Srpske bande osvajaju Španiju: U toku je rat sa alžirskim i holandskim grupama za prevlast nad narko-tržištem

11.07.2021

07:00 >> 09:15

0

Autor: j.jovanovic

U ovim sukobima nedavno je zapaljen i jedan hotel u Marbelji

Srpske bande osvajaju Španiju: U toku je rat sa alžirskim i holandskim grupama za prevlast nad narko-tržištem
Copyright Profimedia

Više od stotinu bandi, kao i opasnih kriminalnih grupa iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Slovenije i Severne Makedonije, aktivno je na teritoriji Španije, piše španski list El Pais!

Naime, pozivajući se na podatke španskog Obaveštajnog centra za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, navode da se organizovane kriminalne grupe sa Balkana često kriju u Španiji.

Pročitajte još:

Neimenovani izvori iz policije tvrde da se srpske bande sada bore sa holandskim i francusko-alžirskim kriminalnim grupama za prevlast na tržištu za krijumčarenje droge u Španiji, pa se iz tih razloga dešavaju pucnjave, otmice, kao i druga nasilna dela, kao što je nedavno bio požar u hotelu u Marbelji.

– Srpske kriminalne grupe se takmiče sa Holanđanima, kao i francusko-alžirskim grupama za kontrolu nad trgovinom droge na tom području, te stoga nisu isključene brojne likvidacije, indcidenti i slično – upozorava neimenovani izvor, a prenosi El Pais.

Profimedia

Takođe, kako navodi ovaj list, glavni problem prilikom traganja za osumnjičenima jeste u tome što svi oni koji dolaze iz zemalja, koje su bile u sastavu bivše Jugoslavije, lako dolaze do lažnih dokumenata.

– Jedna od velih poteškoća prilikom progona begunaca iz zemalja bivše Jugoslavije je u tome što se lako dokopaju lažne dokumentacije. Primera radi, optuženi su za zločin sa jednim imenom, a zločine izvršavaju sa drugim imenom- navode neimenovani izvori iz Centra za borbu protiv narkotika.

Dodaju da su prve grupe stigle u Španiju 2001. godine, a prema brojnim izveštajima to su u početku bili Albanci specijalizovani za pljačku brojnih industrijskih skladišta, zatim, luksuznih domova, a kasnije su počeli da dolaze srpski i crnogorski trgovci narkotika.

Izvori Civilne garde ističu da su Srbi i Crnogorci deo kriminalne međunarodne mreže koja se bavi trgovinom droge i oružja.

Borba oko “plena”

Oni tvrde da su državljani Srbije i Crne Gore počeli da rade na jahtama i trgovačkim brodovima velikih kompanija, a da su na kraju preuzeli veći deo posla u Brazilu.

– Počeli su da upravljaju trgovačkim brodovima velikih kompanija, a zatim su odlazili u Brazil i bavili se kriminalnim poslovima u vezi sa drogom, što ih čini još opasnijim- kažu oni.

Takođe, u to vreme stvoreni su i kontakti sa FARKO-om, dakle, u pitanju su Revolucionarne oružane snage Kolumbije, a prema brojnim izveštajima na koje se pozivaju, prve pošiljke kokaina presretnute su u Kotoru, zatim i u Latinskoj Americi, kao i kontrola nad kanalima za distribucija oružja i droge, koja je stvorena nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, a vremenom postala “jaka grupa”, objašnjavaju neimenovani izvori iz Oružanog instituta i policije.

Pixabay/Free-Photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još:

Osim toga, to se ogleda i u nedavnom izveštaju, koji je objavio Evropski institut Globalna inicijativa, da su žarišta organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: El Pais

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike