(Ne)namerna greška Apelacionog suda zbog koje je Šariću ukinuta pravosnažna presuda?

15.06.2021

19:47 >> 22:26

0

Autor: Lj. Keković

Postavlja se pitanje zašto je Apelacija dozvolila takav propust, da u veću odlučuje dvoje sudija koje su prethodno donosile odluku o produženju pritvora Ša

(Ne)namerna greška Apelacionog suda zbog koje je Šariću ukinuta pravosnažna presuda?
Copyright Darko Šarić uhapšen je u Južnoj Africi i isporučen Srbiji 2014. godine Foto: Printscreen/Youtube

Retko se u pravosudnoj praksi Srbije dešava da najviši sud u državi, Vrhovni kasacioni sud, ukine pravosnažnu presudu Apelacionog suda, ali u slučaju Darka Šarića takva odluka je doneta zbog „bitne povrede odredaba krivičnog postupka.“

Vrhovni kasacioni sud prihvatio je vanredni pravni lek Šarićevih branilaca i ukinuo drugostepenu presudu jer je dvoje sudija iz veća Apelacionog suda, koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu, prethodno odlučivalo o produženju pritvora Šariću, što dovodi u pitanje sudijsku nepristrasnost.

Darko Šarić Tanjug

Poznati beogradski advokat Nebojša Milosavljević u izjavi za 24sedam kaže da se ne može dovoditi u pitanje odluka VKS jer je u potpunosti ispravna, međutim, ovde se, kaže, može postaviti pitanje, kako je, ili možda bolje, zašto je Apelacioni sud u slučaju Šarić napravio propust?

– Vrhovni kasacioni sud je ispravno postupio, jer je zaista povređen zakon, i odluka je sasvim ispravna. Neshvatljivo je, međutim, da Apelacioni sud napravi takvu grešku, da u drugostepenom veću sedi dvoje sudija koje su predhodno odlučivale o produženju pritvora. To je azbuka prava, i nemoguće je da je po sredi slučajnost. Tim pre, što su sudije Apelacionog suda najbolje sudije u državi. Moje je mišljenje, a ne mora da znači da sam u pravu, da će novo veće doneti odluku da se Šariću ponovo sudi – objasnio je advokat Milosavljević.

Šarićeva kuća kod Novog Sada Printscreen/Youtube/b92

Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Osuđen je kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.
Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu, ukinutom presudom je bio osuđen na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

U međuvremenu, čim su se stekli zakonski uslovi, Tužilaštvo za organizovani kriminal poslalo je Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom zahtev kojim država Srbija postaje vlasnik Šarićeve imovine stečene kriminalom.

pročitate još:
pročitajte još:

U akciji „Balkanski ratnik“, u saradnji srpske policije sa američkom DEA, 2009. godine razbijena je grupa koja je organizovala prekookeanski šverc kokaina, a Darko Šarić, rodom iz Pljevalja, označen je kao njen vođa. U akciji su zaplenjene tone kokaina, ali je Šarić uspeo da izbegne hapšenje i da se skriva sve do 2014. godine, kad se predao srpskim vlastima.

Kada je reč o odlukama Vrhovnog kasacionog suda, u javnosti je svakako najviše odjeknula odluka u vezi sa stambenim kreditima u švajcarskim francima.

Tada je VKS potvrdio pravnosnažnu presudu, kojom je kredit u švajcarskim francima raskinut zbog bitno promenjenih okolnosti na štetu dužnika, jer je u međuvremenu vrednost franka značajno porasla.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike