Carinici otkrili veliku prevaru: Dizalice vredne više od pola miliona evra isparile iz skladišta „Res Rota“!

08.07.2021

20:17 >> 20:34

0

Autor: Lj. K.

Držalac skladišta Res Rota omogućio uvozniku pomenutih mašina ili drugom licu da preuzmu i stavi u pogon mašine za koje nije plaćena carina

Carinici otkrili veliku prevaru: Dizalice vredne više od pola miliona evra isparile iz skladišta „Res Rota“!
Copyright Pixabay

U akciji pripadnika Odseka za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina otkrili su nezapamćenu pljačku u javnom carinskom skladištu „Res Rota“ u Beogradu, iz koga su nestale dve neocarinjene dizalice od 136 tona!

Prema podacima do kojih je došao portal 24sedam, u pitanju su polovne dizalice, vredne 575.000 evra koje je u Srbiju iz Nemačke uvezla firma HTS Montaža DOO.

Pročitajte još

-Ova firma uvezla je jednu samohodnu teleskopsku dizalicu, kao i jednu polovnu auto dizalicu i smestila ih pod cariski nadzor u javno carinsko skladište „Res Rota!“ Međutim, iznenadnim upadom u pomenuto skladište, carinski službenici obučeni za borbu protiv krijumčarenja, šokirali su se kada su zatekli prazan magacin iz kojeg su isparile mašine koje su tek trebale da se ocarine – saznaje naš portal detalje velike prevare, otkrivene pre dva dana.

Foto: Uprava carina

U toku je, kako saznajemo, opsežna istraga da bi se utvrdilo da li je držalac skladišta „Res Rota“ omogućio uvozniku pomenutih mašina, ili, možda, nekom drugom pravnom ili fizičkom licu, da dođu u posed uvezene robe za koju nije plaćena ni carina, ni ostale obavezne dažbine.

– Sumnja se da su pomenute teške mašine, koje su ilegalno izvezene iz magacina, eksploatisane, odnosno, stavljene su u pogon na crno, čime je po više osnova oštećena država, odnosno budžet građana Srbije – saznaje 24sedam detalje velike akcije Uprave carina.

Pročitajte još

Nakon što je utvrđeno da su dizalice nestale, odmah su preduzete kaznene mere, a one su u rasponu od jednostruke do četvorostruke vrednosti robe koja je skladištena, a sledeći korak je zatvaranje pomenutog magacina.

U konkretnom slučaju, finansijski deo kazne iznosiće od skoro 600 hiljada evra do više od dva miliona evra!

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike