Portugalske vlasti odobrile ekstradiciju pripadnika kavačkog klana Crnoj Gori: Božovići stižu naredne nedelje

17.07.2021

11:42 >> 12:31

0

Autor: A.S.

Otac i sin uhapšeni su 13. aprila u jednoj vili u portugalskom gradu Redondo

Portugalske vlasti odobrile ekstradiciju pripadnika kavačkog klana Crnoj Gori: Božovići stižu naredne nedelje
Copyright Profimedia

Visokorangirani pripadnik kavačkog klana Igor Božović (56) i njegov sin Vladimir (30) koji su uhapšeni u Portugalu biće izručeni crnogorskim vlastima krajem sledeće nedelje, saznaje Pobjeda.

Otac i sin uhapšeni su 13. aprila u jednoj vili u portugalskom gradu Redondo.

Portugalska policija je Božovićima stavila lisice na ruke posle višenedeljne akcije, a po poternicama koje su za njima raspisale crnogorske vlasti.

Pročitajte još:

Prilikom pretresa Božovića i objekata koje su koristili prilikom boravka u Portugaliji pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, a koja su koristili begunci. Takođe je pronađen i jedan pištolj.

Crnogorske vlasti su za njima raspisale poternice radi njihovog obezbeđenja u krivičnom postupku koji se vodi protiv njih za nekoliko krivičnih dela.

Za Igorom Božovićem policija je tragala od avgusta 2017. godine, a njegov sin Vladimir se u bekstvu nalazi od 12. septembra 2016. godine kada je izbegao hapšenje. Osim njega, hapšenje su izbegli Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić zvani Major i Davor Prelević

Lisice na ruke tada nIsu stavljene nijednom od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana – Slobodanu Kašćelanu i Milošu Radonjiću, koji su kasnije uhapšeni u Češkoj i Hrvatskoj.

Protiv Igora i Vladimira Božovića i još 13 osoba se pred podgoričkim Višim sudom vodi postupak zbog stvaranja kriminalne organizacije odgovorne za vršenje raznih krivičnih dela.

Igor Božović se tereti da je u maju 2010. godine sa Slobodanom Kašćelanom stvorio kriminalnu organizaciju, i upravo su oni, prema tvrdnjama Specijalnog tužilaštva, bili inicijatori poslova – zelenašenja, podmetanja bombi, davanja mita, iznuda.

U akciji hapšenja pripadnika ove grupe, koju su Specijalno tužilaštvo i policija izveli u septembru 2016. godine, Igor Božović se nalazio u zatvoru.

Spuške bedeme napustio je 4. avgusta naredne godine, a Specijalno državno tužilaštvo tek 12 dana kasnije tražilo je od Višeg suda da Božoviću odrede pritvor.

Međutim, u međuvremenu Igor Božović se dao u bekstvo u kome se nalazio sve do hapšenja sredinom aprila u Portugalu.

Stariji Božović se tereti da je planirao izvršenje krivičnih dela, davao uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije za izvršenja krivičnih dela, obezbeđivao sredstva ali i vršio krivična dela.

Dok je stariji Božović organizovao ,,poslove“ ove kriminalne grupe, njegov sin Vladimir je bio zadužen za zastrašivanje žrtava.

Vladimir Božović se konkretno tereti da je kao član te kriminalne grupe prihvatio da primenjuje nasilje i zastrašuje druga lica ,,kroz vršenje krivičnih dela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator“.

Pročitajte još:

Mlađem Božoviću se na teret stavlja da je u maju 2016. godine pokušao da iznudi 50.000 evra od sugrađanina Krsta Bujkovića. Kako nije uspio u svom naumu, mlađi Božović je u julu iste godine digao u vazduh automobil tog sugrađanina.

Pored Igora i Vladimira Božovića, na optužnici su i Zlatko Samardžić, Ilija Dedović, Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević, Stefan Brnović, Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević i Miloš Radonjić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike