Ko su doušnici mafije: Nosili značke i sarađivali sa "zemunskim klanom", Šarićem, Belivukom..

13.06.2021

19:50 >> 06:10

0

Autor: Lj. Keković

Očekuje se da će u najavljenoj beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala biti hapšenja i među dojučerašnjim rukovodećim ljudima MUP Srbije

Ko su doušnici mafije: Nosili značke i sarađivali sa "zemunskim klanom", Šarićem, Belivukom..
Copyright Printscreen/Youtube, MUP Republike Srbije

Hapšenje inspektora SBPOK Božidara Stolića, koji se sumnjiči da je bio saradnik kavačkog klana, i da je vođama te kriminalne grupe čuvao leđa odavajući im poverljive podatke iz istrage, potvrdilo je da organizovanog kriminala nema bez sprege sa korumpiranim pojedincima iz državnih struktura.

Uhapšeni Stolić, učestvovao je u prikupljanju dokaza o ubistvima u kući strave, a sumnja se da je prenosio informacije vođi kavačkog klana Radoju Zviceru i njegovim saradnicima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Veljko Belivuk YouTube/Printscreen

Vodio je istragu ubistva Vlastimira Miloševića, ubijenog u centru Beograda, i kako se sumnja, uništio je dokaze na osnovu čega su Belivuk i Miljković i oslobođeni na sudu za ovu surovu likvidaciju.

Kao inspektor za krvne i seksualne delikte u SBPOK, učestvovao je u prikupljanju dokaza o ubistvima u kući u Ritopeku i na tom slučaju je radio sve do hapšenja u četvrtak uveče.

Goran Papić

Istragom protiv klana Velje Nevolje pod istragom je bivši zamenik načelnika SBPOK Goran Papić, koji se sumnjiči da je posle privođenja naredio da se Marku Miljkoviću vrati blindirano vozilo, a bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Ilija Milačić sklopio je sa Tužilaštvom sporazum o priznanju krivice i osuđen je na sedam meseci kućnog zatvora jer je poverljive policijske informacije odavao glavnom uredniku sajta tabloida “Objektiv”, kod koga je nađena policijska specijala.

Očekuje se da će u najavljenoj beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala biti hapšenja i među dojučerašnjim rukovodećim ljudima MUP Srbije, koji su, kako se sumnja, od dela policije napravili mafijaško gnezdo kavačkog klana, ali i u pravosuđu…

Darko Šarić Printscreen/Youtube

Pre Belivuka, u akciji „Balkanski ratnik“ rasturena je organizovana kriminalna grupa narko-bosa Darka Šarića, a kao njegovi saradnici bili su označeni bivši šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Branko Lazarević i policijski operativac Boris Gara, koji se teretio da je ključne podatke o pretkrivičnom postupku koji se vodio protiv Šarićeve grupe odavao Lazareviću, a ovaj ih prosleđivao Rodoljubu Raduloviću i Šarićevom advokatu Radovanu Štrpcu. Slučaj je došao do suda za organizovani kriminal, međutim, krivica im nije dokazana usled nedostatka dokaza.

Posle ubistva premijera Zorana Đinđića, usledila je policijska akcija „Sablja“ u kojoj je uništen „zemunski klan“, a među uhapšenima našao se tadašnji tužilac Milan Sarajlić, kao i policijski inspektor Sloboda Pažin, koji je za saradnju sa kriminalcima odslužio zatvorsku kaznu od sedam godina.

“Zemunski klan” Printscreen/Mup

O Pažinu je slikovito svedočio svedok saradnik u procesu protiv „zemunskog klana“ Miladin Suvajdžić, čiji je iskaz sudija citirao u presudi:

-Pažin je vođi zemunskog klana Dušanu Spasojeviću u samom početku govorio da je najbolje da se zapali automobil iz koga je počinjeno krivično delo i da se ostavi oružje na licu mesta, jer oružje koje se nosi uvek može posle da se nađe i da bude trag za ubistvo, a ubistvo ne zastareva. Takođe je govorio da je najbolje da oružje bude bez brojeva. On je njih podučavao… Dušan je Pažinovom detetu davao po 500 ili 1.000 maraka, tako da je Pažin već polako počeo da radi za njega i javljao mu informacije iz ’dvadesetdevetog’”. Pažin je učestvovao i u otmici Miroslava Miškovića jer je bio na Gazeli. On je isto javljao gde ide i kako ide policija, sve što se dešavalo u ’dvadesetdevetom’. Za tu otmicu Pažin je uzeo 50.000 maraka. Dušan mu je kupio plac, a posle toga mu je kupio nekog ’reno klija’ plavog – svedočio je Suvajdžić.

pročitajte još:
pročitajte još:

Pažin je u odbrani tvrdio da je Spasojević bio njegova operativna veza i da je o svemu obaveštavao svoje pretpostavljene ali, po oceni suda, „nije na uverljiv i životan način objasnio svoje bliske kontakte sa pokojnim Dušanom Spasojevićem, koji su očigledno prevazišli potrebe službe u kojoj je radio”.

Blizak saradnik „zemunskog klana“ bio je i bivši policajac Zoran Vukojević Vuk, koji je kasnije napustio službu i prešao da radi za Spasojevića.

U sudskom procesu protiv „zemunaca“ postao je svedok saradnik.

Njegovo telo nađeno je zapaljeno 2008. godine, pored auto-puta Beograd-Zagreb.

Slobodan Pažin posle odslužene zatvorske kazne radio je u trafici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike