Policija mučila osumnjičenog za planiranje likvidacije Kašćelana: Naloženo veštačenje njegovih povreda

13.06.2021

17:28 >> 22:01

0

Autor: A.S.

Tužilaštvu je prijavljeno da je Jovanović nakon hapšenja u Tivtu mučen i prebijan u policijskoj stanici

Policija mučila osumnjičenog za planiranje likvidacije Kašćelana: Naloženo veštačenje njegovih povreda
Slobodan Kašćelan in4s.net

Milo Jovanović, koji je u januaru uhapšen zbog sumnje da je planirao likvidaciju jednog od navodnih vođa Kavačkog klana, Slobodana Kašćelana, tvrdi da su ga pretukli zatvorski čuvari.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet kako bi utvrdili koji su policijski službenici mučili pritvorenika Mila Jovanovića, koji se sumnjiči da je deo kriminalne grupe koja je planirala ubistvo vođe “kavačkog klana” Slobodana Kašćelana.

Tužilaštvu je prijavljeno da je Jovanović nakon hapšenja u Tivtu mučen i prebijan u policijskoj stanici. Uz krivičnu prijavu tužilaštvu je dostavljena medicinska dokumentacija u kojoj su konstatovane povrede ovog osumnjičenog. ODT je formiralo predmet kako bi potvrdili ove navode.

– Advokat Milena Brnović je u februaru ove godine, kao punomoćnik oštećenog Mila Jovanovića, ovom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika za krivično delo mučenje, učinjeno 22. januara ove godine, po kojoj je formiran krivični predmet. U dosadašnjem toku izviđaja je iz Kliničkog centra Crne Gore i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pribavljena medicinska dokumentacija i zdravstveni karton za oštećenog, koji je saslušan kao svedok, u prisustvu punomoćnika, a izvršeno je i veštačenje njegovih telesnih povreda. Predstoji preduzimanje drugih neophodnih radnji u cilju prikupljanja dokaza i podataka potrebnih za donošenje odluke, a od Uprave policije je posebno traženo da obavesti koji su sve službenici preduzimali službene radnje prema oštećenom tokom boravka u policijskim prostorijama – saopštio je Vukas Radonjić, državni tužilac i portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, prenosi Dan.

Kako Dan saznaje, Jovanović je odmah nakon hapšenja na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu pred tužiocem Sašom Čađenovićem kazao da je mučen u policijskoj stanici. Nakon saslušanja sproveden je u Klinički centar Crne Gore gde mu je obavljen pregled i konstatovane povrede.

Likvidacije navodnog vođe “kavačkog klana” Slobodana Kašćelana, Beograđanina Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i pripadnika njegovog obezbeđenja Marka Miljkovića, sprečene su akcijom SDT-a i policije, hapšenjem Radovana Stanišića, Mila Jovanovića i Gorana Markovića. Istragom je obuhvaćena i M.A.

Pročitajte još:

Kao organizator kriminalne grupe u istrazi su označeni Janko Vukadinović i još jedna, zasad neidentifikovana osoba. Vukadinović se nalazi u spuškom zatvoru, odakle je izdavao naređenja ostalim članovima kriminalne grupe. Akcija SDT-a u kojoj su sprečene likvidacije Kašćelana, Belivuka i Miljkovića vođena je pod kodnim nazivom “Meta”.

Na konferenciji za medije održanoj krajem januara, iz SDT-a je saopšteno da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zajedno sa CB Podgorica i CB Herceg Novi na teritoriji Podgorice i Tivta sprečili delovanje kriminalne organizacije u pravcu lišenja života najmanje tri lica.

Za ubistvo Kašćelana obećali 500.000

Svedok saradnik u ovom predmetu u SDT-u je ispričao da je najviše novca ponuđeno “za glavu” Belivuka. Tačnije, za njegovo ubistvo obećano je 700.000 evra, a za likvidaciju Kašćelana pola miliona. Ubistvo Miljkovića trebalo je da bude “nagrađeno” sa 300.000 eura.

Osim toga, svedok saradnik je prilikom saslušanja priznao i da je njegova uloga bila da obezbedi sredstva za likvidacije, te je tako pripremao motor za likvidaciju vođe “kavačkog klana” i kupio auto za ubistvo Velje Nevolje. Za taj atentat, prema rečima svedoka saradnika, pripremao je osumnjičenog Markovića. Iznoseći ove detalje, H.K. ipak nije saopštio ime drugog organizatora ove kriminalne grupe, kao ni ko je njemu izdavao naređenja. Predmet je pod oznakom tajnosti zbog čega mnogi detalji još nisu poznati javnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi