Do sada neobjavljena fotografija ranjenog Ratka Mladića u borbama oko Bihaća!

09.06.2021

08:30 >> 13:39

0

Vlastimir Nešić Šone, lični fotograf nekadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, uslikan je u trenutku kada je Mladiću previjao ranu

Do sada neobjavljena fotografija ranjenog Ratka Mladića u borbama oko Bihaća!
24sedam/Goran Sivački

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, koga je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor, ranjen je u ratu. Mladić je ranjen tokom ratnih dejstava 1994. godine u borbama oko Bihaća, u mestu Grabež.

Geler ga je pogodio u potiljak, a Vlastimir Nešić Šone, fotograf francuskih agencija Gama i Sipa pres, kao i lični fotograf nekadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, uslikan je u trenutku kada je Mladiću previjao ranu.

Privatna arhiva

Čuveni Šone, čije su slike bile na naslovnicama svih najpoznatijih svetskih magazina, ovekovečio je najznačajnije događaje i ličnosti od raspada SSSR do dolaska Putina na čelo Rusije, a često je tokom rata u Bosni boravio uz Mladića na prvoj liniji fronta.

Nešić je portalu 24sedam ustupio svoje fotografije i otkrio neke dosad nepoznate detalje o osuđenom srpskom generalu.

– Bili smo na Grabežu kod Bihaća kad su nas zasuli granatama. Kada je Mladić osetio bol na potiljku, dodirnuo glavu i video da krvari. Rekao je samo: “Au, majku mu.“ Potom smo se sklonili na sigurno. Geler ga je okrznuo, nije bilo ništa ozbiljno, a Mladić je uzeo to parče koje ga je pogodilo i stavio ga u džep. Ja sam mu malo očistio ranu, posle bolničara, i tako je nastala ta naša, zajednička fotografija – priča Šone.

24sedam/Goran Sivački

Sa ratnim komandantom Vojske RS, Šone je tokom rata napravio seriju fotografija, ali o svojim mnogo većim zaslugama za srpski narod preko Drine ne želi da priča, iako je ostalo zapisano da je NATO bombardovanje Republike Srpske bilo odloženo za 15 dana, taman koliko je bilo potrebno da se spase teško naoružanje, a da je i Šone imao svoju ulogu u tome.

pročitajte još:
pročitajte još:

Naime, kad je NATO trebalo da bombarduje položaje srpske vojske u Bosni, u medijima se pojavila fotografija vojnika u srpskim uniformama, uslikanim pored protivraketnog sistema S300.

24sedam/Goran Sivački

To je zbunilo i uplašilo Alijansu, kojoj su bile potrebne dve nedelje da utvrdi da su obmanuti, jer su uniforme srpke vojske određenim kanalima bile poslate vojnicima u Rusiju, da bi se fotografisali.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti