedan bivši, a drugi aktuelni, zbog nelegalne gradnje

Nešto je trulo u opštini Palilula: U martu uhapšen Đilasov predsednik, sinoć Stefanovićev!
Copyright Milan Maričić/ATAImages

Za samo tri meseca uhapšena su dvojica čelnika opštine Palilula, jedan bivši, drugi aktuelni, i to zbog istog krivičnog dela – nelegalne gradnje.

Danilo Bašić, blizak saradnik Dragana Đilasa, koji je na čelu opštine Palilula bio od 2004 do 2012. godine, uhapšen je u martu zbog gradnje zgrade bez građevinske dozvole, dok su inspektori Kriminalističke policije aktuelnom predsedniku ove opštine Aleksandru Jovičiću lisice na ruke stavili sinoć.

Milan Maričić/ATAImages

Aleksandar Jovičić osumnjičen je, zajedno sa šestoro građevinskih inspektora, za nelegalnu gradnju 12 objekata na trasi metroa na Adi Huji. Prilikom pretresa njegovog stana pronađeno je oko 350.000 evra.

Po zakonu o planiranju i izgradnji, građevinske inspekcije opština imale su rok od dana stupanja na snagu zakona pa do godinu dana da popišu građevinske objekte koji se grade i upute ih na ozakonjenje.

To se zloupotrebljavalo, pa su tako popisivali objekte koji su građeni posle 2015. godine.

Zbog malverzacija su 2018. godine oduzete nadležnosti opštinskih građevinskih inspekcija, pa je Grad preuzeo te nadležnosti.

Photo: A. K./ATAImages

Opštinska inspekcija Palilule žurila je da, pre nego što građevinska inspekcija pređe na Grad, falsifikuje zapisnike i da se pokaže da je zgrada građena pre 2015. godine.

Jovičić je godinama bio blizak sa Nebojšom Stefanovićem, a često je isticao kako je ponosan na njega i kako je, dok je bio na čelu MUP-a, beležio izvanredne rezultate.

Često je viđan u društvu ministra, sve do trenutka kada su isplivale mnogobrojne afere koje se dovode u vezu sa Stefanovićem, pa je Jovičić zatražio da se Stefanović smeni.

Bivši predsednik opštine Palilula Danilo Bašić hapšen je sa još dvojicom saradnika po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

pročitajte još:
pročitajte još:

Prvi investitor ovog objekta, kome je građevinska inspekcija zabranila dalju gradnju, pobegao je, a Bašić je sa saradnicima nastavio sa gradnjom, koja je već bila u završnoj fazi.

Iako su znali da su nadležni organi 2019. zatvorili taj objekat i obustavili dalju gradnju, oni su nastavili s radovima.

Danilo Bašić je bio i pomoćnik bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike